Psichologė apie vyrus gimdyme: vėliau pablogėja seksas ar visgi sutvirtėja šeima?

Niekas anksčiau net nebūtų pagalvojęs, kad moteris gali gimdyti kitaip nei palatoje dar su keliomis gimdyvėmis ir keliais gydytojais. Šiuolaikinei moteriai galimybės visai kitokios: gimdymas vyksta stebint tik toms akims, kurias mes pasirenkame matyti pačios.

Psichologė Karolina Gurskienė


Tiksliau tariant, dabar gimdyme gali dalyvauti beveik visi norintys – vyras, mama, anyta, sesuo, draugė, vis populiarėjanti dula ar net tėtis su broliu. Svarbu tik, kad dalyviai būtų sveiki ir neužkrėstų gimdyvės bei mažylio.

Nors gimdymas su partneriu Lietuvoje nėra senas reiškinys, nuomonių ir mitų apie tai – nors vežimu vežk. Tikriausiai vienos pagrindinių, ypač jaunus tėvelius įtakojančių teorijų, yra šios:


- gimdyme dalyvavę vyrai rečiau palieka savo vaikus;

- vyro, dalyvavusio gimdyme, seksualinis potraukis žmonai sumažėja.


Aptarkime kiekvieną iš jų.


Gimdyme dalyvavę vyrai rečiau palieka savo vaikus"


Kiekvienas kuriantis šeimą tikisi, kad tai padarys sėkmingai, todėl priimdami tam tikrus konkrečius sprendimus, tikimės artėti to link. Atsiradus galimybei vyrams dalyvauti gimdyme, atsirado ir nuomonė, kad tai tarsi raktas į šeimyninę sėkmę. Ir tai skamba gana paprastai: padarei kaip gerą darbą ir štai – turėti gražią šeimą visą gyvenimą šansų kaipmat padaugėjo.


Teorija tikrai graži, net „galinti“ padėti abiems partneriams „apsispręsti“: jei jau tai vardan šeimyninės laimės – „aš labiau jį įkalbinėsiu“, o „aš sudalyvausiu TAME gimdyme – taip apdrausime šeimą nuo galimų skyrybų ateityje“.

Pamatyti gimdymą – tai ne išmokti skaniai ruošti avieną, kai staiga imi ir pamėgsti skonį, kuris šiaip iš esmės visada savo nemaloniu kvapu kėlė šleikštulį. Jeigu šeimoje iki gimdymo nebuvo santarvės arba santykiai buvo paremti „aš tau - tu man, jei tu man taip - tai ir aš tau taip“, vyro pamatymas Jūsų kančių staiga nepakeis jo širdies minkštumo ar Jūsų santuokos tvirtumo.


Yra daug šeimų, kurios išsiskyrė, nors vyras dalyvavo gimdyme ir spėjo įamžinti procesą, ir virkštelę nukirpti, tačiau net visa tai neišsaugojo santuokos. Ir yra daug tokių šeimų, kai moteris jau trečią vaikutį atvyksta gimdyti viena, o tėtis tuo metu su namie likusiais mažyliais mamai „sugrįžimo plakatą“ margina.


Nėra atliktų mokslinių tyrimų, kuriuose butų aiškiai ištirta, kad vyrai, dalyvavę gimdyme sukuria stabilesnes šeimas. Dalyvavimas gimdyme tai labiau pagalba moteriai (jei ji reikalinga), o ne „garantinis raštas“ šeimyninei laimei.


„Vyro, dalyvavusio gimdyme, seksualinis potraukis žmonai sumažėja“


Antroji teorija yra tarsi priešprieša pirmajai. Šios teorijos šalininkai siūlo į gimdymo procesą žiūrėti privačiau.

Tikriausiai retas kuris nėra girdėjęs vyresnio amžiaus moteryčių kalbant: „pasilikit moterys bent truputį sau paslapties, nereikia vyrams atiduoti visko". Gali būti, kad iš šių žodžių ir gimė „vyro, dalyvavusio gimdyme, seksualinis potraukis žmonai sumažėja“.


Ši, vienu metu buvusi labai populiari nuomonė suklaidino ne vieną jauną gimdyvę. Visų pirma, Jūs turėtumėte labai atvirai pasikalbėti su savo partneriu apie jo lūkesčius gimdymo metu. Kas tai: noras galų gale išsiaiškinti, kaip gi ten viskas vyksta, ar nuoširdus noras Jums padėti.


Yra vyrų, kuriems atrodo neteisinga palikti savo žmoną gimdymo namuose tiesiog pakštelėjus į skruostą ir tariant „pasuk, kai pagimdysi“ ir yra vyrų, kurie nemato jokio reikalo lįsti ten, kur jie niekaip negalės padėti, o gal net priešingai – trukdys.


Nors ir didžioji dalis vyrų, kurie dalyvavo gimdyme kategoriškai teigia, kad jų aistra žmonai visiškai nepasikeitė, reikėtų nepamiršti, kad didžioji dalis vaizdų, kuriuos vyras išvysta gimdymo metu, dažniausiai yra gana gąsdinantys ir tikrai neseksualūs. Tačiau visa tai yra labai reikšminga. Yra vyrų, teigiančių, kad seksualinis potraukis tam tikram laikui, po gimdymo, sumažėjo, tačiau laikinai ir abipusiai - moteriai, be abejo, dėl fizinio diskomforto, o vyrui natūraliai iš suvokimo ir tarsi gailesčio – žinojimas ir pamatymas yra du visiškai skirtingi dalykai.


Bet kokiu atveju, seksualinis potraukis tarp sutuoktinių nepasikeis, jei apsisprendime, dalyvauti ar ne gimdyme, nebus jokios prievartos ir šis sprendimas bus priimtas abiems sutarus.


Galiausiai, mielosios, Jūs pačios geriausiai žinote motyvus, kodėl Jūs norite ar nenorite, kad gimdyme dalyvautų Jūsų vyras. Kad ir kaip ten bebūtų, šį atsakingą „darbą“ Jums teks nudirbti pačiai. Jūs visą gyvenimą atsiminsite savo pirmojo mažylio, antrojo, trečiojo ir visų kitų, kiek tik jų turėsite, gimdymus, o keliems dar žmonėms patikėsite visam gyvenimui prisiminti šiuos svarbius vaizdinius – spręsti Jums pačioms. Ir gimdymo metu vyras neužsiliepsnos staiga meile, jei jos jau nebelabai buvo, o ar nuramins ir padrąsins, per bendrą gyvenimą iki gimdymo Jūs jau tikriausiai išsiaiškinote.


Vyro dalyvavimas gimdyme neturėtų būti kaip meilės ar kančios įrodymas, tačiau, kaip ir visas santuokinis gyvenimas – nuoširdi pagalba vienas kitam.


Gražaus stebuklo atėjimo į Jūsų mylinčias rankas. Ir visiškai nesvarbu, ar tą stebuklą tėtis apglėbs 5 sekundės po gimimo, ar valanda po gimdymo. Juk svarbiausia, kad tai atsitiktų su nuoširdžiu laukimu ir begaline meile.


Psichologė Karolina Gurskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis