Puola uodai: 9 priemonės, kurios saugo nuo šių bjaurybių

Dėl plonytės odos uodai ypač mėgsta vaikus. Taip pat manoma, kad uodams labiau, negu įprastai patinka nėščiosios moterys, mat dėl nėštumo metu atsirandančių hormonų jos išskiria specifinio kvapo prakaitą.

Tinkleliai nuo uodų


Tinkleliai namams yra skirti kabinti ant langų arba durų, o išėjus su vaiku į lauką praverčia tinkleliai, uždedami ant vežimėlio, kad uodai neįkąstų jame sėdinčiam kūdikiui. Vaikų prekių parduotuvėse galima rasti universalaus dydžio tinklelių, kurie tinka įvairių firmų vaikiškiems vežimėliams. Brangesnių firmų vežimėliai apsauginius tinklelius nuo uodų parduoda komplekte kartu su vežimėliu.


Repelentai


Jų būna įvairių rūšių - purškiamųjų, tepamųjų, rutulinio ir pieštukinio dezodoranto formos. Ant kiekvieno repelento etiketėje nurodoma, kam jie skirti - suaugusiesiems ar vaikams. Prekyboje galima rasti ir repelentų, kurie skirti kūdikiams. Vieni jų tinkami vaikams nuo gimimo, kiti - nuo trijų ar šešių mėnesių. Pirkti tokias priemones geriausia vaistinėse, kur galite pasikonsultuoti su vaistininku.


Vaikams skirti preparatai būna pagaminti natūralių medžiagų pagrindu, dažnai jų svarbiausią sudedamąją dalį sudaro aštraus kvapo citrinžolė ar eteriniai aliejai. Jeigu net ir rekomendavus specialistui jums neramu repelentą naudoti tiesiai kūdikiui ant odos, išpurkškite juo artimiausią vaiko aplinką - vežimėlį, maniežą, rūbelius.


Pleistrai nuo uodų


Pleistrai nuo uodų ne visi skirti vaikams. Visada pasidomėkite, ar jie pagaminti su natūraliomis sudedamosiomis medžiagomis ir ar skirti vaikams. Juos galima klijuoti ne tik ant odos, bet ir ant vaiko drabužėlių, vežimėlio, kitų daiktų. Panaudojus pleistras išmetamas.


Eteriniai aliejai


Sunku pasakyti, koks konkrečiai eterinis aliejus efektyviausiai atbaido uodus, tačiau manoma, kad uodai nemėgta intensyvių kvapų, o tokie yra eukaliptų, bazilikų, levandos, čiobrelių, citrinos, rozmarino, arbatmedžio eteriniai aliejai. Šiais aliejais galima sudrėkinti drabužių kraštelius arba atskiestu vandeniu patepti odą. Vaikams eteriniai aliejai gali būti naudojami tik tada, kai esate įsitikinę, kad vaikai nealergiški ir aštrus kvapas nesukels jiems bronchų spazmų ir neišprovokuos astmos priepuolio. Be to, atminkite, kad eteriniai aliejai greitai išgaruoja, ir būnant gamtoje jais reiks teptis nuolat.


Vida Press


Apyrankės nuo uodų


Ant rankos riešo ir kojos kulkšnies dėvimos apyrankės nuo uodų vaikams gali būti naudojamos tada, jei vaikai jų nečiupinės rankomis, nekiš į burną ir kitaip „neragaus". Galima tokią apyrankę uždėti ant kojytės arba vežimėlio rankenos. Panašios apyrankės yra veiksmingos tam tikrą laiką, pavyzdžiui, dvi savaites ar mėnesį, o sušlapus vandenyje apsauga sumažėja.


Apsauga nuo uodų iš virtuvės


Liaudies medicinoje kaip atbaidanti uodus medžiaga naudojamas gvazdikėlių nuoviras. Keletą minučių pavirinus gvazdikėlius vandenyje, šiuo nuoviru reiktų tepti atviras kūno dalis. Uodus atbaido citrinų kvapas, todėl odą galima patepti citrina. Tačiau vaikams šias natūralias priemones reiktų naudoti atsargiai, iš pradžių patepus mažą odos plotelį ir įsitikinus, kad jos nealergizuoja.


Lipnios juostos - gaudyklės


Tokios juostelės būna pateptos klijais, kurių kvapas pritraukia uodus, mašalus ir vabzdžius, ir jie prilimpa. Toks būdas tinka būnant vienoje vietoje, tačiau vaikai juk ne tokie, ir jiems nutolus keliolika metrų nuo gaudyklės, apsauga nebeveikia.


Kvapnios žvakės, lempos


Žvakių sudėtyje esančios kvapniosios medžiagos atbaido uodus, tačiau, kaip ir gaudyklių atveju, jos veikia tik nedideliame plote, kuriame stovi, todėl vaikščiojančiam po lauką mažyliui reiktų pasirūpinti papildoma apsauga.


Ultragarso priemonės


Jų sudėtyje nėra cheminių medžiagų, įjungus tokį prietaisą į elektros rozetę jis skleidžia tam tikrą beveik negirdimą garsą, ir ultragarso išbaidyti uodai vengia tos teritorijos. Šio prietaiso minusas, kad gali būti naudojamas tik kambaryje.

Kokias priemones nuo uodų naudojate savo vaikams?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis