Su kūdikiu į baseiną: naudinga atmintinė tėvams

Baseinas kūdikiams yra ne tik smagus malonumas, bet ir grūdinimas bei sveikatinimas. Nuo kada pradėti lankyti, kaip nugalėti savo ir vaiko baimes ir ko geriau nedaryti?

Baseinas rekomenduojamas kūdikiams nuo trijų mėnesių


Manoma, kad iki trijų mėnesių pakanka plukdyti vaiką vonioje. Vėliau, kai jis tvirtai laiko galvą ir vonia tampa per maža, galima lankyti baseiną. Kita priežastis neskubėti – didelė baseino erdvė. Mamos pilve mažylis pratęs būti ankštai, tad dideliame baseine gali išsigąsti. Na, ir dar viena priežastis – moters organizmas po gimdymo. Mamos taip pat brenda į baseiną, todėl joms turi pasibaigti pogimdinis laikotarpis.


Gydytojo pažyma, kad vaikas sveikas, yra būtina


Prieš einant į baseiną reikia gydytojo pažymos, kad vaikas sveikas ir gali jį lankyti. Kaip rodo patirtis, dažniausiai mamos ateina su vaikučiais profilaktiškai, kitaip sakant, savo malonumui. Tik nedaugelis kūdikių vedami dėl sveikatos, pavyzdžiui, padidėjusio raumenų tonuso, įgimtos raumeninės kreivakaklystės, stuburo skoliozės. Kartais ateinančios į baseiną mamos skundžiasi vėluojančia mažylio raida, tarkim, 8 mėnesių kūdikis nesėdi, neropoja.


Baseino nauda kūdikiui įvairiapusė


Pirmiausia stiprinamas vaiko judamasis atramos aparatas. Gal todėl mamos jau po kelių užsiėmimų sako, kad kūdikis tampa stipresnis, nesivartęs ima vartytis, nešliaužiojęs – ropoti. Taip pat stiprėja kūdikių kvėpavimo raumenys bei širdies ir kraujagyslių sistema. Mamos sako, kad kūdikiai po baseino geriau miega, valgo ir būna ramesni. Lavinamas ir kūdikių vestibiulinis aparatas. Vandens slėgis baseine vaiką veikia it masažas.


Vandenyje kūdikis atsipalaiduoja, tai jam teikia malonumo. Be to, vystosi stipresnis mamos ir vaiko ryšys. Juk mama praleidžia su vaiku daugiau laiko, mokosi geriau jį suprasti.


8-12 mėn. kūdikiams būdingas baimės jausmas


Rizikingiausia pradėti lankyti baseiną, kai kūdikiui 8-12 mėn., mat tada jiems būdingas baimės jausmas. Neretai tokio amžiaus kūdikiai apsiveja mamai aplink kaklą ir tenka ilgai juos pratinti prie vandens.

Pasitaiko, kad pradėjus lankyti baseiną dėl kažkokių priežasčių daroma pertrauka. Per 1-2 mėn. kūdikis viską pamiršta ir tenka mokytis iš naujo – ir plaukimo judesių, ir nardyti. Tačiau lankyti baseiną niekada ne vėlu.

Vida Press


Nardyti mokoma nuo trijų mėnesių


Maždaug po 5 pratybų baseine kūdikiai pirmą kartą nardinami. Pagal komandą mama skaičiuoja ir ties žodžiu „neriame" panardina kūdikį. Svarbu, kad pradėjusi nardinti kūdikį šeima tai darytų nuolat – kas savaitę. Antraip po pertraukos teks pradėti mokytis iš naujo. Kokia nardymo prasmė? Suaktyvėja kūdikio medžiagų apykaita, tai gerai veikia kvėpavimo ir kitas sistemas. Vaikai mokosi sulaikyti kvėpavimą, nebijo vandens.


Maudytis baseine ir nardyti patinka ne visiems


Taip nutinka labai retai, gal keliems procentams iš šimto. Žinoma, maudynės priklauso nuo vaiko nuotaikos. Žiūrėk, vieną dieną jam viskas gerai, o kitą jau pyksta, nes nespėjo pamiegoti pietų miego ar dygsta dantukai. Vanduo turi teikti malonumo ir nekelti neigiamų asociacijų.

Vida Press


Svarbiausia – taisyklingai laikyti kūdikį


Kartais klausiama, ar neužtenka užuot ėjus į baseiną namuose prisipilti pilną vandens vonią ir joje palaikyti vaiką? Labai svarbu taisyklingai laikyti vaiką. Taip, kad jis būtų saugiai prilaikomas ir tuo pačiu metu nebūtų varžomi judesiai. Jei mama paims kaip papuola, pvz., už pažastų ar dubens, vaikutis gali išslysti iš rankų. Be to, ribojami jo judesiai. Naudos iš to maža. Atėjusios į baseiną mamos pirmiausia išmokomos taisyklingai laikyti ir plukdyti vaiką.


Suaugusiųjų baseinai kūdikiams netinka


Kūdikių negalima vestis į bendrus baseinus. Todėl prieš eidami su mažyliu į baseiną pasiteiraukite, ar jis pritaikytas kūdikiams. Specialiai kūdikiams skirti baseinai yra nuolat valomi ir tikrinami, jų vandens kokybės normos yra griežtesnės, palyginti su bendrojo naudojimo baseinais. Yra įvairiausių priemonių, skirtų baseinams dezinfekuoti. Prieš ir po baseino būtina abiem – vaikui bei mamai nusiprausti po dušu.


Mamos ar tėčio baimė persiduoda vaikui


Jei tėvai vandenyje bijo laikyti vaiką, abejoja jį nardindami, nerimas persiduos ir vaikui. Kai tėvai drąsūs, vaikas jaučiasi saugus. Abipusis mamos/tėčio ir kūdikio ryšys yra labai svarbus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis