Kaip auginti mergaitę: instrukcija išmintingam tėčiui

„Sveikinu! Jūs turėsite dukrą!“ – sako daktaras, išėjęs iš kabineto. Nuo šio momento jūs nustojate būti tiesiog vyru. Jūs tampate tėčiu. Kol kas būsimu, o netrukus – pačiu tikriausiu.

Tėtis ir dukra – ypatinga pora. Tėvas – pats pirmas ir svarbiausias vyriškis jos gyvenime. Kaip susiklostys santykiai su tėvu, turės įtakos mergaitės santykiams su vyrais suaugus.

Tėvo vaidmuo auklėjant mergaitę yra kitoks, negu mamos, bet ne mažiau svarbus. Tėvas tampa vyro santykių su moterimi pavyzdžiu, pakloja pasitikėjimo savimi pamatus ir suteikia mergaitei meilę ir rūpestį, kurių jai reikia.

Atsakymai į klausimą „Kaip teisingai auklėti mergaitę?" yra skirtingi, jie priklauso nuo dukros amžiaus. Psichologai išskiria tris sąlyginius amžiaus periodus. Kiekviename iš jų tėvo ir dukros santykiai bus skirtingi, tačiau tikslas – tas pats: užmegzti tvirtą ryšį tarp tėčio ir dukros.

Tėvo dalyvavimo mergaitės gyvenime svarbą turi suprasti abu tėvai. Jeigu jūs išmintingas tėvas, būtinai perskaitykite šį straipsnį. Jeigu esate išmintinga mama – duokite perskaityti savo mergaitės tėčiui. O geriausia – perskaitykite drauge ir patarimus išbandykite savo gyvenime.

Naujagimė mergaitė

Tėvas nenešioja mergaitės savo kūne, tačiau tikrai nešioja ją savo mintyse. Klausimas, kaip būti mergaitės tėvu, vyrams atrodo sudėtingesnis už klausimą, kaip būti berniuko tėvu. Dažniausiai galvojama, kad du vyrai visada vienas kitą supras. O štai su mergaitėmis – neaišku. Atskleidžiame paslaptį: raktas į jūsų naujagimė dukrelę – tai jūsų balsas. Nuo jo prasideda tėčio ir dukros santykiai.

Patarimai naujagimės mergaitės tėčiui:

1. Reaguokite į dukros verkimą kaip galima greičiau: pradėkite kalbėtis su ja. Jūsų balsas ją ramina.

2. Paverskite sauskelnių keitimą žaidimu: kalbėkitės su dukrele, niūniuokite. Laikui bėgant, mažylė ims laikyti sauskelnių keitimą įdomiu žaidimu.

3. Stipriai glauskite naujagimę prie krūtinės, švelniai ir ritmingai sūpuokite. Ji pripras prie jūsų individualaus ritmo ir tai sustiprins jūsų ryšį.

4. Kai tik ji pradės guguoti, iškart užmegzkite su ja dialogą. Tiesiog atsakydamas „agu" į jos „gugu", jūs pradėsite pirmą pokalbį ir imsite kurti rimtus santykius.

Maža mergaitė

Augdama mergaitė, nuo 1 iki 10 metų, įsimyli savo tėtį. Šiuo periodu jai patinka paprasčiausiai būti šalia jo, susilaukti jo dėmesio, gaudyti kiekvieną jo žodį. Dabar jai reikia jūsų dėmesio, duokite jo dukrelei kiek galima daugiau.

Patarimai mažos dukrelės tėčiui:

1. Mergaitėms patinka, kai jas giria. Girkite kiek galima daugiau, tačiau teisingai. Jūsų pagyrimas turi būti tikslus, konkretus ir pozityvus.

2. Mergaitės pasitikėjimas savimi prasideda nuo santykių su tėvu. Jūs turite žinoti, kuo ji domisi ir kalbėtis apie tai. Paklauskite, kaip praėjo jos diena, kokie jos santykiai su klasiokais, kokia daina jai šiuo metu patinka. Bendraukite su ja nuolat. Kai domitės, kuo ji užsiima, mergaitė jaučia, kad jūs domitės ja pačia. Tai suformuoja jos vidinį pasitikėjimą savimi.

3. Dalyvaukite jos mokykliniame gyvenime. Galite paprasčiausiai būti greta, kol ji užsiima pamokomis, padėti spręsti uždavinius ar suruošti kuprinę rytojui. Svarbiausia – būti šalia.

4. Susipažinkite su jos draugais. Jie irgi svarbi jos gyvenimo dalis. Jūs turite sakyti dukrai, kad ji yra įdomus žmogus, su kuriuo norisi draugauti. Paaiškinkite, kodėl. Ji turi išgirsti tai būtent iš jūsų.

Paauglė dukra

Dabar formuojasi jūsų dukros asmenybė. Kai paauglė mato, kad tėtis ja tiki, jos pasitikėjimas savimi irgi didėja.

Patarimai paauglės tėčiui:

1. Mergaitei paauglei reikia asmeninės erdvės, tačiau jos pasitikėjimas savimi pagrįstas suvokimu, kad jūs suprantate jos interesus. Dėl to domėkitės jais, mokykliniu gyvenimu, užsiėmimais. Ji bus patenkinta, kad jums ne vis tiek.

2. Mergaitei paauglei reikia jūsų pritarimo, net jeigu ji užsispyrusiai demonstruoja, kad taip nėra. Suraskite už ką ją pagirti ir kuo pasigėrėti. Tai gali būti ir jos drabužiai, ir mokykloje parašytas rašinys.

3. Klauskite jos nuomonės. Dabar, kai ji formuoja savo požiūrį į gyvenimą, jūs turite žinoti apie jį ir demonstruoti, kad gerbiate jos pažiūras. Ir, jeigu reikia, švelniai, atsargiai įtakoti jas.

4. Suraskite laiko pabūti su dukra dviese. Nesvarbu, kiek turite vaikų, kaip užkrauti darbais. Jūs turite pabūti su ja dviese, kad ji pasijustų jūsų dėmesio ir meilės centru.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis