25 žodžiai, kuriuos moka dvejų metų vaikas

Su dvejų metų vaikais daugiau ar mažiau susikalbėti įmanoma. Pagrindinis ir svarbiausias tokio amžiaus vaiko žodis yra „mama".

Kiekvieno vaiko raida individuali, todėl kada jūsų mažylis pradės kalbėti, iš anksto nuspėti sunku. Kai kurie vaikai jau nuo pirmųjų gyvenimo metų yra tikri šnekučiai, kiti ir sulaukę trejų metų kalba dar neaiškiai ir nedaug.

Dvejų metų vaiko kalbos raidai skatinti labai reikia nuolatinio gyvo bendravimo – pasakų, eilėraštukų, kalbėjimo apie tai, kas vyksta kasdienybėje. Jokia technologija (televizorius, planšetė, televizorius) neatstoja gyvo ir kasdienio bendravimo su vaiku.

Dvejų metų mažylis jau supranta ne tik paliepimus, bet ir, pavyzdžiui, pasakojimą apie daiktus, kurių nėra šalia. Normalu, kad tokio amžiaus vaikas netaria tam tikrų garsų, juos painioja ir sukeičia vietomis.

Šiame amžiuje sparčiai gausėja žodynas, todėl 2 metų vaikas jau sugeba daug pasakyti. Antrųjų metų pabaigoje galima išgirsti trijų keturių suderintų žodžių sakinius, tačiau dauguma vaikų kalba dviejų trijų žodžių sakiniais. Būna, kad vaikas paberia ir daugiau tarpusavyje nederančių žodžių. Tačiau nebūtinai. Kartais kalbos „šuolis" neįvyksta ir mažylis vartoja tik kelis pirmus žodžius arba ką nors pasakoja „savo" kalba. Nereikia dėl to išgyventi, nes kiekvienas vaikas savitas.

Vaikų kalbą tyrinėjanti Leslie Rescorla iš Filadelfijos sudarė populiariausių dvimečių vaikų žodžių sąrašą. Į 25 -tuką pateko štai šie kasdienės aplinkos žodžiai:

  1. Mama

  2. Tėtė

  3. Vaikas

  4. Pienas

  5. Sultys

  6. Labas

  7. Atia

  8. Taip

  9. Ne

  10. Šuo

  11. Katė

  12. Kamuolys

  13. Nosis

  14. Akys

  15. Bananas

  16. Duona

  17. Automobilis

  18. Karšta

  19. Ačiū

  20. Vanduo

  21. Batas

  22. Kepurė

  23. Knyga

  24. Daugiau (dar)

  25. Eiti

Šio sąrašo nereikia priimti aklai. Be abejo, skirtingi vaikai savo aplinkoje girdi skirtingus žodžius, ir kai kam žodis „kepurė" arba „bananas" gali būti išvis neaktualūs.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis