Kaip pagausinti mamos pieno

Žurnalas TAVO VAIKAS nuolat gauna būsimų ir esamų mamų klausimų. Pastarasis - apie mamos pieno pagausinimą.

Iš skaitytojos laiško:


„Auginu dviejų savaičių sūnų Luką. Man atrodo, kad jis per silpnai žinda ir neiščiulpia viso pieno, todėl jo turiu per mažai. Girdėjau, kad vyras gali padėti iščiulpti pieną ir tada jo daugiau gaminsis. Ar tai tiesa?"


Atsako Mano šeimos akademijos žindymo konsultantė Danutė Butėnienė.


Paprastai kūdikis, kad pasisotintų ir gerai vystytųsi, išžinda pienuko tiek, kiek reikia. Jeigu įtariate, kad turite per mažai pieno, kas valandą glauskite kūdikį tai prie vienos, tai prie kitos krūties (kelias minutes palaikykite prie vienos krūties, kelias – prie kitos) ir pieno atsiras.


Pati gamta taip sutvarkiusi, kad tik kūdikis reguliuoja pieno gamybą. Be to, ir pati moteris, matydama žindantį kūdikį, nesąmoningai skatina laktaciją.


Vyras, kaip ir bet kuris kitas suaugęs žmogus, jau yra praradęs čiulpimo įgūdžius ir nesugebės iščiulpti pieno taip gerai kaip kūdikis, be to, ir pačios moters žindantis krūtį vyras neveiks taip kaip kūdikis, tad pieno nepagausės.


Prieš keliasdešimt metų, kai kaimuose buvo sunku rasti profesionalią medicininę pagalbą, o moteris susirgdavo mastitu, vyrai kartais padėdavo numelžti užsistovėjusį krūtyse pieną. Tačiau ir tais laikais gimdyvės dažniau paimdavo žindyti svetimus kūdikius arba vyresnius vaikus, nes niekas taip gerai kaip vaikas neištuština krūties.


Tad ir jūs ne vyro prašykite, kad padėtų nučiulpti pieną, o kuo dažniau kūdikį glauskite prie krūties. Galbūt jūsų problema kita – per retai naujagimį glaudžiate prie krūties ir jis negali pasisotinti arba paskatinti laktaciją.


Gali būti ir taip, kad mažylis blogai apžioja spenelį – paprašykite vyro, kad jis iš šalies pažiūrėtų, ar vaikelis taisyklingai žinda. Kūdikis turi būti apžiojęs ne tik spenelį, bet ir visą jo vainikėlį. Dar labai svarbu nesijaudinti, atsipalaiduoti ir tikrai pienas ims tekėti bei, be jokios abejonės, jo pakaks jūsų naujagimiui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis