Mama Rita dovanoja žaliavalgiškų saldainių receptą FOTO

Airijoje gyvenanti Rita dalijasi sveikų saldumynų receptu ir pasakoja apie savo sūnelio mokyklą, kurioje veganiškai ir žaliavalgiškai besimaitinančią šeimą nemaloniai nustebino vaikams mokytojų dovanojami ledinukai.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, 4 vaikų emigrantė – apie švietimo sistemą Didžiojoje Britanijoje bei vaikų atiminėjimą iš lietuvių
Kaip atpratinti vaikus valgyti šlamštą: 5 sveiki ir greitai pagaminami patiekalai

Mano sūnaus mokykloje penktadieniais yra "skanėstų" diena, kai prieš išeinant į namus mokytojai duoda vaikams (tiems, kurių tėvai sutinka) ledinukų. Mums gerai žinomų. Tų, kuriuose didžiulis kiekis cukraus, dažiklių, įvairių kitų saldiklių ir dar neaišku ko.

Kai paklausiau, kodėl jie mokykloje duoda vaikams nesveiko maisto (angl. junk food), nors informacijoje parašyta, kad griežtai draudžiama atsinešti tokio maisto patiems, pagrįsto atsakymo negavau. „Tokia tvarka", - tai viskas, ką man pasakė.

Man nuoširdžiai liūdna žiūrėti į vaikus, išeinančius su tais ledinukais. Kad ir kaip norėčiau tai pakeisti, suprantu, kad nėra viskas taip paprasta. Be abejo, kiekvienas turi teisę maitintis taip, kaip jam norisi, tačiau aš norėčiau, kad mes savo vaikais pasirūpintume labiau. Juk niekas kitas to nepadarys.

Jūs manote, kad maisto pramonei, medicinai rūpi mūsų vaikai? Jiems rūpi parduoti prekę, o medikams, odontologams ir kitiems medicinos atstovams - turėti klientų. Tik mes esame atsakingi už savo mažuosius, niekas kitas.

Taigi, nusprendžiau penktadieniui, „saldėsių" diena mokyklai, savo sūnui pagaminti sveikus "ledinukus", kuriuos perduosiu mokytojai, o ji įteiks mano berniukui atsisveikinant.

Asmeninio archyvo nuotr.

Aš siūlau įvesti pokyčius ne tik mokyklose, bet ir namuose (kas yra svarbiausia). Ledinukai, saldainiai, guminukai ir t.t., neturi visiškai jokių maistinių medžiagų, kurios būtų reikalingos augančiam (apskritai, bet kuriam) organizmui. Buvo laikai, kai mes džiaugėmės bet kokiu saldainio gabalėliu, nežinodami, kad po blizgiu popierėliu slypi musu Žmonijos, mūsų vaikų pražūtis.

Vaikų nutukimas, diabetas, hiperaktyvumas, sugedę dantukai ir t.t. Būkime atsakingi už tuos, kurie svarbiausi mūsų gyvenimuose!

Kalbėkime apie sveikatą, mokykime kitus ir save, dėl savęs, o svarbiausia - dėl savo vaikų, kurių ateitis yra mūsų rankose.

Ritos sveikų "ledinukų" receptas, kurį ji pateikė savo Facebook paskyroje:

Pasiruošiame produktus: ekologiškus avižų dribsnius, lazdyno riešutus ir datules. "Ledinukams" prireiks ir bambukinių lazdelių, kurių smailiąją dalį nupjaukime, kad būtų saugu paimti vaikams.

Sumalame produktus, formuojame rutuliukus, mauname ant lazdelių ir trumpam dedame į šaldiklį.

Kakavos milteliai, kakavos sviestas ir medus kaitinamas ant garų. Jei nevalgote medaus, jį galima pakeisti klevų ar agavų sirupu.

Su meile,
Rita Mishkel

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis