15 neįkainojamų Masaru Ibukos minčių apie vaikus

Japono, knygos „Po trejų - jau vėlu“ autoriaus Masaru Ibukos citatos atveria mums akis, suteikia galimybę pažvelgti į vidinį vaiko pasaulį ir yra puikūs patarimai, kaip auginti vaiką.

Kai pareisite namo, sustatykite priešais vaikus ir įsižiūrėkite į jų veidus – jūs perskaitysite visą savo santykių su sutuoktiniu istoriją.

1. Auklėti vaiką reiškia visą laiką auklėti ir save patį.

2. Kūdikystė – toks laikotarpis, kai mažas žmogus yra labai imlus. Tai, kas tėvams atrodo nesvarbu, beprasmiška, vaikas gali priimti taip jausmingai ir stipriai, kad ši patirtis gali tapti viso tolimesnio gyvenimo pagrindu.

3. Pasaulio ateitis jau nepriklauso nuo mūsų, dabartinių suaugusiųjų, ji priklauso nuo kartos, kuri šiuo metu dar vystykluose.

4. Tai, kas įdomu, vaikams atrodo teisinga, o kas neįdomu – neteisinga.

5. Savininkiškumo jausmas savo vaiko atžvilgiu labai paplitęs. Dėl to vaiko valia ignoruojama. Jei vaikas pripras prie tokio požiūrio į save, kol dar nebus išsivysčiusi jo valia, jis gali visą gyvenimą abejoti savo jėgomis... Ne tėvai, o pats vaikas yra savo ateities šeimininkas.

6. Viskas, ką vaikas daro rankomis – piešia, išmėto žaislus, plėšo popierių – vysto jo intelektą ir kūrybiškumą. Kuo greičiau duosite vaikui pieštukus, tuo geresni bus rezultatai.

7. Tiek pagyrimus, tiek bausmes reikia dalinti labai atsakingai.

8. Talentingi žmonės iš neturtingų gausių šeimų daug pasiekė iš esmės todėl, kad vaikui lengviau lavinti neeilinius gabumus ir charakterį, jeigu jis auga namuose, kur daug vaikų, o dėl to skatinamas kiekvieno individualus vystymasis.

9. Jei jums nepavyko išauklėti savo vaiko taip, kad jis nors truputį jus pranoktų, vadinasi, buvote tingūs tėvai.

10. Mokinys turi pralenkti mokytoją, antraip progresas neįmanomas.

11. Vaiko gebėjimą įsiminti reikia lavinti, kol jam teikia malonumo kartojimas.

12. Apsidairykite aplink – nustebsite, kiek yra paprastučių žaislų, kurie buvo naudojami amžių amžius. Tai molis, popierius karpymui, spalvotas popierius figūroms lankstyti. Šias medžiagas vienija tai, kad jos neturi konkrečios formos ar paskirties. Kitaip tariant, joms galima suteikti bet kokią formą. Būtent todėl jos – idealūs žaislai ankstyvame amžiuje, kai vaiko intelektas vystosi greičiausiai. Jis gali daryti su šiomis medžiagomis viską, kas tik šauna į galvą.

13. Neįmanoma užauginti tikrai gero žmogaus šeimoje, kur auklėjimas ir vaiko lavinimas paliekami motinai, o tėvas tik kartais jos prašomas prisideda prie šių uždavinių. Nei laiko stygius, nei nuovargis po darbo neturi trukdyti tėvams kuo daugiau bendrauti su savo vaikais.

14. Vaikui svarbus ne jo veiklos rezultatas, o pats procesas. Mes, suaugusieji, norime, kad kiekvienas darbas būtų užbaigiamas iki galo.

15. Svarbiausia – vystyti beribes potencialias vaiko galimybes, kad jo gyvenime ir pasaulyje būtų daugiau džiaugsmo. Vienintelis ankstyvojo lavinimo tikslas – suteikti vaikui tokį išsilavinimą, kad jis turėtų skvarbų protą ir sveiką kūną, užauginti jį mąstančiu ir geru.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis