Prieš keliaudami su vaiku atostogų, atminkite kai ką svarbaus

Kad kelionė į svečias šalis su vaiku būtų sklandi, svarbu tinkamai jai pasiruošti ir nepamiršti kelių svarbių aspektų.

Ką reikia žinoti planuojant kelionę su vaiku į užsienį?


Apsilankymas pas gydytoją


Kad kelionė į svečias šalis su vaiku būtų saugi, prieš išvykdami pasikonsultuokite su vaiko gydytoju, aptarkite su juo kelionės vaistinėlę ir skiepus.


Skiepai


Keliaujant į kai kurias lietuvių pamėgtas šalis rekomenduojamas skiepas nuo hepatito A - ligos, kuri dar vadinama ,,nešvarių rankų" liga. Ja užsikrečiama per maisto produktus, vandenį, gerai nenuplautas daržoves arba nuo sergančio žmogaus. Kadangi vaikų higienos įgūdžiai nepakankami, jie rizikuoja lengvai užsikrėsti ir toliau platinti hepatito A užkratą šeimoje bei tarp aplinkinių.


Dokumentai


Pasitikrinkite, ar galioja jūsų ir vaiko asmens dokumentai. Europos Sąjungos bei Šengeno erdvės šalyse užtenka asmens tapatybės kortelės, šalyse, kuriose reikia vizos, būtinas pasas. Vaikui keliaujant su vienu tėvų kito leidimo nereikia.


Daiktai


Įvertinkite, kiek ir kokių drabužių verta imti sau ir vaikui. Teikite pirmenybę natūralaus pluošto drabužiams, nepamirškite patogių batų ir kelių kepuraičių nuo saulės. Neimkite per daug žaislų. Labiausiai pravers lauko žaislai, pripučiamasis kamuolys, tačiau apsvarstykite galimybę nusipirkti jų vietoje. Na, ir žinoma, nepamirškite mėgstamų pasakų knygos ir žaislo, su kuriuo jūsų mažylis keliauja į sapnų karalystę.


Adaptacija svečioje šalyje


Atvykę į svečią šalį, ypač šiltesnio klimato, prie jūros ir saulės pratinkitės pamažu, nepulkite į pramogas stačia galva. Venkite vidudienio saulės, atminkite, kad ji saugiausia iki pietų ir vakarop.


Kelionės vaistinėlė


Prieš važiuodami atostogų, kruopščiai apgalvokite kelionės vaistinėlę. Čia geriausias patarėjas - šeimos gydytojas, žinantis jūsų sveikatos būklę, tačiau egzistuoja ir keletas bendrų patarimų.


Skauda gerklę. Nepamirškite priemonių nuo gerklės skausmo, pavyzdžiui, čiulpiamųjų tablečių su eukaliptu, mentoliu ar vitaminu C.


Sumušimai ir patempimai. Kelionėje nė vienas mūsų nesame apsaugotas nuo traumų, todėl pravartu pasiimti skausmą malšinančių ir patempimus gydančių tepalų ar šaldomųjų aerozolių. Skausmą malšina ir šalti kompresai (pvz., ledas), ypač jei sumuštą vietą skauda. Taip pat nepamirškite į kelioninį krepšį įsidėti binto ir gydomųjų pleistrų, kurie pagelbės pritrynus nuospaudų, pūslių ar stipriau susižeidus.


Priemonės virškinimui. Nereti kelionių palydovai - viduriavimas, vidurių pūtimas, pilvo maudimas ar skrandžio deginimas. Turėkite vaistų nuo viduriavimo, virškinimo fermentų, rėmens. Pasiimkite ir paprasčiausių angliukų - lengvai negaluojant jie padės.


Alergija. Priemonių nuo alergijos turėtų būti kiekvieno keliautojo vaistinėlėje - ne tik alergiško. Net jei niekada nesate patyrę alergijos požymių, nesate nuo jų apsaugotas. Organizmas gali „audringai" sureaguoti į egzotišką maistą, augalus ar vabzdžių įkandžius.


Pykinimas. Jeigu važiuojant automobiliu, plaukiant laivu ar skrendant lėktuvu pykina, dėl to „kaltas" silpnas vestibiulinis aparatas. Pasiimkite vaistų nuo pykinimo. Kai kam padeda citrinos skiltelės, čiulpiamas mėtinis ledinukas ar ledo gabalėlis.


Saulė. Kremas nuo saulės privalomas! Vaikams tinkamiausias su dideliu (50) SPF. „Padauginus" saulės, galima naudoti purškiamąjį šaltalankių aliejų ar medetkų tepalą.


Priemonės nuo vabzdžių. Repelentai nuo vabzdžių skleidžia juos atbaidantį kvapą ir veikia iki 4-6 val. Tai ir aerozoliai, tepalai, kremai, pieštukai. Jeigu apsisaugoti nepavyko, įkastą niežtinčią, skaudančią ar patinusią vietą tepkite spiritiniais tirpalais arba antihistamininiais tepalais.


Europos sveikatos draudimo kortelė


Visoje Europos Sąjungoje bei Islandijoje, Norvegijoje, Lichtenšteine ir Šveicarijoje keliautojai turi teisę nemokamai gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas, o šių paslaugų išlaidas kompensuoja Valstybinis sveikatos draudimas. Tam reikia savo šalyje būti apdraustam privalomuoju sveikatos draudimu ir turėti tai patvirtinantį dokumentą - Europos sveikatos draudimo kortelę. Ją išduoda teritorinės ligonių kasos, o vaiko iki 16 metų prašymą pildo ir pateikia vienas tėvų. Būtinoji medicinos pagalba paprastai teikiama dėl ūmios ligos. Atsitikus bėdai, kreipiantis į gydymo įstaigą dėl būtinosios medicinos pagalbos, įstaigos registratūroje ar ligoninės priimamajame pateikite savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą bei kortelę. Kai kuriose šalyse gali tekti iš pradžių patiems mokėti už gydymą, tik paskui kreiptis, kad būtų kompensuota.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis