Ant nugaros miegodamas kūdikis gali uždusti: tiesa ar mitas

Saugaus kūdikio miego taisyklių žinojimas neabejotinai gali padėti išvengti Staigios kūdikių mirties sindromo (SKMS).

Vis tik nepaisant dedamų pastangų skleisti informaciją ir didinti SKMS žinomumą, neseniai moksliniame leidinyje „Pediatrics" publikuoti atlikto tyrimo (čia) rezultatai rodo, kad daugybė tėvų vis dar neatsižvelgia į saugaus miego praktiką. Amerikos pediatrų akademija rekomenduoja guldyti kūdikius ant nugaros - taip sumažinama staigios kūdikių mirties rizikos tikimybė. SKMS diagnozuojamas tada, kai sveikas kūdikis netikėtai miršta ir nerandama jokios priežasties.

Šiam tyrimui atlikti apklausta 3297 JAV gyvenančių motinų, auginančių 2-6 mėn. amžiaus kūdikius. Tyrime dalyvavusių moterų klausta apie saugaus kūdikių miego principus, rašo smartparenting.com. 77 proc. visų apklaustų moterų teigė dažniausiai guldančios kūdikius miegoti ant nugaros, o tai reiškia, kad būdavo atvejų, kai jos elgėsi kitaip. Tik 49 proc. apklaustų moterų patikino visada taip guldančios savo vaiką miegoti. Nors ekspertai vis dar nėra visiškai tikri dėl netikėtos iki tol buvusių sveikų kūdikių mirties miegant priežasčių, įvairios medikų grupės sutaria dėl esminių priemonių, skirtų prevencijai užtikrinti. Tai yra kūdikio guldymas ant nugaros, o ne ant pilvo ar šono.

„Anksčiau nebuvo ištirta, ką žmonės stengiasi daryti ir ką jie iš tikrųjų daro, kad išvengtų SKMS, – teigė pediatrijos profesorė iš Jeilio aukštosios medicinos mokyklos Eve Colson. – Išsiaiškinome, kad žmonės stengiasi guldyti kūdikį ant nugaros, bet ne visada taip daro."

Taigi, kokios tokio elgesio priežastys? E. Colson teigimu, egzistuoja dvi esminės priežastys. Pirma, tėvai mano, kad jų mažyliams patogiau miegoti ant pilvuko ir antra – baiminamasi dėl neva egzistuojančio ryšio tarp miegojimo pozos ant nugaros ir galimo uždusimo.

Dalis tėvų nerimauja, kad jų vaikas atpils ir uždus. Vis dėlto nėra papildomo pavojaus, susijusio su miegojimu ant nugaros dėl kvėpavimo takų anatomijos. Tokio pobūdžio įsitikinimai, anot specialistų, kartais būna paprasčiausiai susiję su tinkamų žinių trūkumu. Štai keli svarbiausi saugaus miego užtikrinimo principai, kuriuos pateikia JAV pediatrijos akademijos specialistai. Patartina dalintis šiais patarimais su visais, kuriems svarbus jūsų vaikas – artimaisiais ir draugais.

1. Vaiką miegoti guldykite ant nugaros. Miegojimas ant nugaros – saugiausia poza visiems kūdikiams pirmuosius vienerius metus, norint išvengti SKMS.

2. Vaiko lovelėje turėtų būti tik kietas miegojimui skirtas čiužinukas ir tvirtai prie jo priglundanti paklodė. Jokių pagalvių, jokių atramėlių ar minkštų žaislų. Papildomi objektai lovelėje kelia potencialią uždusimo, pasismaugimo ir įstrigimo pavojų.

3. Vaikas turi miegoti jūsų miegamajame bent pirmuosius šešis mėnesius. Dalijimasis tuo pačiu kambariu sumažina SKMS riziką net 50 proc.

4. Saugokite vaiką nuo kontakto su rūkalų dūmais, alkoholiu ir narkotinėmis medžiagomis.

Dar svarbu jokiais būdais nepalikti kūdikio vieno ar su miegančiu asmeniu ant sofos ar panašių baldų. Žinoma, kad tokie paviršiai yra pavojingi. Kūdikiams kyla padidinta SKMS rizika, kai jie būna 1-4 mėnesių, bet minkšta patalynė kelia pavojų ir vėlesniame amžiuje. Jei kūdikį vystote, patariama tai nustoti darius, kai jam sueina 2 mėn. – būtent tokio amžiaus kūdikiai atlieka pirmuosius vartymosi bandymus. Kai tik pastebėsite, kad vaikas bando verstis ant šono, nustokite kūdikį vystę.

Taigi svarbu suvokti, kad mažyliui saugią aplinką galima užtikrinti neišleidžiant didelių sumų stebėjimo prietaisams įsigyti – tereikia atsakingai taikyti paprastas atsargumo priemones, įsitikinę JAV pediatrai.

šaltinis

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis