Kokius komplimentus nori girdėti mamos ir tėčiai?

Ar sakote savo antrajai pusei komplimentus už tai, ką padaro gerai būdamas tėčiu ar mama?


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Kaip auklėti vaiką nerėkiant ir nesakant NE
Šią mergaitę vadina gražiausiu 21 -ojo amžiaus vaiku

Tėvystė yra darbas 24/7, t. y., nuolatinis, be pertraukų, laisvadienių ar atokvėpio minučių. Tokio kito turbūt nelabai surastume. Bet jis vienintelis, kuris toks lyg ir savaime suprantamas, natūralus, kad niekam net į galvą neateina pagirti mamos ar tėčio už tai, kad jie nuostabūs tėvai. Be to, niekam net į galvą neateina, kad nuostabiu tėvu būti reikia įdėti daug pastangų, laiko, apgalvoti ką, kada ir kaip daryti, ką sakyti, ką nutylėti, būti taktišku, diplomatišku, kartais griežtu, kartais žaismingu. Viena ranka duoti, kita kontroliuoti ir t.t.

Jei susimąstai, tai netrunki suprasti, kad tėvystė yra rimtas, daug asmeninių pastangų reikalaujantis dalykas, už kurį nei kažkas paskatina, nei pagiria. Stengiesi pats sau vienas, o aplinkiniai tą priima kaip savaime suprantamą dalyką.

Tėvai visų pirma yra žmonės. O žmonėms daug smagiau stengtis kai kažkas jų pastangas pastebi ir vertina. Visiems natūralu, kai pamatome ir garsiai pasakome vaiko pastangas: „tu taip susikaupei, stengeisi ir štai koks piešinys pavyko". O ką jei pasakytume savo antrai pusei: „žiūriu ir žaviuosi, kaip tu, atrodo, be ypatingų pastangų, sugebi juos abu suruošti ryte į darželį".

Rašau ir galvoju, ar mano vaikų tėtis žino, kad aš manau, kad jis yra fantastiškas tėtis. Na, taip, lyg ir turėtų žinoti, kad taip manau. Bet ar kada taip sakiau? Hmmm...? Atrodo, natūralu ir savaime suprantama, kad mylime vaikus, jais didžiuojamės, atleidžiame ir t.t., bet kai garsiai ir konkrečiai pasakai, tai yra visai kas kita, nei kai žinia „kažkur ore pakibusi", lyg ir yra, bet gal ir nėra. Štai taip mes po truputėlį įpratome vaikams sakyti, ką manome ir jaučiame. Tai gal įpraskime ir antrosios pusės pastangas pamatyti bei įvertinti.

Kodėl tėvams svarbu išgirsti komplimentą už pastangas būnant tėvais?

1. Tėvystė gana dažnai būna panaši į spėliojimų žaidimą. Arba atspėsi kaip geriau, arba ne. Spėji ir niekada nežinai, ar spėjimas buvo teisingiausias iš visų galimų. Ir taip kiekvieną mielą dieną. Todėl labai gera, kai kažkas pastebi tavo pastangas ir gerus norus. Toks pastebėjimas juk yra vienintelis paskatinimas ar padrąsinimas. Vienintelė paguoda, ypač jei diena praėjo ne taip jau ir sklandžiai. Juk reikia nenustoti tikėti, kad stengsiesi, stengsiesi ir būtinai tapsi tobuliausia mama / tėtis pasaulyje.

2. Iš savo partnerio išgirsti komplimentą svarbiau nei iš bet ko kito, nes tik tas vienintelis žmogus mato viską: visas pastangas, pasisekimus, nepasisekimus, susikaupimo, pasidavimo, euforijos ir ašarų akimirkas. Būna, kad kokia draugė ar ponia teatre pasako „kaip Jūs gražiai su savo vaiku sutariat", bet viena yra viešas vaizdas, o visai kas kita kasdienybė su paslydimais ir prisikėlimais. Todėl iš žmogaus, kuris mato viską, išgirsti, kad pastangos matomos bei vertinamos yra taip gera, taip tikra ir taip svarbu.

3. Komplimentai tiesiog geras dalykas. (Pa)tinka, kai pasakyti iš karto ar kažkada geriant vakarinę arbatą, arba kalbantis lovoje prieš miegą. Žinoti, kad kažkas, kas svarbus tau, pastebi mažas kasdienes, lyg ir nereikšmingas smulkmenas, jas vertina...gera. Imi ir užsinori dėl tokio pastebinčio žmogaus kalnus nuversti.

4. Komplimentus norite ne vien tik sakyti, bet ir girdėti? Gal paprašykit, kad pasakytų? Na, taip, komplimentai turėtų būti natūralūs, iš širdies, bet gali būti, kad Jūsų kasdienė veikla, kuria partneris iš tikro labai žavisi, yra tokia kasdienė, kad niekam net į galvą neateina komplimentą dėl to sakyti. Būti tėvais taip normalu ir savaime suprantama, kad net nesusimąstome už tai komplimentus sakyti.

O dabar greit keliaujam pas savo antrąsias puses ir pasakom: „Tu esi fantastiškiausias koks tik gali būti mano vaikų tėtis/mama!".

P.S. Galite ir nuorodą į šį straipsnį nusiųsti

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis