Kiek laiko turi miegoti vaikai, kad augtų sveiki? 5 patarimai tėvams, kaip to pasiekti

Kas atsitinka, kai vaikas miega mažiau, negu priklauso pagal jo amžių, ir kaip mes, tėvai, galime vaikui padėti tinkamai išsimiegoti, šiame mūsų straipsnyje.

Kodėl vaikams svarbu miegoti tiek, kiek reikia, o ne kiek norisi?


Kokybiškas miegas yra labai svarbus vaiko raidai. Tačiau kaip rodo daug apklausų ir tyrimų, ir suaugusieji, ir vaikai miega mažiau, negu reikėtų. Tiriant vaikų miego ypatumus pastebėtas ryšys tarp miego trukmės ir vaiko svorio. Štai prieš kurį laiką atliktas ilgalaikis vaikų miego tyrimas JAV parodė, kad mažiau miegantys vaikai turi didesnį kūno svorį ir antsvorį negu ilgiau už juos miegantys bendraamžiai.


Kiti neišsimiegojimo pavojai


Tai galima aiškinti ne tik hormonų veikla, bet ir tuo, kad mažiau miegantys vaikai būna labiau mieguisti, pavargę, mažiau sportuoja ir ilgiau sėdi prie TV, kompiuterio bei daugiau valgo. Panašūs tyrimai atlikti daugelyje pasaulio šalių - Olandijoje, Brazilijoje, Didžiojoje Britanijoje. Kone visų jų rezultatai patvirtina - per mažai miegantys vaikai rizikuoja labiau už pakankamai išsimiegančius bendraamžius turėti antsvorį, be to, tai nesveika širdies ir kraujagyslių sistemai, didina hipertenzijos pavojų. Nuolatinis neišsimiegojimas kenkia vaikų nervų sistemai, įtakoja jų elgseną ir turi neigiamą poveikį mokslams.


5 patarimai, ką tėvai privalo žinoti apie savo vaikų miegą


Ką reikia žinoti tėvams apie vaikų miegą, ypač dabar, vasaros metu, kai dažnai pažeidžiamas režimas ir vaikas į lovą guldomas kada papuola. Kaip pasiekti, kad vaikai išsimiegotų pakankamai, kaip ir pritinka jo amžiaus vaikui? 5 patarimai, padėsiantys to pasiekti:


Žinokite, kiek miego reikia jūsų vaikui


Vaikams nuo vienerių iki trejų metų reikia apytikriai 12-14 valandų miego per parą, nuo trejų iki penkerių metų vaikams užtenka apie 11-13 valandų per parą miego, o penkerių - dvylikos metų vaikams reikia apie 10-11 valandų miego per parą.


Labai svarbu laikytis režimo ir miego ritualų


Vaikų miego specialistas gydytojas dr. Michael Breus sako, kad kiekvienas vaikas šeimoje turi miegoti tiek, kiek jam optimalu pagal jo amžių. Sveikam miegui labai svarbu sukurti dienos režimą, kurio laikomasi kasdien ir ritualus, kurie padeda vaikui jaustis saugesniu ir lengviau užmigti. Gydytojas pataria tėvams, kad dvi valandas iki miego laiko vaikai nežiūrėtų televizoriaus, nežaistų kompiuteriais, telefonais. Jokios elektronikos! Artėjant miegui rekomenduojama rami veikla, o migdant vaiką - prieblanda miegamajame.


Nepiktnaudžiaukite pietų miegu


Kartais rūpestingi tėvai stengiasi, kad jų vaikas bet kokia kaina pamiegotų pietų miego, nors šiam, akivaizdžiai jo nebereikia. Jeigu vaikas pietų miego miega per ilgai arba užmiega jo per vėlai, didelė tikimybė, kad jo ir jūsų lauks nerami naktis. Išsimiegojęs ilgai dieną, toks vaikas nebenorės eiti miegoti vakare įprastu laiku, nes nebus pavargęs. Dėl to jeigu vaikas nemiegojo pietų miego iki pavakarių, neverta jo migdyti artėjant vakarui, geriau migdyti iš karto nakčiai. Pensilvanijos (JAV) Universiteto psichiatro Michael A.Grandner nuomone, vyresniam kaip penkerių metų vaikui pietų miegas nereikalingas, išskyrus tuos atvejus, kai vaikas pats parodo, kad nori miego ir mielai miega dieną.


Po atostogų ir švenčių kuo greičiau grįžkite į įprastą režimą


Atostogos, gimtadieniai, išvykos ir kiti nenumatyti reikalai kartais sugriauna šeimos dienotvarkę, ir tada nei įprasto režimo, nei migdymo ritualų nebelieka. Jeigu įmanoma, pasistenkite jų laikytis, jei ne - grįžus namo, kuo greičiau grįžkite prie buvusio ritmo ir tradicijų.


Jeigu vaiko miegas kelia nerimą, ieškokite pagalbos


Jeigu jūsų vaiko miegas jums kelia nerimą: nepavyksta ilgai užmigdyti vaiko, jis neįprastai dirglus ir aktyvus prieš naktį, arba jei vaikas naktimis blogai miega, stipriai knarkia, papasakokite apie tai savo vaiko gydytojui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis