Toma Dambrauskė: net skaudžiausios gyvenimo patirtys negali palaužti noro tapti mama

Jau gegužės 6 d. visų Lietuvos moterų laukia nuostabi dovana – konferencija „Sveika ir laiminga mama“, suteiksianti daugybę atsakymų visoms sąmoninga motinyste besidominčioms mamoms.


Viena konferencijos ambasadorių - drabužių prekės ženklo „Happeak“ bendrasavininkė, pozityvumu trykštanti dvynukų mama Toma Dambrauskė. Patyrusi įvairių nėštumo komplikacijų, Toma nori padrąsinti visas moteris, svajojančias apie motinystę, siekti savo svajonių ir niekada jų neišsižadėti!

Toma, prisidedate prie gražios pavasarinės misijos „Sveika ir laiminga mama“ kūrimo! Kokią mamą, Jūsų nuomone, galima pavadinti sveika ir laiminga?

Sveika ir laiminga mama yra tokia moteris, kuriai vaikų atsiradimas gyvenimo neapverčia aukštyn kojomis. Žinoma, būna nemigo naktų, nuovargio, tačiau šie faktai tikrai nėra reikšmingi, palyginus su vaikų šypsenomis, naujai išmoktais garsais, judesiais ir kitais pasiekimais. Laiminga mama ta, kuri sugeba mėgautis motinyste!

Kuo norėtumėte pasidalinti su kitomis mamomis, konferencijos dalyvėmis?

Noriu įkvėpti moteris atsakingai ir su mylinčiomis širdimis žiūrėti į šeimos pagausėjimą, pasidalindama savo asmenine patirtimi.

Toma, ar motinystė keičia moters gyvenimą? Kokius pokyčius pajutote pati? Pasidalinkite savo patirtimi.

Motinystė visapusiškai pakeitė mano gyvenimą, tačiau jo nesujaukė. Priešingai - viską sudėliojo į reikiamas vietas. Manyje atsirado daugiau harmonijos ir suvokimo, jog motinystė man buvo tiesiog skirta. Šis patyrimas atnešė ir ramybės jausmą, sumišusį su kasdienių iššūkių nerimu, kurį neišvengiamai iššaukia vaikai. Tapusi mama tapau labai laiminga, o kartu ir nuolat besijaudinanti dėl „kažko“. Šiuos, atrodytų, skirtingus jausmus jaučiu kartu, kaip absoliučią harmoniją.

O kaip tėvystė keičia vyrus?

Mano vyras jau yra patyręs tėvystės džiaugsmą anksčiau. Tačiau vėl išgyventi vaiko gimimą po dešimties metų pertraukos, manau, yra didžiulis iššūkis! Juk per tiek metų stipriai keičiasi tiek žmonės, tiek aplinka, tiek pats tėvystės suvokimas.

Gimus vaikams kasdienybėje atsiranda daugiau iššūkių, kuriems privalu rasti darnių sprendimų – tai kuria tvirtesnius šeimos ir santykių šeimoje pamatus.

Dar iki motinystės susidūrėte su įvairiais gyvenimo iššūkiais. Kokia buvo stipriausia Jūsų varomoji jėga, neleidusi pasiduoti ir nuolat skatinusi judėti pirmyn?

Išgyvenimų išties buvo daug ir stiprių. Tai ir skausmingos sveikatos procedūros, kasdieniai adatų dūriai, operacijos. Skausmingiausia buvo tiek laukti ir nesulaukti, o vėliau ir netekti taip laukto pirmojo vaikelio.

Gimus vaikams kasdienybėje atsiranda daugiau iššūkių, kuriems privalu rasti darnių sprendimų – tai kuria tvirtesnius šeimos ir santykių šeimoje pamatus.Toma Dambrauskė
Mano „variklis“ šiuo laikotarpiu buvo mano vyras – sulaukiau didžiulio jo palaikymo. Išlikome vieningi kaip šeima, kaip komanda, kaip mylintys vienas kitą žmonės. Žinoma, buvo visko: audrų, baimės, nerimo, pykčio, bet mes labai mylime vienas kitą ir labai norėjome šeimos, vaikų. Mūsų svajonė stūmė mus į priekį!

Kaip manote, kas yra svarbiausia norint susilaukti vaikų?

Prieš pradedant kelionę vaikelio ir šeimos kūrimo link, svarbiausia yra labai to norėti. Norėti ne paties fakto turėti vaikų, bet su meile padėti užaugti naujam žmogui! Tokį norą privalo turėti abu tėvai.

Kokie esminiai kriterijai vienija darnias, sveikas ir laimingas šeimas? O gal Jūsų šeima turi savo unikalią laimės formulę?

Laimės formulę sudaro šeimos bendrumas, darni komunikacija, atlaidumas, pasitikėjimas savimi ir savo šeima, kaip vienetu. Ne visuomet pavyksta iš karto, tačiau gyvename tam, kad viso to išmoktume!

Kaip išsiverčiate be auklių, močiučių pagalbos? Juk esate verslininkė, dvynukų mama, žmona.

Visi pavargstame, visi turime tas pačias 24 valandas per parą. Tačiau norint kažką gyvenime suderinti, viskas yra įmanoma! Jei viską darome dar ir su šypsena, reikalai juda kur kas lengviau. Kalbant apie aukles ir močiutes, joms dar ne laikas – šiuo metu noriu pati matyti savo vaikus augančius kasdien!

Toma, kaip Jums pavyksta išlikti tokiai pozityviai?

Gyvenime patyriau nemažai skausmo – tiek fizinio, tiek emocinio, kuris išmokė mane pozityviai žiūrėti į visus naujus gyvenimo iššūkius. Kitaip būčiau palūžusi jau seniai. Taip pat, visad turiu svajonių, kurias noriu įgyvendinti!

Ačiū už pokalbį!

Projekto „Sveika ir laiminga mama“ misija – supažindinti moteris su naujausiomis sveikatingumo metodikomis ir asmeninio tobulėjimo sprendimais, padėsiančiais sėkmingai planuoti šeimos pagausėjimą, kurti tvirtus ir darnius poros tarpusavio santykius ir visokeriopai realizuoti savo moterišką prigimtį šeimoje ir už jos ribų. Konferencija „Sveika ir laiminga mama“ įvyks 2018 metų gegužės 6 dieną, Vilniaus „Compensa“ koncertų salėje. Daugiau informacijos apie renginį galite rasti čia: https://www.mamosdiena.lt/.

Parengė Laura Garšvienė, Miglė Kačinskaitė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis