Kaip vyrui pasiruošti dalyvauti gimdyme

Kiek vyrų Lietuvoje dalyvauja gimdant jų moterims, statistikos nėra, tačiau kai kurių Europos šalių patirtimi, gimdyme dalyvauja apie 90 procentų tėčių. Tai nuostabi patirtis, ypač, jei tėtis prieš tai jau šį tą žino ir yra pasiruošęs gimdymui.

Vyrai gimdykloje


Trauktis beveik nebėra kur - šiandien jau beveik savaime suprantama, kad būsimi tėčiai lydi partnerę į gimdymą. Neretai vyrai neišdrįsta išsakyti savo abejonių. Ar atlaikysiu? Ar sugebėsiu ištverti matydamas per sąrėmius kenčiančią žmoną? Ar tai, kas ten vyksta, manęs neišgąsdins? Ar apskritai būsiu parama, gal esu per daug bailus? Ir galiausiai: ar gimdant būna daug kraujo? Šis gluminantis klausimas kyla praktiškai kiekvienam vyrui, kuriam jau pamačius tuos porą lašelių, ištryškusių netyčia įsipjovus virtuvėje, šiurpuliai nubėga visu kūnu.


Tačiau į būsimų tėčių abejones reikėtų žiūrėti rimtai. Gimdymas - pernelyg emocingas ir svarbus įvykis, kad į jį būtų galima „įgriūti" be jokio pasiruošimo. Laimei, gamta paliko vyrams pakankamai laiko apsispręsti: nėštumas ne tik moteriai padeda apsiprasti. Daugelis vyrų, kurie vos prasidėjus naujai gyvybei tėvo vaidmens net negalėjo įsivaizduoti, devintą mėnesį glosto apvalų pilvą būdami įsitikinę - noriu pasitikti savo vaiką nuo pat pradžių.


Geriausias pasiruošimas vyrams: daug kalbėtis


Kuo arčiau moters kūno, kuo arčiau gyvybės - daugeliui vyrui naujieną reikia apčiuopti pamažu. Pačia tiesiogine šio žodžio prasme: jie stengiasi pilve pajusti vaikelį, didžiuojasi ir susijaudina, kai mažylis spardosi. Sykiu jiems neramu nuo minties, kad vis augantis žmogutis į pasaulį turės ateiti per tokius siaurus vartus. Tik nemenkinkite vyro nerimo („Gimdyti turėsiu aš, tu tik žiūrėsi")! Drauge ruošiantis didžiajam įvykiui atsiranda visiškai naujas artumas. Galų gale, kai vyras nerimauja dėl moters, jei jis stengiasi iš anksto įsitikinti ar sugebės būti gera atrama - tai irgi meilės prisipažinimas.


Beveik tokia pat svarbi kaip pokalbiai tarp abiejų būsimų tėvų, yra kitų vyrų patirtis. Daugelis tėvų apimti susižavėjimo, tačiau sykiu ir sąžiningai pasakojasi, kaip ten buvo per gimdymą. Jei draugų rate nėra „neseniai iškeptų" tėvų, lieka pasiruošimo gimdymui kursai - kai kurie ir būsimus tėčius pakviečia į specialų užsiėmimą.


Daug lengviau bus pakankamai išsamiai žinančiam, kaip vyksta gimdymas. Čia jau akušerės kompetencija. Vaizdo filmuose apie gimdymą labai aiškiai parodoma, kas laukia būsimų tėvų. Būtų labai pravartu tokį filmą žiūrėti ne vienam, o per minėtuosius kursus, dalyvaujant akušerei. Šitaip vyrai galėtų iškart išsiaiškinti visus juos bauginančius klausimus.


Nesibaiminkite: pasitraukti galima ir ligoninėje


Pasak kursuose atliktų apklausų, toli gražu ne visi vyrai nuo pat pradžių žino, kad nori būti šalia gimdančios moters. Yra ir būsimų mamų, kurios tik prieš pat gimdymą gali aiškiai pasakyti, ar leis vyrui ją lydėti. Tai jokiu būdu nereiškia klibančių partnerystės pamatų ar bailumo. Prisipažinimas, kad dvejoji, padeda išvengti nusivylimų.


Daugeliui vyrų gerokai lengviau žinant, kad tebėra „atsarginis išėjimas". Tai reiškia: nuvežate žmoną į ligoninę, esate šalia per priėmimo formalumus, einate su ja į gimdyklą ir žiūrite, kiek ištversite. Per paskutinįjį, emociškai turbūt sunkiausią, gimdymo etapą galėsite ir pasitraukti. Tačiau labai nedaug vyrų tuo atsarginiu išėjimu pasinaudoja. Mat per gimdymą „dramatiškumas" auga pamažu, tad visi dalyviai pasiruošia kulminacijai. Ir nepamirškite: būsimo tėčio vieta - žmonos galvūgalyje. Tikrojo veiksmo vietoje leidžiama būti tik gydytojui ir akušerei.


Nauja gyvybė: tokiai laimei niekas neprilygs


Tikras stebuklas tas visiškai naujas žmogus, dalelė tavęs, ir sykiu jau jis pats. Net jei nemažai vyrų to neparodo, jie apimti didžiulių jausmų. Gimdymo namuose leidžiama tėčiams perkirpti virkštelę (nebijokite, vaikeliui tikrai neskauda). Tai labai simboliška - motinos ir vaiko simbiozė nutraukiama, dabar šiame ryšyje jau atsiranda ir tėvas. Daugelis vyrų patvirtina, kad artumas pačią pirmąją valandą yra labai svarbi detalė gerų santykių su vaiku mozaikoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis