10 dažniausių auklėjimo klaidų: pasistenkime jų vengti

Trumpai ir aiškiai apie tai, kur dažniausiai paslystame augindami vaikus. 10 dažniausių auklėjimo klaidų, kurios būdingos daugeliui.

1. Smurtas nėra sprendimas


Visi tėvai turi žinoti, kad mušimas ar kitoks įžeidžiantis elgesys su auklėjimu neturi nieko bendro. Nors tėvams tokiu būdu išliejus pyktį palengvėja, tačiau smurtas neatneša jokios naudos. Taip savo tikslų nepasieksite, o tik pakenksite vaiko vystymuisi ir tarpusavio ryšiui.


2. Nenuoseklumas: išlikite tvirti, net kai labai sunku


Kai vaikas prekybos centre krenta ant grindų ir surengia kino filmo vertą sceną, o į jus sužiūra visi parduotuvės lankytojai, išsaugoti savitvardą būna tikrai labai sunku. Nepaisant visko, nepamirškite, kad taisyklės galioja nepriklausomai nuo nuotaikų ar aplinkybių, o visur ir visada.


3. Myliu tik tada, jeigu...


Sąmoningas nemeilės demonstravimas, kaip bausmės forma, kiekvienam vaikui tampa baisia patirtimi. Tokie grasinimai, kaip „Jeigu tu dabar nesusitvarkysi kambario, tavęs nebemylėsiu", „Jeigu ir toliau ožiuosiesi, atiduosiu tave į vaikų namus", su auklėjimu taip pat neturi nieko bendro.


4. Perdėti reikalavimai: vienas po kito


Turite suprasti, kad vaikai nėra daugiaprogramiu režimu veikiantys genijai. Per daug taisyklių ir užduočių vienu metu gali vaiką labai greitai išsekinti. Ypač mažus vaikus, nes jie negali vienu metu atlikti daugiau nei vienos užduoties.


5. Blogas pavyzdys: būkite pavyzdžiu savo atžalai


Stebitės, iš kur jūsų vaikas turi keletą keistų savybių? Gal tokiu atveju vertėtų paanalizuoti savo pačių elgesį? Nepamirškite, kad vaikai pirmiausia perima nemalonius tėvų įpročius. Todėl vaikams galiojančios taisyklės yra privalomos ir jų tėvams.


6. Pripažinimo trūkumas: girti, girti ir dar kartą girti


Jūsų vaikas neprašomas iškrovė indaplovę ir jūs nieko nepasakėte? Net ir jūs tokiu atveju pajustumėte apmaudą, tai ką kalbėti apie vaiką. Pagyrimas vaikystėje yra itin svarbus. Kai vaikas savo noru demonstruoja pozityvų elgesį, tai privalote ypač vertinti.


7. Pasitikėjimo trūkumas: tau viskas pavyks


Nepaprastai svarbu pasitikėti vaiku. Tik taip jis išmoks veikti atsakingai ir išsiugdys sveiką pasitikėjimo savimi jausmą. Leiskite vaikui savarankiškai veikti net ir tada, kai rezultatai jūsų nedžiugina.


8. Nelyginkite vaikų: tu esi ypatingas


Vaikai yra nepalyginami. Kiekvienas vaikas yra unikalus (taip, net ir tas, kuris jums ką tik į veidą spjovė koše) ir vystosi nevienodai. Todėl palaikykite unikalius savo vaiko gebėjimus ir išmokite priimti savo auklėjimo rezultatus.


9. Neteisingas bendravimas: kalbėkite ta pačia kalba


Jeigu jums vaikas lipa ant galvos, galbūt taip yra todėl, kad jūs aiškiai jam nepasakote savo pozicijos ir neužbrėžiate ribų. Vaikui būtina aiškiai ir paprastai žodžiai pasakyti, ko iš jo norėtumėte. Jeigu vaikas žinos tikslias ribas, jis nemėgins nuolat jų išplėsti.


10. Per didelis griežtumas: vaikas gali gauti ir prastą pažymį


Visiškai normalu, jei kasdieniniame gyvenime ne visada viskas klostosi sklandžiai. Leiskite vaikui kartais pasielgti netinkamai. Jeigu jis, eidamas į lauką, vietoj sportinių batelių būtinai užsigeidė apsimauti guminius batus, leiskite jam tai padaryti. Pasaulis dėl to neapsivers. Pagalvokite, kokie dalykai jums iš tiesų svarbūs ir nuosekliai laikykitės tik jų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis