Gydytoja perspėja: išberti gali ir nuo saulės

Jeigu saulėtą vasaros dieną vaiko kūnelį nusėja smulkus bėrimas, mažylis nebūtinai ko nors „užvalgė" arba suprakaitavo. Galbūt jis alergiškas saulei. Ką verta žinoti apie šią alergiją? Konsultuoja VšĮ VL VUL „Santariškių klinikos" filialo pulmonologijos ir imunologijos skyriaus gydytoja pulmonologė dr. Sigita Petraitienė.

Saulės spinduliai ne tik džiugina, bet ir gali sukelti įvairių rūpesčių. Vienas jų - alergija, apie kurią pamatę išbertą mažylio kūnelį ne visada susimąstome.


Alergija saulei (kaip tik A tipo ultravioletiniams spinduliams (UVA)) išsivysto tada, kai padidėja organizmo reakcija ne į saulės spindulius, o į medžiagas, kurios būnant tiesioginiuose saulės spinduliuose pradeda gamintis odoje.

Alergija saulei nėra dažna liga. Jai būdinga tai, kad pabuvus saulėje oda greitai parausta, pradeda niežėti, atsiranda smulkus rožinis bėrimas, panašus į nudilginimą arba uodo įkandį. Retkarčiais kartu gali varginti silpnumas, galvos skausmas. Labiausiai išberia tas kūno vietas, kurios nebuvo pridengtos drabužiais.


Gali paskatinti kremai ir augalai


Saulė odą gali ne tik alergizuoti, bet nudeginti ir sudirginti. Jeigu vaiko (arba savo) odą tepame kremais su vitaminu A, oda, veikiama tiesioginių saulės spindulių, gali sureaguoti ir atsirasti bėrimas, paraudimų.


Kūdikiams ir mažiems vaikams skirti kremai be kvapiklių ir kitų priedų odos neturėtų dirginti. Kartais vaiko odelę išberia, kai jis šviečiant saulei čiupinėja pomidorų lapus, salierus, rūtas.


Tuomet išberia pirštelius arba veiduką, jeigu mažylis pasilenkęs uosto augalą, tai vadinama kontaktine odos reakcija. Tačiau tie patys augalai nesukels alerginės odos reakcijos, jeigu vaikutis juos lies debesuotą dieną.


Pasaugokime vaikus


Gydytoja Sigita Petraitienė pataria visus kūdikius ir mažus vaikus bent iki 2 m. amžiaus pasaugoti nuo saulės spindulių pavasarį ir pirmąją vasaros pusę, kol vaikutis daugiau laiko būdamas lauke pripras prie saulės, pamažu įdegs odelė.


Svarbiausia, kad mažylis nebūtų atviroje saulėje - išeikite pasivaikščioti ryte arba vakare, kad saulė „nenubučiuotų" odelės, o jeigu turite savo kiemą, žaiskite su juo pavėsyje. Karštomis saulėtomis dienomis patartina visus mažus vaikus rengti plonais drabužiais, tačiau palaidinėmis ilgomis rankovėmis ir ilgomis kelnėmis. Jeigu vaikas nėra alergiškas saulei, antroje vasaros pusėje jį jau galima rengti drabužėliu trumpomis rankovėmis. Karštomis vasaros dienomis užtraukite užuolaidas.


Jeigu pastebėjote, kad pabuvusio saulėje vaikučio oda rausta, tepkite ją apsauginiais kremais, o jeigu nepadeda, saulės vonių jam reikėtų vengti.


Kaip gydoma?


Saulės spindulių sukeltas odos bėrimas gydomas įvairiai. Vieniems vaikams pakanka odą patepti gydomuoju kremu, kiti gydomi hormoniniais vaistais. Tad jeigu odelę išbėrė, kreipkitės į gydytoją, kuris apžiūrėjęs mažylį galbūt nusiųs jį ištirti gydytojui dermatologui arba alergologui.


Vasarą leiskime saugiai


-Saulėtomis dienomis vaikai į lauką turėtų eiti su kepuryte su „snapeliu", dengiančiu veiduką. Labai sveika vaikams kuo ilgiau būti lauke, nes judesys ir grynas oras stiprina imuninę sistemą, tačiau vasarą jie turėtų žaisti pavėsyje: po medžiais, pavėsinėje. Tai labai svarbu, nes vaikui pakanka 15-20 min. karštą dieną pabūti saulėje ir jis gali gauti saulės smūgį. Pasitaiko, kad mažylius tėvai į ligoninę atveža ir su antrojo laipsnio odos nudegimais.


-Ne mažiau svarbu pasirūpinti, kad mažyliai vasarą daug gertų. Jeigu vaikai žaidžia lauke, kas kiek laiko išneškite jiems vandens ir priminkite, kad atsigertų (2-3 kartus dažniau, negu patys geriate). Vaikų oda gerokai plonesnė negu suaugusiųjų, todėl per ją išspinduliuojama kur kas daugiau drėgmės. Jeigu per ilgai negeria vandens, iš pradžių dar jaučia troškulį, o vėliau šis jausmas dingsta ir mažylis nebenori gerti, o organizmas dėl pritrūkęs skysčių vis labiau silpsta. Mažylis tampa apatiškas. Tad jeigu matote, kad karštą dieną mažylis ilgokai negėrė ir jau nebenori gerti, paprašykite, kad mažais gurkšneliais išgertų vandens arba sugirdykite vandenuką šaukšteliu. Vos pradėjęs gerti vaikui „atsinaujins" troškulio pojūtis ir jis vėl gers vandenį.


-Karštomis vasaros dienomis vaikui duokite mažiau valgyti, nes organizmas natūraliai mažiau reikalauja maisto. Mes visi valgome, kad gautume energijos, kuri mūsų kūno viduje palaiko 37,5 laipsnio temperatūrą (odos temperatūra - 36,6 laipsnio). Žiemą turime valgyti daugiau, nes reikia daugiau energijos, kad raumenys sugebėtų sušildyti organizmą. Vasarą lauke šilta, tad maisto poreikis yra mažesnis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis