Fotografės patarimai, kad šios Kalėdos būtų įsimintinos

Artėjant Kalėdoms, susimąstome, o kaip įamžinsime šias šventes? Fotografė Indrė Mažeikienė aptaria net tris galimus variantus, rinkitės, kuris jums labiausiai patinka.

Fotografė Indrė Mažeikienė.

Kalėdinis laikotarpis mus apgaubia nuo pirmųjų gruodžio dienų, o gal ir dar anksčiau. Žinoma, komercija įdeda ir pasiima savo indėlį visoje šioje karštinėje, tačiau aš siūlau atrasti visai kitą, vien tik teigiamą ilgo prieš Kalėdinio laikotarpio aspektą. Tai, kad Kalėdų medis parnešamas iš miško šeimos galvos ne Kūčių dieną, o namai imami puošti pamažu, dar visai nereiškia, jog pasiduodame komercijai, o besikeičiančios tradicijos - vien tik regresas. Jeigu visą gruodį šeima įsitraukia į laukimą, visi kartu ir kiekvienas savo indėliu eina kulminacijos, Kalėdų, link, turime ilgą malonų procesą, kelionę, vietoje vienos ar trijų dienų. O didžiausias laimėjimas, jog nuveikiant po vieną kitą darbelį bendro tikslo link, būnate visi kartu.

Kaip fotografė noriu pateikti kelis požiūrio taškus į šeimos Kalėdinio laikotarpio fotografavimąsi ir galimas susikurti tradicijas.

1. Šeimos narys - metraštininkas

Dabartinių technologijų eroje, kai galimybės leidžia labai kokybiškai fotografuoti su išmaniuoju telefonu ar skaitmeniniu fotoaparatu beveik visai negalvojant apie techninius niuansus, dėmesį reikėtų sutelkti į tai, "ką fotografuoti", kur sudėti akcentus. Šeimos narys, kurį pavadinau metraštininku, pirmiausia turėtų turėti fotografavimo idėją, tikslą. Viena iš idėjų gali būti siekti nušviesti, nupasakoti būtent šias Kalėdas.

Čia galimi du nuotraukomis pasakojamos istorijos pjūviai - vertikalus ir horizontalus. Pirmuoju atveju reikėtų siekti išryškinti kiekvieno šeimos nario indėlį į pasiruošimo laikotarpį per tuometinius jo pomėgius ir gebėjimus. Galbūt Jūsų darželinukas išmoko kruopščiai kirpti ir iš šios Kalėdos bus pilnos karpinių, o mažajam - visi kalėdiniai papuošimai - pats patraukliausias dygstančių dantų masažuoklis. Tai nuostabus būdas pagalvoti apie kiekvieną ir skirti jam dėmesio.

Nesistenkite ko nors dirbtinai gražinti ar keisti fotografuodami savo šeimą: kontekstas, toks kaip nesuklijuotos grindjuostės ar pusiau nudažyta tvora, po keliolikos metų bus įdomiausia, ką, kaip savo gyvenimo istoriją, aptarinėsite su vaikų antrosiomis pusėmis.Fotografė Indrė MAŽEIKIENĖ

Horizontalus fotopasakojimo pjūvis gali būti orientuotas į visus vienijančias veiklas ir aplinką, kurios, šeimos laiko juostoje, prieš kiekvienas Kalėdas juk irgi keisis. Vienijančių veiklų pavyzdžiai gali būti visos šeimos kelionė į mišką rinkti kankorėžių dekoracijoms, tuo metu akcentuojant klimatą būtent šį gruodį, aplinką, kuri pastarąjį laikotarpį Jus supa (galbūt persikraustėte iš buto į namą, įsigijote augintinį ir pan.).

Nesistenkite ko nors dirbtinai gražinti ar keisti fotografuodami savo šeimą: kontekstas, toks kaip nesuklijuotos grindjuostės ar pusiau nudažyta tvora, po keliolikos metų bus įdomiausia, ką, kaip savo gyvenimo istoriją, aptarinėsite su vaikų antrosiomis pusėmis.

Dar viena nepaprastai smagi idėja yra šeimos draugams pagaminti ir pasidabinus nykštukų kepuraitėmis į kiekvienus namus išvežioti meduolių ir pieštų atvirukų su skirtingais palinkėjimais ir prisiminimais apie buvusius metus su tais žmonėmis. Nuvykus - būtina nuotrauka su nustebusiais draugais.

Abu šie fotopasakojimo pjūviai entuziastingo šeimos metraštininko dėka gali neįtikėtinai harmoningai papildyti vienas kitą ir nugulti į unikalią, tikrą, Jūsų šeimos pasiruošimo ir tradiciniu galinti tapti Kalėdų laukimo fotopasakojimą. Net jei jį fotografuosite tik telefonu.

2. Geležinė taisyklė arba rask 10 skirtumų

Šios tradicijos esmė - vienos nuotraukos, kurioje kažkas keičiasi, kažkas lieka nekintamo, padarymas. Jos pavyzdys gali būti visos šeimos nusifotografavimas prie eglutės Kalėdų rytą, ką tik išpakavus dovanas, laikant jas rankose. Taip kasmet nusifotografavus tradicinei nuotraukai, ir pildant albumą, bus įdomu palyginti, padiskutuoti, kaip keičiasi šeima, dovanos, buitis, mados. Šios tradicijos esmė - viskas vienoje nuotraukoje. Šiuo atveju būtų gana palanku šalia turėti žmogų, kuris jus nufotografuotų. Arba - darote asmenukę.

www.foto-grafija.lt nuotr.

3. Profesionali šeimos fotosesija kalėdiniu laikotarpiu

Dar viena šeimos tradicija gali tapti pasidovanoti profesionalų fotografų atliekamą fotosesiją. Pastaraisias metais rinkoje populiariausios dviejų tipų kalėdinės fotosesijos: kai fotografai atvyksta į Jūsų namus arba Jūs atvykstate į papuoštas ir jaukių Kalėdinių rekvizitų nestokojančias fotografų studijas. Abi fotografinės prieigos ir idėjos yra skirtingos, tad prieš rinkdamiesi profesionalų paslaugas ir investuodami į atsiminimus pagalvokite, ko Jums iš tiesų norisi labiau.

Pirmuoju atveju, fotografams atvykus į Jūsų namus ir ten praleidus keletą valandų ar pusdienį, nuotraukos labiau primins fotopasakojimą, tai šioks toks šeimos nario - metraštininko pakeitimas profesionalu, bet viskas links į tą pačią pusę: individualumas, konteksto svarba, namų aplinka, kurioje galbūt pavyks labiau atsipalaiduoti, akcentas į Jus supančią visumą arba "aš nesu tik aš, aš - tai mano vaikai, namai, stilius ir pan.". Fotografas atrinks, apdoros gražiausias, emocionaliausias nuotraukas (jų gali būti net triženklis skaičius), kurios susidėlios į jo norėtą perteikti pasakojimą.

www.foto-grafija.lt nuotr.

Antruoju atveju, kai keliaujate į fotografų papuoštas kalėdines studijas, fotosesijos ten dažniausiai trunka apie valandą ir yra reguliuojamos sustatyto grafiko, kur toje pačioje erdvėje Jus pakeisti netrukus turės kiti. Šiuo atveju nuotraukų padaroma mažiau (dviženklis skaičius), jas galite gauti greičiau (per kelias dienas ar savaites), o rezultate galima tikėtis daugiau "švarumo", daugiau plačiąja prasme suprantamos estetikos. Fotografas bus jau patyręs dirbti su konkrečia šviesa ir žinos rekvizitų teikiamus privalumus bei gražiausius fono niuansus, visa tai kurs "vau" efektą, kai rodysite nuotraukas draugams ir artimiesiems.

Tačiau šiuo atveju, reikia nepamiršti, kad kuo daugiau individualumo pateiksite patys (tik jums būdingas aprangos stilius, detalės), tuo daugiau jo liks nuotraukose, nes visa kita bus tik aplink Jus esantis universalus, nors ir simpatiškas, rekvizitas. Rinkdamiesi profesionalių fotografų paslaugas, svarbiausia, aklai nesivadovaukite draugų rekomendacijomis, jog jiems labai patiko vienas ar kitas būdas: visi mes skirtingi ir tradicijos gali būti individualios.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis