Kokia ji – tobula mama: interviu su psichologe

Ar prieš gimstant vaikučiui jums nešmėkštelėjo mintis: „Noriu būti tobula mama!"? Manau, jei būsite nuoširdi atsakydama, greičiausiai atsakymas bus „TAIP".


Ar išvis būna tobulų mamų, diskutuojame su psichologe psichoterapeute dr. Lina Kalinauskiene.


Mama svajoja pati pagimdyti ir ilgai žindyti vaikutį ir jei tai nepavyksta, „užgraužia" sąžinė. Kitos kremtasi, kad gimdė su "cezariu"...


Neteko rasti mokslinių straipsnių, kuriuose būtų rašoma apie gimdymo cezario būdu blogą įtaką vaiko ir mamos ryšiui. Šį gali sutrikdyti vaiko ir mamos atskyrimas po gimdymo dėl sunkios vaiko ar mamos būklės. Kartais tai būna susiję su gimdymu per cezario pjūvį.


Ilgai žindyti kūdikį yra naudinga ir psichologiniu požiūriu, bet tai tikrai ne vienintelis būdas sukurti artimus ir šiltus santykius. Patarčiau glamonėti, myluoti kūdikį, nešioti jį su vaikjuoste ar nešyne, kad būtų arčiau kūno, jaustų mamos kvapą, šilumą.


Mamos darbas neretai neįvertinamas. Štai draugai sako: „Tu nieko neveiki visą dieną, tik sėdi namie..." Mama nedrįsta pasisakyti, kad pavargo, neišsimiegojo... Ar tikrai reikia to gėdytis?


Jeigu kyla gėdos jausmas, jis yra pakeliamas ir mama gali, jei nori, paprašyti pagalbos. Taip ji padėtų ir sau, ir kūdikiui. Kūdikiui ir mažam vaikui tiesiog būtina kartais jausti, kad mama juo džiaugiasi, nusiteikusi žaismingai.

Kad galėtų būti žvali, linksma su kūdikiu, pirmiausia pati turi būti nenuvargusi. Prašydama kitų pagalbos mama perteikia vaikams žinią, kad reikia rūpintis savimi, kad retkarčiais mama ir tėtis turi pabūti dviese. Vaikas pajėgus pabūti keletą valandų be jos, prižiūrimas kito asmens. Be to, tai jam nauja galimybė patirti kitokius santykius.


Kaip mamai jaustis tarp dviejų ugnių: „Pagimdai ir išleki į darbą vaiką auklei palikusi - esi bloga mama", „Ilgiau (2 ar 3 m.) augini vaiką namuose, irgi esi nevykėlė." Ar nekenčia dėl to jos savivertė?


Nustatyta, kad pagimdžiusios vaiką moters savivertė apskritai stipriai pakyla. Sėkminga mama yra tokia, kuri sugeba rasti pusiausvyrą, jai pačiai ir vaikui patogumą teikiančius santykius.


Kaip galima pakelti savivertę? Gal paprasčiausias būdas tai būtų pasikalbėti su panašaus amžiaus vaikus auginančiomis mamomis, pasidalyti rūpesčiais. Manau, kad dauguma mamų nepaiso stereotipų, sprendžia pagal savo poreikius, kokia nori būti mama, kaip elgtis: eiti dirbti ar dar būti su vaiku.


Graži pasitempusi žmona vyrui/gera mama/įdomi draugė bičiulėms/gera namų šeimininkė - skani vakarienė, švarūs namai. Ar tokia misija įmanoma?


Jeigu turi pagalbininkų, tai įmanoma. Bet kodėl mama visa tai turi daryti pati? Juk vakarienę pagaminti ir namus išvalyti gali vyras.


Ar išvis būna tobulų mamų?


Tobula mama yra gana gerai vaiko poreikius sugebanti patenkinti mama. Svarbu atkreipti dėmesį, kad ne tobulai, o gana gerai. Prie mažo kūdikio mama sugeba prisitaikyti, greitai ir tinkamai atliepti į jo poreikius.


Vaikui vystantis mama po truputį atsitraukia nuo vaiko, ji sugeba leisti jam patirti nerimo. Jį mama sugeba „dozuoti": pateikti vaikui jo tiek, kad būtų pajėgus įveikti. Taip mama suteikia galimybę vaikui tvirtėti, padeda suvokti tikrovę.

Jei mama ilgai ir idealiai patenkina absoliučiai visus vaiko poreikius, tai stabdo šio raidą. Tai raminanti žinia mamoms: būtina leisti sau pailsėti. Nieko nėra geriau vaikui už mamą, kuri pati jaučiasi patogiai su savo vaiku.


Kai mama sugeba rasti laiko savo pačios poreikiams, ji suteikia vaikui patirtį, kad jo poreikiai kartais turi būti atidėti, kad būnant kartu reikia prisitaikyti prie kito žmogaus. Taip vaikas neužaugs egoistas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis