8 pavojai, kurie tyko visų mūsų atostogaujant

Atostogų metu neįprastas maistas, infekcinės ligos ir klimato pokyčiai gali tapti tikru iššūkiu jūsų vaiko organizmui. Čia apžvelgsime geriausias priemones nuo viduriavimo, bičių įgėlimo ir koralų padarytų žaizdų, kraujuojančios nosies ir įvairaus pobūdžio skausmų. Taip pat pateiksime sąrašą, kokias priemones privalu turėti pirmosios pagalbos rinkinyje.


Viduriavimas


Svarbiausia šiuo atveju daug gerti! Privalu skystį girdyti net vangiems vaikams. Tam tinka motinos pienas, šiek tiek pasaldinta ramunėlių arbata, taip pat kmynų, pankolių ar anyžių arbatos. Taip pat vaiko organizmą skysčiais puikiai aprūpins įvairių vaisių arbatos, šiltas daržovių sultinys, morkų sriuba ir negazuotas mineralinis vanduo. Tinka ir paprastas vandentiekio vanduo. Jeigu vaikas tuštinasi labai vandeningai, vemia ar pradeda karščiuoti, būtina kreiptis į gydytojus. Kūdikiams ir mažiems vaikams viduriavimas ypač pavojingas. Siekiant kompensuoti vandens ir mineralinių medžiagų praradimą, būtina vaistinėje įsigyti specialų elektrolitų tirpalą. Kadangi jis nėra labai skanus, geriausia jį girdykite atvėsintą ir šaukšteliu. Arba supilkite į čiulpiamo ledinuko formą ir užšaldykite.


Medūzos nudeginimas


Skausmą sumažinti padės ledo kompresai arba antihistamininis gelis. Jeigu pradeda skaudėti galvą ar prasideda šaltkrėtis, būtina kreiptis į medikus.


Kraujas iš nosies


Kad sustabdytumėte kraujavimą, ant kaklo uždėkite šaltu vandeniu suvilgytą medžiagos skiautę arba šaltą kompresą, tuo pat metu kelias minutes nykščiu ir smiliumi švelniai spauskite nosies šnervę. Kitas variantas - nedidelį gabalėlį sugeriamo popieriaus ar popierinio rankšluosčio prispauskite iškart virš viršutinės lūpos.


Vapsvų ir bičių įkandimai


Jeigu odoje vis dar styro gėluonis, būtina jį kaip įmanoma greičiau ištraukti. Įkandimo vietą atvėsinkite šaltu kompresu ar ledo gabaliuku. Nuo skausmo ir patinimo padės paprasto svogūno skiltelė, taip pat tepalas nuo uodų, acto kompresas. Niežulį sumažinti padės arbatmedžio aliejus arba smulkintas gyslotis. Jeigu prasideda alerginė reakcija arba vabzdys įkando burnoje, būtina nieko nelaukiant kreiptis į medikus. Vaikui tuo metu leiskite čiulpti ledo kubelį.


Shutterstock nuotr.


Erkės


Erkę pincetu arba pirštų nagais tvirtai suimkite jos įsisegimo vietoje ir traukite. Nekrapštykite erkės, nes tokiu atveju gali jos galva likti. Taip pat jos netraiškykite, nes tokiu atveju ligų sukėlėjai liks žaizdoje.


Įbrėžimai


Siekdami išvengti infekcijų, sužeistą vietą nuplaukite po tekančiu vandeniu, o jeigu žaizdoje likę kokių svetimkūnių, pašalinkite juos švariu skudurėlliu ar pincetu. Leiskite pažeistai vietai natūraliai nudžiūti. Jeigu žaizda šlapiuoja, užklijuokite ją specialiu pleistru ar apriškite steriliu tvarsčiu.


Vida Press


Pjautinės žaizdos


Tokioms žaizdoms leiskite trumpai kraujuoti, kad išsivalytų nešvarumai, paskui žaizdą suspauskite ir užklijuokite pleistru ar stipriai sutvarstykite.


Mėlynės ir sumušimai


Sužeista vieta mažiau paburks, jeigu tučtuojau uždėsite šaltu vandeniu suvilgytą skiautę ar šaltą metalinį šaukštelį, taip pat tinka ledas.


Kas turi būti kiekvienoje kelioninėje vaistinėlėje:


  • Termometras;
  • Žvakutės arba geriami vaistai nuo karščiavimo;
  • Tepalas nuo vabzdžių ir nuo saulės;
  • Niežėjimą mažinantis gelis;
  • Pincetas;
  • Elektrolitų tirpalas nuo viduriavimo;
  • Pleistrai ir įvairios tvarstymo priemonės;
  • Priemonės nuo žaizdų infekcijų;
  • Žaizdas gydantis tepalas;
  • Lašai nuo slogos ir sirupas nuo kosulio (turi atitikti amžių);
  • Individualūs būtini vaistai, pavyzdžiui nuo astmos;
  • Europos sveikatos draudimo kortelė arba sveikatos draudimas;
  • Pediatro telefono numeris.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis