Naujas tyrimas apie vaikų miegą ir liečiamus ekranus: rezultatai ne juokais gąsdina

Pasak tyrėjų, vaikai, kurie leidžia laiką prie išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių ekranų, miega mažiau nei tie vaikai, kurie šių įrenginių nenaudoja.


„Scientific Reports" paskelbtas tyrimas parodė, kad viena valanda, praleista prie liečiamo ekrano, penkiolika minučių sutrumpina miego laiką. Tačiau vaikai, kurie žaidžia žaidimus išmaniaisiais įrenginiais, greičiau išlavina smulkiosios motorikos įgūdžius. Ekspertų teigimu, tyrimas pasirodė pačiu laiku. Jie rekomenduoja tėvams neprarasti budrumo.

Pastaruoju metu, ko gero, nerasime namų, kuriuose nebūtų įrenginių su liečiamu ekranu. Jais naudotis vaikai neretai pradeda tada, kai dar nemoka kalbėti.


Londono Birkbeko universiteto tyrimo pagrindu buvo apklausta 715 tėvų, auginančių vaikus iki trejų metų. Tėvai turėjo atsakyti į klausimus apie tai, kiek laiko jų vaikai praleidžia prie išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio ekrano, ir kokie jų miego įpročiai. Paaiškėjo, kad 75 proc. vaikų įrenginiais su liečiamu ekranu naudojasi kasdien, 51 proc. iš jų yra nuo šešių iki 11 mėnesių, o 92 proc. – nuo 25 iki 36 mėn. Taip pat paaiškėjo, kad vaikai, kurie žaidė su išmaniaisiais įrenginiais, mažiau miega naktį ir daugiau dieną. Iš viso viena valanda, praleista prie liečiamo ekrano, miego laiką sutrumpina vidutiniškai penkiolika minučių.


Jokių ekranų prieš miegą?


Vienas iš tyrimo autorių, dr. Timas Smithas pasakė BBC naujienų tinklalapiui: „Atrodytų, tai nedaug, jei vaikas iš viso miega 10-12 valandų per dieną, bet vaikams kiekviena miego minutė labai svarbi." Tyrimo išvados nėra baigtinės, bet pasak dr. T. Smitho, jos nurodo, kad įrenginiai su liečiamais ekranais ko gero yra susiję su miego problemomis.

Tačiau tyrimas taip pat parodė, kad vaikų, kurie aktyviai naudoja liečiamus ekranus (ne vien pasyviai žiūri, bet ir juos brauko), motorinių įgūdžių raida paspartėja.


Vida Press


Tad ar reikėtų vaikui leisti žaisti su įrenginiu su liečiamu ekranu? Dr. T. Smithas sako: „Kol kas sunku atsakyti vienareikšmiškai, mokslas šioje srityje dar mažai pažengęs, mes atsiliekame nuo technologijų, todėl dabar per anksti skelbti konkrečias rekomendacijas." Pasak jo, geriausia taikyti tokias pačias taisykles, kaip ir ribojant laiką, praleidžiamą žiūrint televizorių. Tai reiškia, kad reikia apriboti prie visų ekranų ir įrenginių praleidžiamo laiko kiekį, kad vaikas užsiimtų ir fizine veikla, taip pat stebėti, kad žiūrimų medžiagų ar žaidimų turinys būtų pritaikytas pagal amžių. Taip pat svarbu užtikrinti, kad valandą prieš miegą vaikas nežiūrėtų į jokį ekraną.


Kognityvinės raidos tyrėja iš Koventrio universiteto dr. Anna Joyce pasakė: „Tai pirmas tyrimas, kuriame nagrinėjamas ryšys tarp miego ir išmaniųjų įrenginių naudojimo ankstyvoje vaikystėje. Šis tyrimas pasirodė itin tinkamu laiku."

„Remdamiesi šio ir anksčiau atliktų tyrimų išvadomis, galime rekomenduoti tėvams apriboti laiką, kurį jų vaikas praleidžia prie išmaniųjų ir kitokių įrenginių ekranų, ypač prieš miegą."


„Kol kas mes nežinome tiksliai, kaip liečiamieji ekranai veikia miegą, jų nederėtų visiškai uždrausti", – pridūrė ji.

Profesorius Kevinas McConway iš Atvirojo universiteto pasakė: „Jei mano vaikai dar būtų maži, jokiais būdais neleisčiau, kad jie naudotųsi išmaniaisiais įrenginiais ir prarastų brangias miego minutes."


„Tyrime dalyvavę vaikai įrenginius su liečiamu ekranu naudojo apie 25 minutes per dieną. Pagal apskaičiavimus, vaikas, kuris vidutiniškai tiek laiko naudojasi įrenginiais, miega apie 6 minutes trumpiau."

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis