Atviras skaitytojos laiškas: aš noriu pasakyti kai ką svarbaus šiuolaikiniams tėvams

Kiekvienas tėtis ir mama nori užauginti laimingą ir savimi pasitikintį vaiką. Tačiau neretai mūsų, tėvų, žodžiai gerokai skiriasi nuo mūsų pačių veiksmų. Kokias klaidas šiuolaikiniai tėvai daro dažniausiai? Vienos skaitytojos nuomonė.

Nereikia vaikų garbinti, reikia juos mylėti


Dauguma jaunų tėvų stengiasi būti idealiais tėvais. Šiandien vaikai gyvena daug geresnėmis sąlygomis, nei gyvenome mes būdami jų amžiaus. Šiandien tenkinami visi vaiko norai: nori naujo žaislo – prašom, dar vieno šokoladuko – imk! Tačiau taip vaikai įpranta galvoti, kad visas pasaulis sukasi aplink juos. Ir kai kitą kartą jūsų vaikas negaus, ko nori, labai susinervins. Daug labiau, nei kaimynų berniukas, kurio niekas taip nelepina. Nereikia garbinti savo vaikų. Reikia juos mylėti. Gauti tai, ko nori ne visada pavyksta čia ir dabar, ir tai normalu.


Arba gerai, arba nieko


Specialistai, dirbantys su vaikais, šiandien neretai prasitaria, kad dauguma tėvų visiškai nepasirengę priimti kritiškų atsiliepimų apie savo atžalų elgesį. Vos išsakius kritiką, sulauki neigiamos, netgi agresyvios tėvų reakcijos. Jei mokykloje mokytojai jums sako, kad jūsų vaikas netinkamai elgiasi ir skriaudžia klasės draugus, išvadas reikėtų darytis apie savo vaiką, o ne apie mokyklą ir mokytojus, išvadinant juos negražiais žodžiais socialiniuose tinkluose.


Vaikų pasiekimai svarbesni negu jų pačių


Šiuolaikiniai tėvai be galo didžiuojasi savo vaikais. Kai jiems pavyksta kažkoks svarbus dalykas, jaučiasi gal net labiau laimingi, nei kažką pasiekę patys. Vis dėlto visur reikalingas saikas. Jūs privalote turėti savo gyvenimą ir savo pasiekimus, kuriais galėtumėte pasididžiuoti. Vaikams reikia pavyzdžio, kuriuo jie galėtų sekti. Tapkite juo. Jei norite, kad jūsų vaikas nugyventų visavertį gyvenimą, susikurkite tokį gyvenimą sau!


Sprendimų priėmimas už vaiką


Šiandien tėvai paniškai bijo, kad jų vaikai nepatektų į kokią nemalonią istoriją, todėl neretai apgalvoja kelis žingsnius į priekį ir pateikia kelis sprendimus, kad tik taip nenutiktų. Tačiau problema ta, kad toks vaikas užaugęs nemokės mąstyti savarankiškai. Ir tada galimi du kraštutinumai – arba jis be jūsų negalės priimti net paties paprasčiausio sprendimo, arba jis vis dažniau pamirš, kad jam nėra viskas leistina. Nespręskite visko už savo vaiką. Tai nėra meilė.


Nuolatinis lenktyniavimas


Visi tėvai nori, kad jų vaikas būtų geriausias iš visų. Geriausiai mokytųsi, pasiektų geriausių rezultatų – moksle, sporte, būrelyje. Dauguma taip įsijaučia, kad jų vaikas gyvenimą ima matyti kaip nesibaigiančias varžybas. Bet juk mūsų gyvenimas ne tik kova. Gyvenimas yra ir džiaugsmas, pajutus dabarties akimirką. Verčiau pasistenkite įskiepyti vaikui, kad pergalė bet kokia kaina nėra vienintelis svarbus dalykas gyvenime. Žmogų apibrėžia ne jo pergalės, o elgesys ir santykiai su kitais žmonėmis.


Viso gero, vaikyste


Mokslininkai įrodė, kad kuo laimingesnė vaikystė, tuo vėliau tampama laimingesniu žmogumi. O vaikystę atimti galima apkraunant vaiką nuo mažų dienų užsiėmimais ugdymo mokyklėlėse, pamokomis muzikos mokykloje, užsienio kalbų ir sporto būreliais ir pan. O dar norime, kad vaikai padėtų mums atlikti namų ruošos darbus. Bet nepamirškite, kad visi turi teisę turėti normalią vaikystę. Tokią, kurioje yra laiko nuobodžiavimui, važinėjimui kieme dviračiu, svajojimui, laisvam žaidimui.


Noras turėti „teisingą“, iš tėvų lūkesčių sulipdytą vaiką


Planus apie savo vaikus pradedame kurti, kai jie dar įsčiose. Svajojame, kad jie užaugs ir pasieks daugiau, nei mes. Ironiška, tačiau neįmanoma gauti to idealaus vaiko, apie kurį svajojate. Į jūsų gyvenimą ateis tas vienintelis įmanomas žmogus, kuris galėjo gimti tik jums. Nesistenkite pakeisti jo esminių savybių, net jei jos jums nepatinka. Neverskite jo tapti tokiu, kokį jį matėte savo svajonėse. Tegul jis tampa tuo, kuo pats panorės.


Pamirštama, kad elgesys svarbiau nei žodžiai


Visi mes norime savo vaikams atrodyti idealūs. Ir visi žinome, kad jei norime, kad vaikas užaugtų geras ir protingas, turime rodyti jam pavyzdį. Bet dauguma iš jaunų tėvų pamiršta, kad moralizuojantys pamokymai veiksmingi vieninteliu atveju: jei patys jais vadovaujatės. Tad kai kitą kartą barsite savo atžalą už tai, kad jis nepagarbiai elgiasi su bendraamžiais, paklauskite savęs: galbūt vaikas nusižiūrėjo nuo jūsų?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis