Kur geriausia miegoti kūdikiui – tėvų ar savo lovoje

Diskusija, kur geriau migdyti kūdikius - tėvų lovoje, lovelėje šalia jų lovos ar net atskirame kambaryje - greičiausiai niekada nebus baigtinė. Argumentų UŽ ir PRIEŠ turi įvairių teorijų šalininkai.

Štai prieš kurį laiką Pietų Afrikos Keiptauno Universitete atliktas tyrimas parodė, kad pirmųjų mėnesių kūdikiams geriausia miegoti šalia tėvų, jaučiant jų širdies plakimą ir kūno šilumą. Be to, tyrimui vadovavęs gydytojas Nils Bergman sakė, kad taip yra geriau ne tik kūdikiams, o ir visiems vaikams iki trejų ar net ketverių metų.

Tyrime dalyvavo 16 kūdikių. Vieni jų miegojo tėvų lovoje, kiti - savo lovelėje šalia. Tyrėjai nustatė, jog šalia mamos miegoję kūdikiai užmigo lengviau, miegojo giliau, ilgiau, be to, jų širdies ritmas buvo pastovus, o tai liudijo, jog jie jaučiasi atsipalaidavę. Savo lovelėse miegoję kūdikiai pribusdavo dažniau, jų miegas nebuvo toks kokybiškas, be to, širdies plakimas rodė, jog jie patiria stresą.

Miegojimas kartu vienoje lovoje susilaukia ir daug kritikos. Šio būdo skeptikai sako, kad tėvų lovos čiužiniai nepritaikyti kūdikio stuburiukui, kad vaistų vartojusi mama gali pakenkti šalia jos gulinčiam mažyliui. The Daily Mail cituotas minėtojo tyrimo vadovas sakė, kad normalių šeimų atveju tai nėra problema. Pavojus vaikui kyla tada, kai tėvai yra apsvaigę, rūko, vartoja alkoholį ar narkotikus.

Miegojimo kartu ir atskirai tradicijos pasaulyje skiriasi. Vakarų šalyse migdyti kūdikius šalia savęs nėra tap populiaru, kaip, pavyzdžiui, Afrikoje, Azijoje ir kitose ne Vakarų pasaulio šalyse.

Nils Bergman mano, kad miegojimas kartu stiprina mamos ir mažylio ryšį bei teigiamai veikia vaiko smegenų vystymąsi. Esą atskirai migdomas mažylis patiria stresą ir tai neigiamai atsiliepia jo smegenų raidai, o vėliau ir elgsenai.

Tuo tarpu staigios kūdikių mirties atvejus tyrinėjantis profesorius George Haycock įsitikinęs, kad saugiausia kūdikiui miegoti atskiroje lovelėje tėvų kambaryje.

Kaip ten bebūtų, ši tema atrodo iš tiesų niekada nesibaigs, ir mes apie tai rašysime dar ne kartą. Argumentų skirtingų metodų šalininkai turi įvairių. O ką manote jūs?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis