Vienas svarbus skirtumas tarp tėčio ir mamos auklėjant vaikus

Niekas neabejoja, kad vaikų auginimas yra tarsi amerikietiški kalneliai: žemyn, aukštyn, geriau, blogiau ir niekada nežinai, kas bus pasukus už kampo.

Daug tėvų sutiks, kad jų dienos pripildytos džiaugsmo (meilūs bučiniai, pasididžiavimą keliantys „pirmieji kartai") bei nelinksmų momentų (vaiko emociniai protrūkiai ir iš proto varanti paauglystė). Tačiau ar ta pati pusiausvyra galioja ir mamoms, ir tėčiams? Naujas Kornelio universiteto mokslininkų atliktas tyrimas pažvelgė į skirtingus iššūkius, su kuriais susiduria mamos ir tėčiai, ir nustatė, kad motinystė ir tėvystė juos veikia skirtingai.

Tyrimas „Kaip sekasi tėvams: motinų ir tėvų subjektyvi gerovė būnant su vaikais" (How Parents Fare: Mothers and Fathers Subjective Well-Being in Time with Children) baigiantis 2016 metams buvo pristatytas leidinyje „American Sociological Review". Mokslininkai aiškinosi, kaip jaučiasi tėvai užsiimdami veikla su vaikais, palyginus su ta pačia veikla be vaikų.

„Mes įvertinome kelis subjektyvios tėvų gerovės leidžiant laiką su vaikais matmenis ir ištyrėme, kuo skiriasi motinų ir tėvų patirtis veikloje su vaikais", – teigiama tyrime.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad ir motinos, ir tėvai jaučiasi geriau, kai veiklą vykdo su vaikais, o ne be jų, tačiau motinos buvo mažiau laimingos, patyrė didesnį stresą ir nuovargį, nei tėčiai.

Tyrėjai mano, kad iš dalies taip gali būti todėl, kad motinos daugiau laiko praleidžia su savo vaikais rutininėje, o ne smagioje veikloje, kaip tėvai.

Tyrimo metu buvo užfiksuota, kad mamos dažniau rūpinasi vaikais vienos, jų atsakomybė už rūpinimąsi vaikais, maisto gaminimą ir namų tvarkymą yra didesnė nei tėčių, jos turi mažiau laisvo laiko, o tėčiai daugiau laiko praleidžia su vaikais mažiau stresinėje veikloje, tokioje kaip šeimos laisvalaikis.

„Tai nereiškia, kad mamos būdamos su vaikais jaučia vien tik stresą, bet palyginus su tėčiais, jos jaučia daugiau įtampos, – pranešime spaudai pareiškė tyrimo bendraautorė Kelly Musick. – Mamos su vaikais užsiima kitokia veikla nei tėčiai, dažniausiai ne tokia smagia."

Net kai tėtis leidžia laiką su vaikais, paprastai mama taip pat būna šalia. Ir atvirkščiai, mamos vaikais rūpinasi dažniausiai vienos, ko gero būtent todėl jos jaučia didesnį nuovargį ir stresą.

K. Musick pažymi, kad motinos daugiau rūpinasi vaikais dėl vis dar vyraujančių visuomenės nuostatų. Jos nuomone, pirmas žingsnis link mažesnio streso ir spaudimo motinoms būtų visuomenės lūkesčių pokyčiai.

„Geriausias sprendimas būtų, jei visuomenė peržvelgtų tai, ko tikisi iš tėvų, ir ko tikisi iš motinų", – pasakė ji.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis