Imtis verslo įkvėpė lietus ir balos Lietuvoje

Virginija Gildutė ir Vigita Garbuzaite prieš metus sukūrė lietpalčių suaugusiems liniją, kurią netrukus papildė vaikiškais modeliais. Apie lietų Lietuvoje ir draugystę nuo pirmos klasės, kuri įkvėpė šią veiklą, kalbamės su Virginija, kurios šiemet laukia naujas iššūkis - tapimas mama.

Ar jau turite TAVO VAIKO programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir skaitykite mus dar patogiau: „iPhone“, „Android“.

Virginija, ką veikėte iki tol, kol prieš metus su bičiule ėmėtės savo verslo?

Su Vigita esame draugės nuo pirmos klasės ir visada buvome aktyvios. Studijų metais ir po jų svajojome apie nuosavą verslą kartu, ieškojome idėjų. Iš pradžių buvo mintis imtis kelionių verslo, kadangi abi mėgstame keliauti ir esame aplankiusios ne vieną pasaulio šalį. Tačiau ši mintis nepasiteisino ir sugalvojome imtis lietpalčių verslo – juk Lietuvoje lyja beveik kas antrą dieną! Apžiūrėjome rinką, jog niekas Lietuvoje nekuria lietpalčių, tad nusprendėme pabandyti. Apie siuvimą išmanėme nedaug, tad pirmieji žingsniai buvo tikras iššūkis.

Aš esu reklamos prodiuserė, o Vigita dirba finansų srityje. „Ducktail Raincoats“ užima visą mūsų laisvą laiką po darbo ir savaitgalius, tad vien hobiu to jau nepavadinčiau. Intensyvus gyvenimo ritmas man patinka ir kitaip savęs neįsivaizduoju. Ši veikla yra labai kūrybiška ir visapusiška, tad nepabosta ir kiekvieną dieną atsiranda naujų iššūkių. Smagu tai, jog abi esame skirtingos ir papildome viena kitą šioje veikloje.

Virginija Gildutė su savo drauge nuo pirmos klasės Vigita Garbuzaite prieš metus ėmėsi naujo iššūkio.
Asmeninio albumo nuotr.

Kodėl lietpalčiai? Juk nors pas mus ir lyja dažnai, visgi tai nėra pirmo būtinumo vartojimo prekė?

Lietpalčius kūrėme todėl, kad mums patiko pati idėja apie lietų, o ne tiesiog drabužių siuvimas. Abi esame kurį laiką gyvenusios šiltoje Amerikoje, tad po ilgos kelionės grįžus į Lietuvą čia buvo tikrai gana šalta ir niūru. Kai šviečia saulė – ieškoti priežasčių šypsotis nereikia, o kai lyja – puikiai perka lietpalčius. Tad sukūrusios lietpalčius iš naujo įsimylėjome Lietuvos orą. Lietpaltis suteikia galimybę mėgautis bet kokiu oru, neapkraunant savęs skėčiais ar lietingą dieną ribojant planus lauke.

Kaip nutiko, kad ėmėtės kurti ir vaikams?

Sulaukusios moterų susidomėjimo pirmaisiais lietpalčiais, svarstėme, koks bus mūsų antras žingsnis. Neretai pastebime (tie, kas turi mažų vaikų, turbūt man pritars), kad vaikai dažnai mėgsta kopijuoti savo tėvus: mergaitės - mamas, o berniukai - tėčius. Tad pagalvojome, kad mini moteriškų lietpalčių versijos vaikams turėtų labai patikti. Be to, vaikai negalvodami dūksta lietuje ir balose, tad lietpaltis jiems yra ne ką mažiau reikalingas nei suaugusiems. Galbūt net labiau.

Deriniai mamai ir dukrytei labai populiarūs. Klientės dažnai rašo: „noriu vienodo lietpalčio sau ir dukrytei, iš kokių spalvų galime rinktis?“. Arba būna dar smagiau, kai kreipiasi klientas vyras ir teiraujasi, kaip galėtų įsigyti vienodus lietpalčius žmonai ir dukrai. Ši tendencija labai žavi!

Tam, kad lietpaltis atliktų tiesioginę savo paskirtį, tėvai turi leisti vaikams lakstyti po lietų ir braidyti po balas. Kaip manote, ar lietuviai tėvai pakankamai leidžia jiems šiuos vaikiškus malonumus?

Kiek tenka susidurti su jaunais tėvais, pastebiu, kad jie labai šiuolaikiški ir atviri naujovėms. Ne tik dėl auklėjimo, bet ir dėl vaikų aprangos. Klientai vis labiau vertina lietuviškas prekes ir kokybę, tad mieliau renkasi kiek brangesnę, bet kokybišką prekę nei pigų rūbą iš didžiulių tinklų. O lietpaltis juk puikiai apsaugo vaikus nuo lietaus, tad tėvai turėtų vaikus leisti į lauką tik su jais. Vaikui grįžus namo beliks tik nusausinti kelnių galus.

Mini lietpalčių versija vaikams sulaukė teigiamų atsiliepimų.
Asmeninio albumo nuotr.

Neseniai vykusioje dizaino mugėje skaitėte pranešimą apie tai, kaip „Ducktail Raincoats“ antis tapo sėkmės simboliu. Ar galite su mumis pasidalinti svarbiausiomis jo įžvalgomis?

Šio pranešimo tikslas buvo įkvėpti ir paskatinti jaunus žmones, kurie turi svajonę ir kol kas nedrįsta jos pradėti įgyvendinti. Pasakodama mūsų verslo istoriją nevengiau kalbėti apie sunkumus, su kuriais susidūrėme veiklos pradžioje ir susiduriame kasdien. Taip pat pasakojau apie pirmuosius veiksmus, nuo ko pradėjome ir kaip žingsnis po žingsnio atsidūrėme čia, kur esame dabar šiandien.

Lietuviai yra labai kūrybingi ir protingi žmonės, kuriems nestinga gerų idėjų. Tačiau jų kuklumas ar nepasitikėjimas savo jėgomis neretai trukdo svajones paversti realybe.Virginija GILDUTĖ
Lietuviai yra labai kūrybingi ir protingi žmonės, kuriems nestinga gerų idėjų. Tačiau jų kuklumas ar nepasitikėjimas savo jėgomis neretai trukdo svajones paversti realybe. Kaip ir minėjau pranešime – reikia pradėti nuo pirmojo mažo žingsnio. Tuomet antro, trečio, ketvirtą žingsnį galbūt padės žengti kažkas iš artimųjų, penktas išeis savaime, o šeštas gali būti labai sunkus ir atimti daug jūsų laiko bei jėgų. Bet po jo laukia septintas, kuris galbūt pagaliau ir atneš taip ilgai lauktą sėkmę.
Dalintis patirtimi, nors jos turime dar ne tiek ir daug, yra labai malonu ir įdomu, nes didelės susidomėjusios klausytojų akys, gausybė klausimų po pranešimo ir laiškai kitą dieną yra didžiausias atlygis už dedamas pastangas. Mane pačią pastūmėjo pagaliau imtis apčiuopiamų veiksmų vienoje konferencijoje sutiktas verslininkas, kuris man, jaunai ir nepatyrusiai studentei, pasakė: „jei žinotum, kas tavęs laukia (kalbėjo apie verslą), to nedarytum. O tai, kad neturi patirties ir nežinai – yra didžiausias tavo pliusas“. Šie žodžiai man įstrigo labai giliai ir dažnai juos ištariu draugams, kurie prieš ko nors imdamiesi guodžiasi, jog neturi pakankamai žinių. Entuziazmas ir didelis noras, mano manymu, yra daug stipresni nei teorinių žinių bagažas.

Kokia jūsų patirtis kuriant verslą Lietuvoje - ar valstybė skatina jaunus žmones imtis iniciatyvos, kaip jūs padarėte?

Mums pačioms neteko susidurti su sunkumais pradedant verslą. Pradėjome jį su savo investicijomis, nedidelėmis sumomis. Tačiau teko girdėti iš ne vieno verslininko nusiskundimų institucijų darbu ir dideliais mokesčiais.

Šiuo metu laukiatės vaikučio ir vaikų tema jums tampa vis aktualesnė. Gal tuoj bus nauja vaikiška kolekcija?

Kadangi šiuo metu esu nėščia, tai pačiu laiku spėjome pristatyti laisvus unisex lietpalčius, kurie ateinančius mėnesius man bus itin aktualūs. O naują vaikiškų lietpalčių kolekciją galbūt įkvėps gimęs kūdikis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis