Frazės, kurias sakome norėdami gero, tačiau iš tiesų jos kenkia

Bendraudami su vaikais tėvai ne visada susimąsto, kaip mažyliai suvokia jiems sakomas frazes. Juk žodžiai gali paguosti, prajuokinti, suteikti viltį arba kaip tik pasėti mažojo žmogaus širdyje nepasitikėjimą ir abejones.

Pavojus


Mamos dažnai kartoja vaikams, kad šie nešokinėtų į šaltas balas ir nežaistų su kaimynų šunimi, nes jis gali įkąsti. Tokie įspėjimai gali paskatinti vaiką manyti, kad pasaulis yra grėsmingas, o bet koks veiksmas gali turėti pavojingų pasekmių, todėl geriau iš viso nieko nedaryti. Tapę suaugusiaisiais tokie vaikai susiduria su sunkumais, kai tenka rodyti iniciatyvą ir elgtis ryžtingai.


Kur kas labiau tokiais atvejais tiks štai tokios frazės: „iš pradžių apsiaukime guminius batukus, o tada kartu pašokinėkime per balas“ arba „prašau, būk atsargus, saugok save“. Svarbu vaikui suteikti galimybę pažinti aplinką, net jei jis padarys klaidų.


Neverk


„Nereikia verkti”, - šią frazę savo vaikams kartoja daugybė tėvelių ir mamyčių, matydami atžalos ašaras. Tardami šiuos žodžius jie skatina vaiką galvoti, kad rodyti savo emocijas nėra gerai, nes dėl to yra barami. Tapę suaugusiaisiais žmonės su suformuota tokio tipo nuostata tampa uždari ir tylūs, o visos jų nuoskaudos pasireiškia agresijos ar verksmo pavidalu. Jei tokia perspektyva nevilioja, pasistenkite suprasti vaiko jausmus, padėkite jam susitvarkyti su užplūdusiomis emocijomis. Paprašykite mažylio papasakoti, kaip jis jaučiasi ir kas jam kelia nerimą.


Lyginimas


„Matai, koks paklusnus berniukas žaidžia šalia”, „Marija geriau parašė kontrolinį darbą“ arba „ji geresnė mergaitė nei tu“, – tokios frazės vaikui itin nenaudingos. Tokiais atvejais mažylis pasijaučia prastesnis nei kiti, ima abejoti atliktų veiksmų teisingumu. Vaikas auga manydamas, kad nėra vertas jokių pasaulio džiaugsmų, ir visada tikėsis nesėkmės imdamasis bet kokios veiklos. Svarbu vaikui priminti apie jo privalumus, girti už parodytas pastangas. Dažniau vaikui pasakykite, kad juo didžiuojatės.


Nebūk gobšus


Tėvai iš vaikų reikalauja, kad šie dalintųsi žaislais. Jei vaikas to daryti nenori, jis apkaltinamas gobšumu. Mažylis savo ruožtu ima manyti, kad jo jausmai nėra tokie svarbūs kaip kitų norai, todėl tampa pernelyg pasiaukojančiu, lengvai save dovanojančiu ir nieko nereikalaujančiu mainais asmeniu. Suteikite vaikui galimybę savarankiškai elgtis su savo daiktais, išmokykite keistis žaislais su kitais vaikais. Jei mažylis nenori dalintis, susitaikykite su tokiu jo sprendimu.


Pagalba


Jei vaikas ilgai mėgina užsisegti drabužį ar neskuba sutvarkyti išmėtytų žaislų, nepulkite to daryti už jį: vaikas pamanys, kad jis nieko nemoka, todėl neverta nė mėginti. Tokį įsitikinimą turintis žmogus nuolat tikėsis pagalbos iš kitų ir kaltins visą pasaulį, kad jis jam yra skolingas. Leiskite mažyliui pademonstruoti savarankiškumą, kantriau vertinkite pirmąsias jo nesėkmes. Geriausia, jei vaiką paskatinsite jį girdami, išreikšdami džiaugsmą dėl puikių jo rezultatų. Vaiko mokymas būtent tokiu formatu yra efektyviausias.


Paguoda


Neretai nutinka, kad vaikui susižeidus mama iš karto skuba į pagalbą, bardama ne vietoje išdygusį ir jos vaiką užgavusį stalo kampą. Tokia reakcija nėra visiškai tinkama, nes vaikas gali pamanyti, kad visas pasaulis jį skriaudžia, todėl būtina atsakyti tuo pačiu. Ateityje toks žmogus save vertins labiau nei kitus, kaltindamas aplinkinius dėl savo bėdų ir pamiršdamas apie būtinybę gerbti aplinką. Kaip teisingai elgtis tokiais atvejais? Geriausia būtų paklausti mažylio, kurią vietą jam skauda, ir patikinti, kad skausmas labai greitai atlėgs. Paprašykite vaiko kitą kartą elgtis atsargiau.


Vienos frazės vaiką veikia labiau, kitos – mažiau, o jų sąrašą galima tęsti iki begalybės. Auklėdami vaiką būtinai rodykite jam pagarbą, leiskite daryti klaidų ir mokytis iš savo patirties. Nepamirškite pagirti mažylio, kai jam sekasi, ir rodyti asmeninį teigiamą pavyzdį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis