Poilsis gamtoje: kaip saugotis nuo bičių, širšių ir vapsvų

Mažyliui viskas įdomu. Jis dar ir nežino, kuo gali būti pavojinga bitė, kurią iki tol matė tik paveikslėlyje.


Bitės, širšės ir vapsvos vaiką neretai puola tada, kai jis yra gamtoje ir rankoje laiko, pavyzdžiui, saldžią kriaušę arba kitą skanėstą. Kitas pavojaus šaltinis – bėgiojimas po pievą basomis, kuomet vaikas tiesiog gali užminti ant bitės.

Įgėlus bitei, širšei ar vapsvai oda patinsta, parausta, skauda, o kartais kyla ir alerginė reakcija.


Kaip išvengti pavojaus?


- Jei ketinate su kūdikiu iškylauti gamtoje, įsigykite specialų vežimėliui skirtą tinklelį nuo vabzdžių ir priemonę, kuria galėtumėte papurkšti aplink vaiką. Ji tiks ir didesniam vaikui.


- Jei žinote, kad vaikas yra alergiškas, nepamirškite pasiimti vaistų nuo alergijos ir adrenalino.


- Kai pavalgote, nesvarbu, namie ar gamtoje, maisto ir gėrimų nelaikykite neuždengtų, kad kvapas neprikviestų viešnių su geluonimi.


Pirmoji pagalba įkandus


- Pirmiausia ištraukite geluonį (kamanė jo nepalieka) ir odą patepkite spiritu ar tepaliuku nuo įgėlimų. Stebėkite, ar nekyla didesnė alerginė reakcija.


Jei po ranka tepalo ar purškalo neturite, tinka šaltas kompresas (vandens, acto, sodos tirpalo), kurį uždėkite keliolikai minučių. Tuomet silpnėja nuodų poveikis, mažėja skausmas, atlėgsta patinę audiniai. Neleiskite vaikui įgeltos vietos kasyti!


- Jei įgėlė į liežuvį, burną arba įgėlė kitoje vietoje ir vaiką išbėrė, jis tinsta ir tinimas didėja, sunku kvėpuoti, ryti, labai svaigsta galva, gausiai pagirdykite šaltu vandeniu, duokite pačiulpti ledo (sumažins tinimą) ir tuoj pat kvieskite medicinos pagalbą, nes gali įvykti alerginis šokas (sutriks kvėpavimas ir širdies veikla).


- Jei po kelių dienų paraudimas ir tinimas nemažėja, kreipkitės į gydytoją.


Saugus elgesys gamtoje


- Būdami su vaikais gamtoje, renkite juos šviesiais rūbais. Manoma, kad ryškūs ir gėlėti drabužiai vilioja bites, širšes ir vapsvas.


- Jeigu piknikaujate gamtoje ir pastebite aplink skraidančias bites, perspėkite vaikus, kad jie nemosikuotų rankomis, nes tai jas erzina.


- Ten, kur yra širšių, bičių, vapsvų, nevalgykite ledų, negerkite saldžių gėrimų.


- Nepalikite atvirų maisto produktų gamtoje, atidarytų gėrimų buteliukų, vaikas gali nepastebėti ir suvalgyti ar išgerti į maistą/gerimą įkritusią bitę.


- Jeigu esate sodyboje, kurioje šeimininkai laiko bites, neleiskite vaikui lakstyti prie avilių.


- Jeigu su vaikais esate gamtoje, kur planuojate nakvoti palapinėje arba ilgai vakaroti prie laužo, pasirūpinkite priemonėmis, kurios atbaido neprašytus skraidančius ir geliančius svečius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis