Merūnas: mano karjeros kaina – nesimatymas su vaikais

Išnaudoti talentą ir siekti karjeros, ar atsidėti šeimai? Žinomi Lietuvos žmonės tampa pavyzdžiu, kaip suderinti asmeninius ir karjeros iššūkius, nors pripažįsta – tai nelengva.

Vyrams – daugiau atsakomybių šeimoje

Dainininkas Jurgis Didžiulis su mylimąja dainininke Erica Jennings auginantis tris vaikus sako, kad klausimas apie šeimos ir darbo derinimą vyrams yra toks pat natūralus, kaip ir moterims.

„Prieš 10 metų istorinės aplinkybės ir vaidmenys šeimoje buvo visai kitokie, tačiau dabar mes galime stebėti teigiamus pokyčius. Ne tik moterys, bet ir vyrai vienu metu dirba bei augina vaikus. Svarbiausia išmokti suderinti šiuos dalykus, laikytis susikurtos dienotvarkės, o vaikų priežiūrą pasidalinti su antrąją puse", - sako Jurgis, neseniai susilaukęs dukrelės Gaios Marios.

Jurgis Didžiulis
DELFI / Karolina Pansevič

Balansuoti tarp rūpinimosi šeima ir karjeros aukštumų turi ir operos solistas, dviejų sūnų - Ajaus ir Herkaus - tėtis Merūnas Vitulskis. Tenorui dažnai tenka koncertuoti užsienyje, išvykti atsisveikinant su žmona Erika ir vaikais, tačiau turėdamas galimybę Merūnas į keliones pasiima ir juos.

„Manęs dažnai klausia, kaip pavyksta siekti karjeros ir puoselėti šeimyninį gyvenimą. Norint, kad vaikai užaugtų dorais žmonėmis, reikia į tai investuoti ir daug dirbti. Šiame gyvenime viskas turi savo kainą. Mano karjeros kaina – nesimatymas su vaikais. Tai žinodamas, būnant Lietuvoje stengiuosi su jais praleisti kuo daugiau laiko: pasivaikščioti parke, išmokyti naujų dalykų ar tiesiog skaniai pasijuokti ", - sako M. Vitulskis.

Šeima padeda, o ne trukdo siekti karjeros

Pašnekovai tvirtina, kad siekiant karjeros ir turint šeimą labai svarbu susidėlioti prioritetus bei nuolatos kalbėtis ir stengtis vienas kitą suprasti, padėti bei palaikyti. O karjeros aukštumų padeda siekti ir vaikai.

Operos solistas M. Vitulskis atskleidžia, kad jo laimingos šeimos paslaptis – nuolatinis kalbėjimasis, padedantis išspręsti bet kokias problemas.

„Mūsų šeima, kaip ir visos: džiaugiasi, bijo, pykstasi, verkia, liūdi, ypatingai tada, kai turime išsiskirti. Tačiau svarbiausia yra kalbėtis, atkreipti dėmesį į kiekvieną smulkmeną, apsikabinti, pabučiuoti. Mes niekada nesiliaujame kalbėtis. Vaikai mums suteikė pilnatvę",- teigia M. Vitulskis.

J. Didžiulis įsitikinęs, kad norint džiaugtis laimėjimais ne tik profesinėje srityje, bet ir asmeniniame gyvenime, būtina turėti sustyguotą dienotvarkę ir jos laikytis, tačiau svarbiausia - jaustis laimingu, nes tik tada laiminga bus visa šeima.

„Kartais žmonės netausodami savęs dirba 12 valandų per parą. Gyvendami bėgame maratoną, tačiau turime mąstyti apie ateitį. Juk būdami pavargę, neišsimiegoję, negyvendami visuomeninio gyvenimo, nebendraudami su bičiuliais, nebūsime laimingi ir sveiki, tada ir mūsų šeima nesijaus laiminga. O juk šeima suteikia daugiausiai laimės ir džiaugsmo bei padeda siekti karjeros aukštumų", - įsitikinęs J. Didžiulis.

Kiekvienos šeimos kelias - individualus

Žinoma edukologė, socialinių mokslų daktarė ir keturių vaikų mama Austėja Landsbergienė sako, kad kiekviena šeima turi pasirinkti kelią, kuris yra tinkamiausias būtent jai. Tačiau šiame kelyje svarbūs abu tėvai.

„Man keisčiausia, kodėl moterys taip žavisi vyrais, kurie geba auginti savo vaikus ir rūpintis savo namais?! Visų pirma, tai jų namai ir jų vaikai – niekas neleipsta iš nuostabos ir žavesio, kad tą daro moterys. Antra, juk tie vyrai neatsiranda iš niekur, juos užaugina mamos-moterys. Tad tol, kol pačios moterys manys, kad vyras, kuris augina savo vaikus, yra fantastinis, o moteris – normali, tol pusiausvyros ir nebus", - teigia edukologė.

Austėja Landsbergienė
Austėja Landsbergienė
DELFI / Kiril Čachovskij

Pasak jos, kad ir kokie sunkumai užkluptų šeimą būtina prisiminti, kad tikrai ne veltui sakoma, jog kiekviename etape nešame tai, ką galime panešti.

„Aš asmeniškai džiaugiuosi, kad vaikų susilaukėme anksti: man neseniai suėjo 40, o sūnui tuoj 17. Kitiems vaikams 14, 11 ir 9, tad net pati jauniausia jau ūgtelėjusi ir ganėtinai savarankiška mergina, galinti puikiai ir viena namuose pabūti, jei reikia. Džiaugiuosi, kad visi drauge galime keliauti, eiti į teatrą, žiūrėti filmus ir diskutuoti apie perskaitomas knygas", - tvirtina A. Landsbergienė.

Jos teigimu, nemažai šeimų eina kitu keliu ir jaučiasi laimingos.

„Kita vertus, gausybė mano draugių, kurios vaikų susilaukia dabar arba susilaukė neseniai, labai džiaugiasi brandesne motinyste. Tai tik dar kartą patvirtina, kad nėra vieno teisingo kelio – kiekvienas jį pasirenkame sau", - sako edukologė.

Dar daugiau patarimų ir įkvepiančių pavyzdžių

Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo" lapkričio 24-26 dienomis vyks vienintelė specializuota paroda „Vaikų šalis". Čia būsimi tėveliai bei atžalas auginančio šeimos galės ne tik smagiai ir turiningai leisti laisvalaikį su savo mažyliais, bet ir pasipildyti specializuotų žinių bagažą, daugiau sužinoti apie ikimokyklinio amžiaus vaikų auginimą, priežiūrą ir ugdymą.

Tai spalvingas ir gyvas renginys apie svarbiausias gyvenimo vertybes – šeimą, vaikus meilę ir bendravimą. Tėvai čia galės ne tik dalyvauti renginiuose, žiūrėti „Kino pavasario" filmus šeimai, susipažinti su naujausiais žaislais ar žaidimais, bet ir konsultuotis su specialistais bei semtis įkvėpimo.

Antrą kartą parodoje vyks paskaitų ciklas „Laimingos šeimos akademija", kuriame bus kalbama apie santykius šeimoje, darnų vaikų vystymąsi ir fizinio aktyvumo bei sporto svarbą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis