5 patarimai, kaip paguldyti vaiką į lovą be isterijų

Neretoje šeimoje diena baigiasi stresu: kaip privilioti į lovą miego dar nenorintį mažylį? Kaip paguldyti jį be ašarėlių ir tinkamai palydėti į sapnų karalystę? Keletas patarimų, kuriuos kviečiame išbandyti.

1. Nepersistenkite su ritualais prieš miegą

„Sukurkite tam tikrą ritualą prieš miegą" - šį patarimą rasite kone visur, kur kalbama apie vaikų migdymą. Tačiau būkite lankstūs ir neperlenkite lazdos. Visi turintys vaikų žino, kad beveik neįmanoma kiekvieną vakarą atkurti tos pačios „dzen" tipo rutinos prieš miegą. Kartais tėtis ar mama grįžta labai vėlai iš darbo arba senelė paskambina pasilabinti prieš pat miegą. Kitais kartais jūsų mažylis visai nenori sėdėti jums ant kelių ir klausyti pasakėlės prieš miegą. Tad nekovokite su tuo, kas yra neišvengiama.

Pakeiskite žodžius „raminanti rutina" į „intymi rutina". Juk tai akimirka, kai jūs nutraukiate visus savo darbus ir sutelkiate dėmesį į ryšį su vaiku. Tos minutės tik dviese iš tiesų yra intymios ir ypatingos.

Paskutinę valandą ar dvi iki miego geriausia būtų vengti televizoriaus, tačiau jūs galite ne tik skaityti knygas, piešti, bet ir pastatyti kaladėlių bokštą. Tai turi būti kažkas, ką jūs ir jūsų mažylis mėgstate daryti kartu. Bandykite įvairius variantus ir mėgaukitės tuo, ką darote. Geriausia, kad tik dvi paskutinės minutės būtų be jokių dėmesį blaškančių dalykų (žr. patarimą Nr. 4).

2. Lovoje (miegamajame) yra miegama

Šis patarimas skirtas visiems - ir tiems, kurių vaikas miega savo kambaryje, ir tiems, kurių vaikas atskiros erdvės, išskyrus lovą, neturi. Taisyklė tokia: ritualas (veikla) prieš miegą vyksta gyvenamojoje šeimos erdvėje. Taip įdiegsite vaikui, kad ši namų dalis yra skirta linksmybėms, žaidimams, o vaikų kambarys (lova) - miegui.

3. Venkite maitinti prieš pat užmiegant

Vietoj to, kad primaitintumėte vaiką likus kelioms sekundėms iki miego, suteikite jam šiek tiek laiko virškinimui. Pasistenkite pabaigti paskutinį maitinimą krūtimi likus 30 minučių iki miego. Svarbu, kad vaikai eitų miegoti sotūs, tačiau kai kuriems gali būti nepatogu gulėti su itin pilnu skrandžiu. Be to, labai svarbu, kad miegoti vaikas eitų išvalytais dantukais.

4. Laikykitės to paties scenarijaus paskutines dvi minutes

Išlaikykite dvi paskutines vakaro minutes iki miego vienodomis, ir vaikas supras, kad jis dabar jau iš tiesų eina miegoti. Pavyzdžiui, tai galėtų būti naujų sauskelnių uždėjimas, užuolaidų užtraukimas, šviesų išjungimas, pabučiavimas prieš miegą, nugaros ar galvos paglostymas. Vakaras prieš tai gali būti kupinas linksmybių, tačiau atėjus laikui miegoti, tos kelios pasikartojančios minutės padės jūsų vaikui lengviau užmigti.

5. Pamėginkite guldyti nemiegantį vaiką

Jei padedate vaikui užmigti, jis gali manyti, kad jam esate būtina visą naktį, nes jo miego periodai kaitaliojasi nuo būdravimo iki miego. Iš kitos pusės, jei suteikiate jam galimybę užmigti pačiam, jis išmoks tai daryti vėl ir vėl, net kai nubus naktį. Vaikų raidą tyrinėjantys specialistai pastebi, kad daug vaikų negali to padaryti, kol nesulaukia keturių mėnesių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis