Vaikas supyko, nes jam nepasisekė: kaip tinkamai sureaguoti tėvams

Daugeliui tėvų žinoma situacija, kai nepavykus kokiam nors veiksmui, vaikas taip supyksta, kad negirdi jokių raminimų ir padrąsinimų bandyti vėl ir vėl.

Erika klausia:


„Auginu 1 metų ir 10 mėnesių sūnų. Jau kurį laiką mane neramina viena situacija. Vaikas žaidžia, juokiasi, viskas gerai, bet jei nepavyksta tam tikras veiksmas, pvz., neuždeda mašinėlės ant kitos mašinėlės, nepataiko formelės į tam tikrą vietą, jis labai susinervina. Pradeda šaukti, kąsti į bet kokį daiktą, mėto žaislus. Ir taip kiekvieną kartą, jei kas nepavyksta. Aš jam paaiškinu, kad nieko tokio, siūlau pabandyk dar kartą, kad viskas yra gerai, tačiau tai nepadeda.

Nežinau, kaip reiktų reaguoti į tokį elgesį“.



Atsako Individualiosios psichologijos instituto konsultantų programos dalyvė Milda Čeikienė, www.ipi.lt.


Vaikas pyksta, kai kas nors nepasiseka, ir tai visiškai yra normali emocija. Ypač, kai jam 1 metai su trupučiu, ir kai jis pradeda matyti save ir supantį pasaulį jau kitomis akimis. Sakydama sūnui „nieko tokio", kai jis pyksta, jūs neigiate jo jausmą, jo situaciją, jo problemą. Jo akimis žiūrint – jūs jo nesuprantate. Tada dar labiau pyktis ima...


Jūs, aišku, esate teisi – palyginus vaiko problemą su jūsų problemomis tikriausiai viskas yra "nieko tokio". Pavyzdžiui, kur nepataikyta kaladėlė ar griūvantis bokštas, o kur – neužsivedantis automobilis, sudegęs kepsnys arba pamesta piniginė...


Bet būtent čia palyginti ir verta. Ne problemas, o jausmus. Nes jūsų vaiko nusivylimas neuždėjus mašinėlės yra toks pats, kaip jūsų pačios nusivylimas, apmaudas, kai kas nors nepavyksta. Ar sau irgi sakote tuo metu „nieko tokio"? Manau, kad taip pasakyti galite tik praėjus kažkuriam laikui , kai nusiraminate. Tik vienam reikia daugiau laiko nusiraminti, kitam mažiau. Ir dar, aišku, kiekvieno mūsų reakcija priklauso ir nuo įgimto temperamento. Kadangi, Erika, jus neramina ši situacija, spėju, kad jūs kitaip nei vaikas elgiatės, kai pykstate. Gal atsitraukiate? Užsidarote? Kalbatės apie tai su draugėmis? Bet tikrai nesidaužote ir nesikandžiojate.


Kada ir iš ko tokios reakcijos išmokote? O gal nuo gimimo buvote romi mergaitė? O gal visgi kartais, išimties atveju, truputį ir pasidaužote puodais, pakeliate balsą? O kaip pyksta Jūsų tėvai, seneliai? Genys margas, pasaulis dar margesnis...


Taigi, apie skirtingumus. Gali būti, kad jūsų berniuko tiesiog kitoks temperamentas, ir jis ryškiai pasimato jau nuo pirmųjų mėnesių – jei jau verkti, tai garsiai ir aiškiai. Jei juoktis, taip, kad visi aplinkui išvirsta. O gali būti, kad jis kopijuoja kažkurio artimo žmogaus elgesio modelį – juk vaikai pirmą septynmetį gyvena pamėgdžiojimo amžių.

Bet kuriuo atveju pirmiausia pačiai, o tada ir sūnui reikės išmokti atpažinti ir... priimti savo emocijas. Ypač tokias kaip pyktis, susierzinimas, panieka, gėda ir t.t. "Priimti" tai nereiškia kandžiotis, rėkti, daužyti. Tai yra emocijų išraiškos "socialiai nepriimtinu būdu". O štai atsitraukti, kvėpuoti, pasikalbėti apie tai su kitais žmonėmis, nukreipti mintis, pasivaikščioti, sukasti daržą, perstumdyti baldus, pagalvoti apie kažką malonaus, piešti, atrasti problemoje gerąją pusę ir t.t. Tai stiprių neigiamų emocijų išraiškos socialiai priimtinu būdu – tą stiprią jėgą panaudojant kūrybai, o ne griaunančiai agresijai nukreiptai į save ar kitus.


„Priimti“ jausmus, tai reiškia suprasti, kad yra normalu juos jausti. Todėl, kai sūnus pyks, kad negali pasiekti durų rankenos arba užsisegti sagos tiesiog pabūkite šalia ramiai, pasakykite: „O, girdžiu tu pyksti! Tau yra pikta/apmaudu, nes tavo bokštas nugriuvo." Ir tik tada, jei vaikas toliau laužo arba gadina savo žaislus, galite pasakyti: "Laužyti žaislų negalima. Turėsiu juos paimti, kol nusiraminsi. Galėsi vėl žaisti, kai nebelaužysi žaislų."


Ir svarbiausia – kai jūs pyksite, taip pat priimkite savo jausmus. Negalite leisti pykti vaikui, kai neleidžiate supykti sau. Išmokite pykti nesusipykstant, ir to išmoks jūsų vaikas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis