Vaiko pirmieji žingsniai: ko svarbu nepamiršti

Pirmieji vaiko žingsniai - vienas svarbiausių įvykių pirmaisiais gyvenimo metais. Kada jis turėtų pradėti vaikščioti ir kaip jam padėti? Konsultuoja gydytoja Rūta Maciulevičienė.

Gimęs moka eiti

Vos gimę kūdikiai turi daugybę refleksų, kuriuos pirmą mėnesį tikrina gydytojas. Jis pakelia gležną, dar galvytės nenulaikantį mažylį, o šis jau dėlioja kojas arba nerangiai bando ropoti. Tačiau ilgainiui šiuos ir kitus įgimtus sugebėjimus pamiršta ir tenka mokytis jų iš naujo. Yra mamų, kurios mankština vaikelį ir aktyvina šiuos įgūdžius, tačiau iš tiesų to daryti neverta.

Įgimtas žingsniavimo refleksas, kaip ir daugelis kitų, pirmais mėnesiais nėra „naudojamas", todėl natūraliai pamirštamas. Kad ropojimo refleksas yra svarbus vos gimusiam vaikeliui, nustatė australų mokslininkai. Jie filmavo gimdyves, kurioms medikai per gimdymą nė kiek nepadėjo. Paaiškėjo, kad visi ką tik dienos šviesą išvydę naujagimiai elgiasi vienodai: gimę šiek tiek paguli, o tada jau pradeda didžiąją kelionę (ji trunka iki keturiasdešimt minučių) mamos krūties link. Kol susikaupęs kūdikis pamažėle slenka aukštyn, užsitrombuoja virkštelė. Maždaug po valandos gimsta placenta.

Mokosi nevienodai

Vaikai vaikščioti pradeda įvairiai. Vienas dešimties mėnesių jau laisvai žingsniuoja, o kitas, nors ir metinukas, žengia dar labai nedrąsiai. Tačiau paprastai vaikščioti vaikai išmoksta nuo 11 iki 15 mėnesių.

75 proc. mažylių pradeda vaikščioti iki 14 mėnesio, kiti 25 proc. - iki 15 mėnesio pabaigos. Ir tai nieko keista. Jei tėvai vėlai pradėjo žengti pirmuosius žingsnius, didelė tikimybė, kad ir mažylis nebus spartuolis.

Kūdikių, kurie labai anksti, sulaukę vos 6-7 mėnesių, veržiasi eiti, nėra daug, jie - išimtys.

Mokyti kūdikį vaikščioti anksčiau, nei jis pats parodo norą eiti, nereikia, nes dar nesusiformavę dubens kaulai. Močiutės, kurios gąsdina, kad anksti vaikščioti pradėjusiam mažyliui iškryps kojytės, yra iš dalies teisios. Jos gali iškrypti, nes kaulinis audinys būna dar minkštas, nesusiformavęs. Antra vertus, jeigu mažylis veržte veržiasi eiti, nesulaikysite, o kojos gali ir neiškrypti.

Pirmieji savarankiški žingsniai

Žengdamas pirmuosius žingsnius mažylis net rankomis suploja iš džiaugsmo. Nesvarbu, kad netvirtai, gaudo zuikius, bet jau eina ten, kur nori!

Maždaug per mėnesį kūdikis įgunda tvirtai vaikščioti, o nuo 14 iki 18 mėnesių vystosi ir bėgimo įgūdis. Nors griūti - nieko bloga, reikia pasaugoti mažiuką, kad neprasiskeltų galvos atsitrenkęs į statų baldo kampą. Pasirūpinkite, kad namai būtų kuo saugesni pirmuosius žingsnius žengiančiam vaikui.

Ėjo, bet nebeina

Vaikai iš tiesų yra labai nevienodi. Vieni, vos pramokę vaikščioti, jau skuba kaip akis išdegę apžiūrėti pasaulio: kuo aukščiau užlipti, pasislėpti nuo mamos, paskui tekini pas ją grįžti. Kiti, ypač lėti ir atsargūs, patys nenulips nuo šaligatvio, žiūrėk, jau ir tiesia ranką, kad paimtum ir perneštum per gatvę.

Yra ir tokių mažylių, kurie, atrodo, jau gana neblogai dėliojo kojytes, bet štai šast pargriuvo. O toliau - nė iš vietos. Jeigu pastebėjote, kad vaikas bijo vaikščioti, palaukite, kol liausis bijoti. Galima paskatinti, padrąsinti, parodyti, kad vaikščioti nėra jau taip baisu. Galima vaikučiui duoti ranką, prilaikyti, tik jokiu būdu negalima versti. Ateis laikas ir mažylis tikrai ir vėl išbandys savo jėgas.

Susirūpinti ir pasirodyti gydytojui reikėtų, kai mažylis kaskart griūdamas smarkiai susitrenkia, kiekvieną kartą bėgdamas pargriūna arba beeinančiam susipina kojytės ir tai nepraeina per mėnesį nuo to laiko, kai pradėjo vaikščioti. Tai gali būti kai kurių neurologinių ligų požymis.

Basas ar apsiavęs

Jei batai būtų reikalingi augančiam kūdikiui, su jais jis ir gimtų, juokauja gydytojai. Jei namuose šilta, mažyliui sveikiausia trepsėti basom arba apautam kojinėmis su „stabdžiais". Vasarą mažyliui reikia leisti basam pasivaikščioti po smėlį, nes tai puikus pėdų masažas.

Neverta baimintis, kad be batukų iškryps mažylio kojytės. Maždaug iki trejų metukų visi vaikučiai yra plokščiapėdžiai, tik vėliau formuojasi pėdutės skliautas. Svarbu nupirkti mažyliui kokybiškus batelius eiti į lauką. Batukai turi būti tvirti, neišklypti dėl plokščiapėdystės, gerai prilaikyti čiurną, su užkulniu.

Kada vaikščios?

10-11 mėnesių kūdikis jau savarankiškai atsistoja ir gali išstovėti nesilaikydamas. Bet jeigu nėra atramos, greitai šlepteli ant užpakalio.

Savarankiškai stovėti ir išlaikyti pusiausvyrą išmoksta nuo 10 iki 13 mėnesių.

Maždaug 11 mėnesių vaikas pargriuvęs, pasilenkęs ar atsiklaupęs jau sugeba atsistoti.

Metukų vaikas eina laikomas už vienos rankos arba viena ranka atsirėmęs į sieną. Net jeigu mėgsta vaikštinėti pasiramsčiuodamas į sieną, nebūtinai eis pasiimti žaislo, gali atsiklaupti ir nuropoti iki jo.

Vidutinis amžius, kada vaikai išmoksta gerai vaikščioti yra nuo 11 iki 15 mėnesių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis