Po pasaulį keliaujanti šeima – apie tradicines šventes toli nuo Lietuvos

Svarbiausias metų šventes pirmiausia siejame su gražioms ir prasmingomis tradicijomis. Puoselėjame jas, bet tuo pačiu metu, kad nustebintume save ir kitus, kasmet stengiamės padaryti ką nors kitaip – naujau, įdomiau.

Tuo tarpu šeimos, kurios Velykas ir kitas svarbias šventes sutinka ne Lietuvoje, stengiasi sutikti jas kuo tradiciškiau. Tai ne visada lengva.

Fotografė Edita (www.orangestudio.lt) ir internetinio kelionių po Lietuvą Lietuvon.lt žurnalo kūrėjas Karolis su vaikais Ąžuolu (5 m.) ir Vasare (2 m.) šiemet žiemojo Tailande, taigi, Kalėdas, o kartais net ir Velykas jie sutinka šioje Pietryčių Azijos valstybėje, kurioje nešvenčiamos nei Kalėdos, nei Velykos, nes dauguma šalies gyventojų yra budistai ir musulmonai.

Edita: „2008-aisiais, kai Lietuvą krėtė ekonominė krizė, mudu su Karoliu metėme darbus ir tris su puse mėnesio keliavome po aštuonias Pietryčių Azijos šalis. Labiausiai patiko Tailandas, ypač viena sala, į kurią trims savaitėms grįžome po kelerių metų, kai jau turėjome sūnų. Ąžuolui tada buvo vieni metai ir penki mėnesiai. Dabar turime dukterį ir esame čia jau trečią kartą, nes Tailande šilta, pigiau, gera sveikatos priežiūros sistema, geras maistas, geri masažai.

Mano vyras labai mėgsta keliauti, tai net ir gimus vaikams kasmet keliaujame labai daug, kartais turime net dešimt kelionių. Tad turbūt nieko keista, kad kai kurias svarbias šventes nutinka švęsti ne namuose, ne Lietuvoje, be močiučių ir senelių."

Saldi mišrainė

„Taip jau yra, kad kai esi užsienyje, labai atsigręži į tai, kas ir kaip yra Lietuvoje, visas tradicijas, kurios puoselėjamos ir perduodamos iš kartos į kartą. Tailande susibūrusi nemaža lietuvių bendruomenė, čia nuolat gyvena kokios šešios šeimos ir daug tokių kaip mes – žiemojančių arba turistaujančių. Visi labai artimai bendrauja. Štai šiemet kartu šventėme Kūčias ir Kalėdas. Kūčias sutikome tradiciškai – ramiai, prie didelio stalo su žvakėmis, su dvylika patiekalų, žinoma, tarp jų nedaug buvo tradicinių, lietuviškų, nes, pavyzdžiui, silkės taip ir neradome, tačiau iš tų produktų, kuriuos turėjome, stengėmės gaminti kuo lietuviškiau. Gaminome burokėlių salotas, Kalėdoms pripjaustėme kibirą baltos mišrainės, tačiau jos niekas nevalgė, nes... Tailande viskas labai saldu: majonezas saldus, marinuoti agurkėliai – saldūs, o dar tie mums neįprasti ir neskanūs prieskoniai... Pagaminti tradicinį lietuvišką patiekalą čia yra beveik neįmanoma. Kūčioms turėjome net kūčiukų ir aguonų pieno – atvežė ir su visais lietuviais pasidalijo turistai iš Lietuvos. Neturėjome kalėdaičių, todėl taikos bei ramybės linkėjome lauždami paprastus vaflius."

Margučiai

Pirmąsias Velykas Azijoje, Filipinuose, šalyje, kurioje nėra Velykų, sutikome dar tada, kai neturėjome vaikų. Bet vis tiek virėme kiaušinius, marginome juos spalvotais flomasteriais, daužėme ir valgėme.

Tailandiečiai yra budistai ir musulmonai, tačiau parūpina šventėms, ypač Kalėdoms, reikiamų dalykų, pavyzdžiui, galima nusipirkti net dirbtinių eglučių ir žaisliukų. Nors Naujieji čia švenčiami balandį, bet dėl turistų gruodį rengiami naujametiniai vakarėliai, šaunami fejerverkai ir t. t. Jie žiūri į tai kaip į verslą. Tiesa, Velykos kol kas nėra tokios komercinės.

Lietuvių šeimos, kurios nuolat gyvena Tailande, kaip įmanydamos stengiasi saugoti ir puoselėti viską, kas lietuviška, net šaltibarščių vis pasigamina... Nesvarbu, kiek laiko ir kur tu gyveni, bet kai turi vaikų, tai tradiciniai žaidimai, kuriuos žaisdavome vaikystėje, ir tradiciniai patiekalai tampa labai labai svarbūs – lyg kokie atramos taškai. Nėra lengva padaryti viską taip, kaip esame pratę, tačiau niekas neatims noro stengtis."

Apie tuštumą

„Apie švenčių tradicijas ir prasmę vaikams paprastai pasakoja seneliai, man šiuos dalykus taip pat pasakojo ne tėvai, o močiutė. Nei mano, nei mano vyro šeima nesame praktikuojantys katalikai, todėl ir su savo vaikais apie religinius švenčių aspektus nekalbame, ne viską mokėčiau paaiškinti...

Mums svarbi ta praktinė, linksmoji pusė – tradiciniai patiekalai, žaidimai, ritualai. Velykos yra tiesiog labai smagi šventė vaikams, todėl kad ir kurioje šalyje būtume, ridename margučius, daužename, organizuojame Velykų bobutės dovanas ir t. t.

Tiesą pasakius, kai išbandai svarbiausias šventes ne namuose, labai norisi jas sutikti kaip tik namuose – ir taip, kaip esame pratę. Štai mes Kalėdas šiemet sutikome baseine, aš valgiau varlių šlauneles, kiti karius, o širdyje buvo kažkaip labai tuščia... Manau, kad ir mūsų tėvai jaučia tuštumą ir liūdesį, kad vaikų ir anūkų nėra prie bendro stalo, mažieji labai pasiilgsta pusbrolių ir pusseserių. Dabar galvojame, kad jei kitais metais ir vėl skrisime kur nors žiemoti, tai darysime jau po Kalėdų, nes tai šeimos šventė, o šventė kaip tik ir yra tai, kad visi susirenka. Šito mums labai trūko. Kai kurios šventės yra didesnės šventės už kitas ir norisi jas sutikti su tais, kuriuos myli labiausiai ir... savo namuose."

Trispalvė Tailande

„Valstybinės šventės yra svarbios ne tik tiems, kurie jas sutinka Lietuvoje, bet visiems lietuviams, kad ir kur jie yra tuo metu. Tai labai svarbios datos, todėl stengiamės jas paminėti. Vasario 16-osios proga vyras pasiūlė idėją iš maisto sudėlioti trispalvę ir prie jos nusifotografuoti, idėja greitai pasklido tarp feisbuko draugų, visi kėlė nuotraukas su trispalvėmis. Manau, kad tai pats paprasčiausias būdas paminėti šią dieną, juolab kad, pavyzdžiui, Tailande yra labai didelė maisto spalvų įvairovė. Ką dar tą dieną darome? Politikuojame!" – juokiasi Edita.

Netradicinės Kalėdos baseine.
Asmeninio albumo nuotr.

Balandžio mėn. TAVO VAIKO žurnale skaitykite:

Živilė Vaškytė-Lubienė: „Saldu auginti ir mergaitę, ir berniuką“
Vitaminas D: naujausios rekomendacijos
Velykos Tailande: išsiilgę tradicijų
Užduotis: pradėti eiti
Kaip miega mamos
Psichologė: „Tėtis - ne mamos pavaduotojas“
Aplankyk močiutę, arba giminystės jausmas teikia saugumo
Auklėjimo stilius: nebijok keistis!
Vaikų mada: „Čir vir vir pavasaris“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis