Kodėl vieną dieną vaikas ima bijoti svetimų žmonių?

Kodėl buvusi komunikabili ir linksma mergaitė vieną dieną nebenori "nulipti" nuo mamos rankų? Į susirūpinusios mamos klausimą atsako psichologė.

Iš Sandros klausimo:


"Turiu dukrytę, kuriai yra 10,5 mėnesiuko. Iki šiol ji buvo labai drąsi, ją galėdavo paimti į rankas kas nori, visiems šypsojosi. Bet jau porą savaičių pasidarė tikra "mamyčiukas", net močiutės nelabai gali paimti. Tad norėjau paklausti, ar aš ką nors blogai darau ir jei taip, tai ką man reikėtų pakeisti auklėjime? Beje, mes nesame namisėdos, lankome baseiną, dažnai susitinkame su draugais".


Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Rasa Kardaitė Vėlyvienė.


Miela, Sandra, ačiū už klausimą. Manau, kad jūs, kaip mama, darote ką galite geriausio savo dukrytei. Miela, kai kūdikiai būna drąsūs ir "keliaujantys" per rankas, visiems šypsosi. "Nekelia problemų", kai kas nors nori juos paimti ant rankų, su jais pabūti, leisti mamai ką nors nuveikti sau ar tiesiog mamai pabūti.


Tačiau kūdikiai turi pilną teisę parodyti, kad jie ne visada nori būti perimami kitų žmonių iš savo mamos, net ir labai artimų, kaip jūs minėjote močiučių. Jūsų dukrytė labai gražiai rodo vieną iš pagrindinių prigimtinių jausmų - priklausymo jausmą. Tokiu būdu jūsų dukra parodo, kad ji nori priklausyti tik mamai ir mama turi priklausyti tik jai.


Net ir tokiam mažam kūdikiui svarbu atspindėti jausmą žodžiais, kad matote, kaip jau liūdna, kai ji ant močiutės rankų, kad matote, kaip ji nori pas jus ir panašiai.


Tačiau tuo pat, labai svarbu parodyti, kad negalite nuolat būti su ja, yra laikas, kai turite nudirbti namų ruošos darbus ar išgerti puodelį arbatos, tokiu būdu jūsų dukrytė mokysis, kaip išbūti vienai, be mamos. Leisti dukrytei ir supykti, jeigu ne visada jūs ją laikote ant rankų.


Kita mintis, kuria norėčiau pasidalinti. Minite, kad nesate namisėdos, tai rodo jūsų platų socialinį interesą. Tačiau, gal jūsų dukrytė nori pabūti šiokia tokia namisėda, nurimti, daugiau laiko praleisti tik su jumis, namų aplinkoje, be baseinų, draugų ar kokių kitų, jums įdomių išvykų.


Gali būti, kad dukrytė, tokiu būdu, kviečia daugiau laiko praleisti tik su ja, ji kitaip nemoka to paprašyti, tai daro taip, kaip moka.


Stiprybės ir sėkmės būnant mama!


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis