Moteris žindo vaiką: kaip jai padėti gali vyras

Atrodo, žindymas – moters paskirtis, tačiau ne viena mūsų be vyro ne tik sunkiau augintų kūdikį, bet ir turėtų daugiau žindymo bėdų. Konsultuoja „Mano šeimos akademijos“ žindymo konsultantė Danutė Butėnienė.

Ar tikrai vyras gali padėti žindyti kūdikį?


Išties nemažai vyrų tampa ramsčiu ką tik kūdikio susilaukusiai moteriai, kuriai ne tik gimdymas, bet ir žindymas yra tikras išbandymas. Prieš keliasdešimt metų, kai vyrams nebuvo leidžiama dalyvauti gimdyme, kai jie po ligoninės langais stoviniuodavo ir laukdavo žinių apie žmoną ir ką tik gimusį kūdikį, jie tarsi savaime buvo atstumti nuo jos. O štai dar seniau – tais laikais, kai gimdė mūsų senelės ir prosenelės, vyrai joms padėdavo: bėgdavo kviesti pribuvėjos, paimdavo į rankas ką tik gimusį kūdikį. Laimei, vyrų požiūris į žmoną ir kūdikį per kelias kartas pasikeitė į gerąją pusę. Pirmosios savaitės su naujagimiu neretai būna itin sunkios, moters organizmas ruošiasi žindymui, krūtys pritvinksta pieno, kartais tampa skausmingos. Tada vyras tampa neįkainojamu pagalbininku. Paglosto žmonos krūtis ir jos maloniai atsipalaiduoja prisilietus vyro rankoms. Vyras taip pat gali pražiodyti kūdikį ir pridėti jį prie krūties. Tokia jo pagalba moteriai labai naudinga, tačiau ne mažiau svarbu, kad nuo pirmųjų kūdikio gyvenimo dienų vyras, galėdamas padėti auginti kūdikį, prisiima už jį visišką atsakomybę ir gali jaustis visavertis tėtis. Kiek teko stebėti tokius į šeimos gyvenimą įsitraukusius vyrus, jie ir vėliau, kūdikiui ūgtelėjus, jam skiria kur kas daugiau dėmesio.


Ar tiesa, kad vyrai nesutrinka net ir tada, kai moteriai nesiseka žindyti?


Taip. Neretai moteris, išvarginta gimdymo, nesugeba pastebėti, kad netinkamai prie krūties pridėjo kūdikį, o kai jis nugriaužia spenelius, kenčia manydama, kad taip ir turi būti, o vyras tuoj pat kreipiasi pagalbos. Vyras, kuris kartu su moterimi lanko gimdymo ir žindymo kursus, iškart mato, kada moteris ne taip prie krūties priglaudė kūdikį ir gali pataisyti jį bei stebėti, kad taisyklingai paduoti spenelį. Ši pagalba yra išties labai svarbi, nes pastaruoju metu apkramtyti speneliai – dažna jaunų mamų bėda. Tad šalia esantis vyras, kuris žinos, kaip taisyklingai reikia žindyti kūdikį, visada laiku pastebės bėdą ir padės jos išvengti, o moteriai nereikės kamuotis dėl skaudančių ir sutrūkinėjusių spenelių. Kartais, kad jauna mama jaustųsi gerai, reikia labai nedaug – pakanka, kad šalia yra mylimas žmogus, kuris švelniu žodžiu paguodžia, kai nesiseka, ir patikina, kad visi nesklandumai laikini.



Mamos pienas
Mamos pienas
Vida Press


Ar moterys pasitiki savo vyrais? Juk mums dažniausiai atrodo, kad esame stiprios ir viską gebame pačios.


Tai tiesa. Ne kartą į žindymo kursus atėjusias moteris reikia patikinti, kad pasitikėtų savo vyru, nes jis gali labai daug padėti. Tereikia džiaugtis, kad vyras nenusisuka, o nori būti šalia gimus kūdikiui, padėti jį žindyti, nuprausti, užmigdyti. Juk tai kiekvienai moteriai begalinis ramstis. Kita svarbi vyro pagalba – prižiūrėti, kad kūdikis per ilgai „nekabotų" ant krūties. Kai kurie mažyliai mėgsta įsisiurbti į krūtį ir čiulpti ją tarsi čiulptuką. Tėtis gali pastebėti, kada kūdikis pasisotino, paimti jį, panešioti, o mamai leisti pailsėti ir kartu apsaugoti jos spenelius, kad nesutrūkinėtų. Šie rūpesčiai tėčiui labai malonūs, nes jeigu jis ryžosi vaikeliui, tikrai nori juo rūpintis, jaustis už jį atsakingas, o kartu ir globoti savo žmoną. Vyras žindymą mato iš šalies, tad pastebi daugiau ir galima teigti, kad moterys, kurios žindo kartu su savo vyrais, daro tai sėkmingiau ir ilgiau. Tad neverta nustumti vyro į šalį ir manyti: „Viską galiu pati.“


Kiek ilgai moteriai reikia vyro pagalbos žindant?


Daugiausia pagalbos reikia, ko gero, pirmą mėnesį po gimdymo. Tai metas, kai jaunos mamos pečius užgula daug rūpesčių – dar skauda kūną po gimdymo, reikia prisitaikyti prie naujo gyvenimo ritmo, išmokti žindyti. Visa tai nėra lengva užduotis. Tad labai gerai, jeigu tėtis pasinaudoja jam skirtu atostogų mėnesiu ir visą laiką būna kartu su žmona ir naujagimiu. Per tą laiką visi šeimos nariai apsipranta prie naujo dienos ritmo ir labai suartėja. Pažįstu šeimų, auginančių keturis–penkis vaikus, tačiau gimus dar vienam vaikeliui, vyro pagalba kaskart tampa neįkainojama. Atrodo, mamos jau žinojo, kaip elgtis su kūdikiu, tačiau kai vyras padeda, ir žindyti, ir auginti kūdikį lengviau. Labai svarbu, kad tėtis ne tik pinigus namo neštų, bet ir aktyviai dalyvautų šeimos gyvenime, nes tada jis nesijaučia atstumtas, neieško kitų pramogų.


Šiuolaikinės mamos – neretai karjeros moterys ir jos labai išgyvena, jog pagimdžiusios su vyru gali pasikalbėti tik apie žindymą ir kūdikio „kakučius“. Kūdikiui gimus neliko ankstesnių temų – apie darbą, laimėjimus...


Be reikalo išgyvena. Dirbdama žindymo konsultante matau, kaip svarbu vyrui, kad jo moteris yra mama, nori jai padėti ir ją globoti. Netiesa, kad vyrui neįdomu klausytis, kaip sekėsi žindyti kūdikį. Jeigu jis pirmą naujagimio mėnesį buvo namuose, padėjo žmonai žindyti, norės ir toliau žinoti, kaip jiems sekasi, kiek vaikas suvalgė, ko nauja išmoko. Vyrui, kuris turi stiprią šeimą, ir motyvacija dirbti yra didesnė, o po darbo jis norės skubėti namo, pas savo artimiausius žmones ir pabūti su jais kartu. Yra žmonių, kurios dėl karjeros atsisakė šeimų, ir, deja, ne vieno karjera baigėsi, nes be šeimos ji netenka prasmės. Galbūt keista, tačiau šią tiesą vyrai geriau supranta. Tai labai aiškiai matyti, kai jie klausinėja apie žindymą, mokosi paduoti savo žmonai kūdikį, stengiasi būti reikalingi.



žindymas
žindymas
Shutterstock nuotr.


Ar tiesa, kad atsiradus žindymo bėdų pagalbos kreipiasi ne moterys, o vyrai?


Labai dažnai kaip tik vyrai laiku pastebi, kad žmonos krūtys karštos ir tvinksinčios, bei laiku iškviečia pagalbą. Moterys mano, kad reikia palaukti, pakentėti ir galbūt bėdos susitvarkys savaime. Vyrai, priešingai, linkę veikti tuoj pat. Manau, tai puiku, kai jauna mama turi šalia vyrą, kuris pirmomis savaitėmis po gimdymo rūpinasi savo žmona ir imasi iniciatyvos, jeigu ši turi kokių nors žindymo bėdų.


Kaip vyras gali padėti žinančiai moteriai?


  • Pražiodyti kūdikį ir taisyklingai pridėti prie krūties, nes pati mama ne visada mato, ar mažylis taisyklingai apžiojo krūtį.
  • Prieš žindymą paglostyti krūtis, kad jos atsipalaiduotų – mamai bus malonus pojūtis.
  • Paimti kūdikį, jeigu jis ne žinda, o čiulpia spenelį. Taip apsaugos savo žmonos spenelius, kad nesutrūkinėtų.
  • Pastebėti, kada krūtys per daug pritvinkusios pieno, ir esant reikalui iškviesti pagalbą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis