Psichologė Ramunė Murauskienė: „Visos mamos yra geros, tik kartais joms tai reikia priminti“

Motinystė atneša be galo daug pokyčių gyvenime, suteikia moteriai grožio ir laimės, tačiau taip pat dovanoja iššūkių.

Natūralu, kad mamoms kyla įvairių minčių, kartais – ne visai malonių. Leidyklos „Alma littera" išleistoje psichologės Ramunės Murauskienės knygoje „(Ne)tobulos mamos užrašai" nedalijami tradiciniai patarimai motinystės tema. Autorė sako, kad šis knyga yra tarsi priminimas, skirtas toms mamoms, kurios pamiršta apie savo gerumą ir atsidavimą.

Neseniai išleistos knygos autorė, psichologė Ramunė Murauskienė įsitikinusi, kad visi tėvai iš esmės yra geri ir mylintys. „Mes, tėvai, turime gerą širdį, tad tereikia išmokti klausytis savęs ir vaiko bei tokiu būdu kurti tarpusavio ryšį. Juk svarbiausia yra ne receptai ar patarimai, o kryptis, kuria judame kartu su vaikais", pasakoja tris vaikus auginanti R. Murauskienė.

Dažnai mamos nori būti tobulos, tačiau tai ne vienai sukelia didžiulę įtampą. Todėl R. Murauskienė sako norėjusi parašyti tokią knygą, kurią skaitant moteris galėtų atsipalaiduoti ir būti patenkinta savimi. „Tai yra knyga, kurią galima skaityti nuo bet kurios vietos – joje nėra tradicinio nuoseklumo. Būti mama yra labai sudėtingas darbas, todėl man svarbu parodyti moterims kaip neprarasti vilties, kantrybės bei prigimtinio geranoriškumo šiame kelyje", – pasakoja psichologė.

Knyga susideda iš dviejų dalių. Pirmoji – tai užrašai apie meilę, šeimą, laimę, netektį, kasdienybę ir viską, iš ko susideda gyvenimas. Antroje knygos dalyje skaitytojas ras daug konkrečios informacijos įvairiomis vaikų auklėjimo temomis: nuo pagrindinių vaiko poreikių ir žindymo svarbos iki pykčio, melo ir tinkamos auklės parinkimo.

„Knygoje sudėti tekstai, kuriuos kiekvienas gali skaityti vėl ir vėl. Manau, kad mamoms ir tėčiams svarbu priminti, kad šeimoje vaikas jaučiasi saugiai, todėl gali išbandyti įvairias elgesio formas – priešintis, piktintis, rodyti savo atkaklumą. Taip pat norisi įkvėpti mamas tikėti, kad mes jau esame savaime geros be jokių mokymų ir knygų", – įsitikinusi autorė.

Nors R. Murauskienė yra kvalifikuota psichologė, tačiau, kaip teigia pati autorė, jos psichologinė praktika atsispindi tik knygos tematikoje. „Aš rašau apie tai, kas domina beveik visas mamas ir tai, kas yra aktualu, nepaisant to, kokiame amžiuje mes gyvename. Tikiu, kad ši knyga niekada nepasens ir neišeis iš mados, nes joje dalinuosi labai natūralia motinyste ir gyvenimu su vaikais žemėje", – sako R. Murauskienė.

Psichologė atskleidžia, kad „(Ne)tobulos mamos užrašai" yra gyvosios psichologijos pavyzdys.

„Tai yra tokia psichologija, kuri pripažįsta sielų amžinumą ir Dievo egzistavimą. Čia susitinka ne šiaip klientas ir pacientas, o dvi sielos. Profesinės kompetencijos labai padeda atskleisti žmogaus stiprybes ir galias. Tai nereiškia, kad psichologas tampa tavo draugu, tačiau tai parodo, kad jis yra lygiai toks pats žmogus. Šis suvokimas žmonėms, bendraujantiems su specialistu, kasdienes problemas padeda įveikti lengviau", – sako R. Murauskienė.

Autorė pasakoja, kad knygos rašymo procesas jai buvo malonus ir užtruko vos vienerius metus. „Sudėti savo rašytus tekstus į vieną krūvą man buvo tikras malonumas. Šiuo metu rašau antrąją savo knygą, kurioje nagrinėju ne tik motinystę, bet ir kitus moters aspektus – ką reiškia būti dukra, sese, žmona, mama, meiluže, drauge bei kaip būnant moterimi jaustis mylimai, būti laimingai ir sėkmingai", – sako moteris.

Ramunė Murauskienė – kvalifikuota psichologė ir trijų vaikų mama. Psichologijos studijas baigė Vilniaus universitete ir po jų aktyviai dalyvavo švietimo sistemoje: vedė kvalifikacinius seminarus pedagogams ir ugdymo įstaigų vadovams. Vedė paskaitas tėvams ir vaikams įvairiomis temomis, o savo motinystės patirtimi jau dešimt metų dalinasi tinklaraštyje www.psichologeramune.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis