Padėkite, auginu neramų vaiką, kuris niekada neužmiega pats

Kūdikį auginanti mama teiraujasi specialisto pagalbos, kaip jai išmokyti vaikelį užmigti greičiau ir paprasčiau. Nes dabar jis užmiega vienu būdu - tik mamai kartu su juo šokinėjant ant kamuolio.

Mama klausia:

„Sveiki, turim problemą su miegu. Berniukui jau 6 mėnesiai ir 2 savaitės, o pats niekada neužmiega, kad ir koks pavargęs būtų. Visuomet užmiega tik šokinėjant ant gimnastikos kamuolio, o jei mėgini paguldyti, tai iškart atsikelia arba išmiega daugiausiai 20 minučių. Kaip galima išmokyti vaiką užmigti patį? Vaikas naktį keliasi daugybę kartų, daugiau ne valgyti o patikrinti ar aš šalia, gauna krūtį, atsigeria pora gurkšnių ir dažniausiai vėl užmiega. Kaip gerinti jo miego kokybę? Vaikas nėra iš ramių, nuolat prašosi ant ranku, dažnai zirzia“.


Atsako tėvystės konsultantė Milda Čeikienė / Pozityvaus auklėjimo konsultantų asociacija.


Džiugu, kad rašote ir neliekate viena su tuo, kas neramina. Jūsų parašymas, kad vaikas nėra iš ramių, tarsi nuteikia ilgoms atsakymo į klausimą „Kaip užmigdyti neramų?" paieškoms. Ar tikrai yra taip, kaip atrodo iš šio pirmo žvilgsnio, kviečiu pamąstyti kartu.


Mano močiutė sakydavo, kad vaikas nerimą gauna su mamos pienu. Netgi pamenu situaciją, kai aš labai kažko išsigandau, ir po pusvalandžio man panorus maitinti sūnų močiutė patarė tą akimirką luktelti. Tuo metu net prunkštelėjau iš jos pasakymo, bet dabar suprantu, ką ji norėjo pasakyti: mama nerimą ir baimę perduoda vaikui. Visuomet. Tas žmogus, kuris kūdikį glaudžia, su kuriuo jis kuria pirmąjį gyvenimo ryšį, perduoda mažam žmogui viską, ką jis pats jaučia. Negana to, vaikas visa tai yra linkęs priimti ir jam pačiam ūgtelėjus: sakoma, jog jausmų "bambagyslė" nutrūksta tik apie 5-6 metus. Kalbant apie visa tai ir galvojant apie jūsų konkrečią situaciją, natūraliai kyla klausimas, ar jūs pati kasdienybėje jaučiatės rami? Įsiklausykite į savo jausmus, pagalvokite apie savo nerimą, jo priežastis, pasirūpinkite savo dienotvarke. Pamąstykite, ar turite žmonių, kurie galėtų jums padėti, pažiūrėti, panešioti vaiką? Ar galite pailsėti? O gal viską norite ir darote viena pati? Gal turite rūpesčių dėl grįžimo į darbą? O gal slegia kokie kiti sunkumai? Kreipkitės į specialistus, draugus, artimuosius ir pasikalbėkite, suraskite geriausią sprendimą. Jums nurimus, tikėtina, nurims ir vaikas.


Jeigu jums pačiai jaučiantis ramiai vaiką užmigdyti vis dar bus sunku, galima pagalbon pasitelkti laiko patikrintas žinias apie tai, kaip galima palengvinti vaiko migdymą. Kaip žinia, tai padaryti padeda vaikui įprasti ritualai: jam pažįstami kvapai, prisilietimai, garsai. Kodėl? Nes vaikui saugu yra tuomet, kai jis žino, kas bus, tiems paties dalykams eilę dienų kartojantis vaikas rimsta ir jam darosi lengviau užmigti. Sukurkite savo vaikui migdymo ritualą. Neleiskite pervargti. Turėkite aiškų dienos ritmą. Iš pradžių bus sunku, bet pamažu vaikas pats eis miego po pietų.

Ruošdama vaiką miegui kurkite visų pojūčių ritualus. Trumpai apie kiekvieną:


Kvapo ritualas – pasistenkite, kad šalia kūdikio atsirastų mėnesiais neskalbiamas minkštas žaisliukas ar medžiagėlė, „merliukas".


Garso ritualas – dainuokite lopšines, niūniuokite kambario tyloje.


Lietimo ritualas - neramų vaiką suvystykite, migdykite lopšyje, glostykite galvą, nugarytę, paimkite už rankytės. Neramiems vaikams patinka ir suteikia saugumo jausmą, kai juos stipriai apkamšo. Taip pat jiems patinka supimo jausmas - tą jūs jau atradote... Juk supote savo vaiką visus 9 mėnesius, kol nešiojote.


Šiuo metu migdant jūsų vaikelį yra labai daug dalykų, kuriuos galite padaryti tik jūs: maitinimas, vaiko mėgstamas supimas ant kamuolio ir kt. Tai, žinoma, visiškai suprantama: jūsų vaikas dar kūdikis ir šiame etape jam vis dar ypatingai reikia mamos.


Ilgainiui vaikui augant ir po truputį nuo jūsų atsiskiriant, reiktų pagalvoti apie migdymo ritualus, kuriuose galėtų dalyvauti ir kiti žmonės. Nepakeiskite jų drastiškai - pamažu naujų pridėkite prie to, ką jau darote. Vėliau galėsite senuosius migdymo būdus po truputį „išimti" iš migdymo proceso. Pavyzdžiui, dabar jūsų vaikas migdosi ant jūsų rankų jums šokinėjant ant kamuolio. Pakeiskite tai į supynes, supamą lovelę, vežimėlio lopšį. Prieš supdami susupkite mažylį į įprastą antklodę – ateityje mažyliui tai bus tarsi saugus jūsų glėbys ir rankos, jei jį sups kiti žmonės. Vaikui pradėjus verkti pasupkite jį kaskart vis kitaip - supynėse, lovytėje. Pripratinkite prie jų, o vėliau supkite ten susukę į antklodę. Nuo jų pereisite prie lovytės, kurią taip pat galima supti.


Šiuo metu vaikas naktį dar valgo mamos pieną. Kai ateis laikas ir nuspręsite jo nebemaitinti naktį, tada bus galima po truputį keisti šį vaiko lietimąsi prie jūsų jo nugaros, galvos glostymu, rankytės pirštukų čiupinėjimu. Pereinant į šį naująjį etapą vaikui ypatingai svarbu jaustis saugiam. Lytėjimas tai padeda užtikrinti.


Baigiant norisi pasidalinti dar vienu dalyku, specialistai jį įvardija "laiko faktoriumi". Visos mamos su juo akivaizdžiai susiduria augindamos antrą vaiką. Tai – žinojimas, kad su laiku visos bėdos praeis. Atsimenu, kaip ilgiausiomis naktimis verkdavo pirmagimis dėl pilvuko dieglių ir atrodė, kad niekada tai nesibaigs. Pamenu, su antruoju jau buvo daug lengviau, nors tie pilvuko diegliai irgi buvo ne ką mažesni. Tiesiog tada žinojau, kad porą trejetą savaičių ir praeis. Kai man tai sakė auginant pirmąjį, buvau pasiruošusi tuos žmones apkaltinti savo vaiko žudymu. Juk jie matė kaip jam skauda, kad kažkas tikrai darosi! Tomis akimirkomis jautiesi nežinanti, abejojanti, bejėgė. Būnant tame jausme svarbu įsivardinti sau, kas vyksta - dabar aš sutrikusi, nežinau, nemoku, man reikia pagalbos.


Susiraskite žmogų, kuriuo pasitikite ir galite pasidalinti rūpesčiais dėl vaiko auginimo. Paprašykite, kad ateitų pas jus į namus, kad pastebėtų jus, pasikalbėkite. Pasitarkite su kitais šeimos nariais ir priimkite jų pagalbą. Leiskite jiems kitaip nei jūs keisti vystyklus, kitaip žaidinti, kitaip vaiką nešioti ir migdyti. Tegul jie taip pat suranda savo būdą būti su vaiku.


Dalinkitės atsakomybe ir prisiminkite nerašytą gyvenimo taisyklę: vaikui užauginti reikia 5 suaugusių.

Nelikite viena!


Straipsnis yra informacinės kampanijos „Iš kantrybės neišvedama. Iš kantrybės išeinama" dalis. VšĮ Psichologinės sveikatos centras drauge su TavoVaikas.lt siekia supažindinti tėvus su vaikų netinkamo elgesio priežastimis ir galimais pozityviais jų sprendimo būdais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis