Kelionė su vaikais: 5 patarimai ramiam skrydžiui

Išvengti nesklandumų atostogų metu darosi vis sudėtingiau – „Eurocontrol“ duomenimis 2017 m. vėlavo net 44 proc. skrydžių. Jei suaugusieji pasitelkia kavą, mobilųjį telefoną ir kitus kovos su nuoboduliu būdus, vaikams tai padaryti daug sunkiau.

Vis dėlto, kelionės su mažamečiais nebūtinai turi virsti karo zona – šie 5 patarimai padės išvengti visuotinės bendrakeleivių neapykantos ir padės susitvarkyti su kylančia įtampa.


1. Dokumentai


Visų pirma, jei galvojate, kad vaiko gimimo liudijimas yra oficialus jo tapatybę įrodantis dokumentas, turime jus nuvilti. Nepilnamečiams, keliaujantiems ES ir už jos ribų Europos žemyne, svarbu su savimi turėti pasą arba asmens tapatybės kortelę. Tuo tarpu tiems, kurie keliauja su grupe ar su prižiūrinčiu asmeniu – notaro parašu patvirtintą leidimą išvykti iš šalies. Tiesa, jei vieno iš tėvų pavardė nesutampa su vaiko, privalu visuomet turėti gimimo liudijimą – jo oro uosto darbuotojai gali pareikalauti ir Šengeno zonoje ir už jos ribų.


2. Bagažas


Vienas didžiausių iššūkių vaikams skrendant – išsėdėti sėdynėje ar tėvams ant kelių visą skrydį. Tai įgyvendinti jums gali padėti kelios stebuklingos priemonės jūsų rankiniame bagaže: mėgstamiausi vaikų užkandžiai, spalvinimo knygelės, kreidutės ir, svarbiausia, specialiai vaikams įrašyti žaidimai jūsų mobiliajame telefone ar planšetėje. Tiesa, rinkdami žaislus namuose, pagalvokite ir apie apsaugos patikrą – nerekomenduojame vežti žaislinių šautuvų ar kitų, saugumui įtarimų galinčių sukelti žaislų, kuriuos pagal oro uosto taisykles apsaugos darbuotojai privalo konfiskuoti.

Nepamirškite, kad, nors didesnių nei 100 ml talpos skysčių buteliukų rankiniame bagaže einant pro saugumo patikrą turėti negalima, kūdikių maistui, tyrelėms ir pienui taikomos išlygos – jų galite pasiimti tiek, kiek tikitės, kad prireiks. Lengvai atidaromos ir sandarios pakuotės užtikrins, kad jūs, mažylis ir visi paviršiai liksite švarūs.


Galiausiai, nors taisyklės dėl vežimėlių gabenimo skiriasi priklausomai nuo oro linijos, dažniausiai su juo galite keliauti tiesiai iki lėktuvo, kur juo pasirūpins oro linijos ir / ar oro uosto darbuotojai. Vežimėliai gabenami bagažo skyriuje ir, pasiekus kelionės tikslą, atiduodami dar prie lėktuvo. Tiesa, visuomet rengdamiesi skrydžiui prisiminkite, kad keliaujant su vaiku bagažo bus kur kas daugiau, todėl apsvarstykite, ar verta imti kiekvieną daiktą.


3. Bilietai


Kiekviena oro linija turi savo taisykles dėl kūdikių keliavimo lėktuvais. Taisyklėse nurodoma kaina, amžius, nuo kurio vaikai gali keliauti lėktuvu bei ką galima pasiimti su savimi į skrydį. Dalis oro linijų nuo 8 dienų iki 24 mėnesių amžiaus mažyliams leidžia keliauti nemokamai, o jų vieta skiriama mamai ar tėčiui ant kelių. Jei taip keliauti jums nepatogu, už papildomą mokestį galite rezervuoti šalia esančią sėdynę. Tokiu atveju vaikas sodinamas į specialią vaikišką kėdutę. Kitos bendrovės kūdikių skrydžio bilietams taiko nuolaidas.


Vida Press


4. Skrydis


Kelionę lėktuvu galima suskirstyti į tris etapus: pakilimas, skrydis ir nusileidimas. Pirmajame ir trečiajame etapuose vaikai būna suirzę labiausiai. Kartais, net ir susodinus keleivius, pakilimo tenka laukti ilgiau nei įprasta. Remiantis „Eurocontrol“ duomenimis, 2017 metais pakilti vėlavo net 82 proc. didžiųjų ES oro linijų skrydžių. Jei skrydžio laukiate daugiau nei 2 val., oro linija privalo pasirūpinti gėrimais, užkandžiais ir suteikti prieigą prie interneto.


Pakilimo ir nusileidimo metu dėl besikeičiančio slėgio užklupusį ausų skausmą palengvinsite duodami savo kūdikiui buteliuką ar jį maitindami, o vyresniuosius palepinkite čiulpiamu saldainiu. Iškilus problemai, su kuria nežinote kaip susidoroti, kreipkitės į skrydžio palydovus – visada galite tikėtis nors ir minimalios pagalbos, o pagalvėle ir pledas vaikams priklauso skrendant bet kokiomis oro linijomis Europoje.


5. Vietų paskirstymas


Šeimos susodinimo taisyklės skiriasi nuo oro linijos politikos, tačiau kad ir ką sugalvotų bendrovės, jos visos privalo sutikti su tvarka nustatyta vietinės civilinės aviacijos administracijos (CAA). Didžiosios Britanijos CAA aiškiai nurodo, kad šeimos sėdėjimas greta privalo tapti kiekvienos oro linijos prioritetu. Geriausios vietos lėktuve keliaujant su mažamečiais – lėktuvo viduryje. Kraštuose esančių tualetų, kavos aparato ir įgulos patalpų kakofonija gali greitai tapti didžiausiu vaiko miego priešu.


„Keliaujant su vaikais visada nusiteikiame didesniems ar mažesniems sunkumams: nuoboduliui, pykčio protrūkiams ar skrydžių trukdžiams. Numatyti skrydžių vėlavimų, atšaukimų ir perpildymų negalime, tačiau juos įveikti nepalyginamai lengviau, kai esame iš anksto tam pasiruošę. Trumpai tariant, prieš skrydį visus tėvus raginame susipažinti su oro linijos šeimų politika ir oro keleivių teisėmis, kurios, vis dažnėjant skrydžių vėlavimams, darosi tik aktualesnės. ES įstatymai gina kiekvieną šeimos narį, kuris yra pakankamai didelis, kad turėtų savo sėdynę lėktuve. Nepamirškime tuo pasinaudoti“, – teigia Marius Stonkus, skrydžių kompensavimo bendrovės „Skycop“ vadovas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis