TĖČIAMS: kaip užmegzti ryšį su vaiku nuo gimimo

Tėtis neturi siekti būti geresniu už mamą, tačiau jis turi būti geras tėtis ir jausti ryšį su vaikais. O šiems sveika matyti skirtingus tėčio ir mamos elgesio pavyzdžius šeimoje.

Ryšys tarp tėčio ir vaiko

Tam, kad tarp tėčio ir vaiko užsimegztų artimas ryšys, labai svarbu vaikui jausti ir žinoti, kad tėtis yra čia pat, visada pasiekiamas, ir jis iš karto atliepia į vaiko poreikius, kai jam prireikia paguodos ar pagalbos. Geras tėtis atpažįsta vaiko siunčiamus signalus ir iš karto reaguoja į juos.

Tėčio ir vaiko ryšys yra grįstas abipuse meile ir pagarba. Kai vaikas jaučiasi neaugiai, tėtis jam pasiūlo savo glėbį ir saugumą: paguodžia, užjaučia, nuramina, paglosto galvą.

Ryšio tarp vaiko ir tėčio užsimezgimui svarbu fizinis kontaktas. Tėtis turi parodyti meilę vaikui. Progų tam rasti tikrai įmanoma, ir ne tik tada, kai nevaikštantį kūdikį reikia panešioti ant rankų.

Paaugusiam vaikui irgi reikia tėčio apsikabinimų, bučinių, mylavimo. Progų tam toli ieškoti nereikia, jų pasitaiko kasdien: bendri žaidimai, naktiniai miego ritualai su vaikais ir kt.

7 progos tėčiui su vaiku pabendrauti kasdien:

Pasaka vakare

Kiekvienas vaikas bus laimingas, jei pasaką jam šįvakar seks tėtis. Pasikartojantis ritualas vakarais skaityti pasaką padeda vaikui jaustis saugiu, be to, skaitymas garsiai lavina vaiko kalbinius gūdžius.

Maudynės

Vaiką maudantis tėtis - tikrai ne retenybė šiandien. Dažnai mamos net prisipažįsta, kad tai tėčiams sekasi daug geriau negu joms. Tvirtos rankos, vidinis pasitikėjimas, žaidimai - tai daro maudynes iš tiesų įsimintinomis.

Vida Press

Sauskelnių arba vystyklų keitimas

Keičiant sauskelnes nepamirškite, kad tai ne tik paprastas higienos aktas, bet ir proga pabendrauti su vaiku. Sauskelnių keitimą derinkite su oro voniomis ir mažomis mankštomis. Lenkite mažylio kojytes prie pilvo, deklamuodami kokį nors eilėraštį, pvz., „Aš turėjau dviratuką, vienas ratas nesisuko" ir pan.

Sportas ir mankšta

Pakiloti, pasupti, pamėtyti vaiką - tai ne tik smagus užsiėmimas, bet ir nauda: vaikas mokosi suprasti savo kūną, lavėja jo stambioji motorika.

Fotolia

Buities darbai

Iki artimiausio turgelio nusipirkti šviežių daržovių su tėčiu nešynėje gali keliauti ir visai mažas kūdikis. Vėliau, vaikui ūgtelėjus, š namų ruošos ir buitinius darbus galima įtraukti ir vaiką.

Shutterstock nuotr.

Pasivaikščiojimas lauke

Tėčio išėjimas pasivaikščioti su vaiku gali tapti gražia tradicija: pasivaikščiojimas ir pasivažinėjimas miško takeliais, žaidimai parke, iškylos prie upės. Dažnas vaikas užaugęs prisimena, kaip būtent tėtis jį mokė važiuoti dviračiu, riedučiais ar parodė, kaip ant kabliuko užmaunamas sliekas.

Shutterstock

Maisto gaminimas

Šiuolaikiniai tėčiai yra puikūs improvizatoriai virtuvėje. Pasikvietus į talką vaikus, tai jau - komanda. Bendras maisto gaminimas visiems dovanoja daug smagių akimirkų, o taip pagaminti patiekalai - daug skanesni!

DELFI / Karolina Pansevič

Tėčių ir mamų skirtumai

Tradiciškai iš tėčio tikimasi, kad jis atvers vaikui duris į platų ir įdomų pasaulį, paskatins nebijoti jį pažinti, o mama dažniau suvokiama kaip globėja, švelnumo uostas šeimoje. Tai nereiškia, kad tėčio ir mamos auklėjimo tikslai ir metodai turėtų būti skirtingi. Tėtis su mama turėtų sutarti svarbiausiais auklėjimo klausimais iš anksto ir būti vieningi.

Emocijos: rodyti ar slėpti?

Mamos paprastai yra labiau organizuotos ir disciplinuotos, tėčiai - liberalesni (nors tai ir ne taisyklė). Vyrai dažniausiai yra ne tokie emocionalūs, kaip mamos, ir išlaiko emocinę distanciją tarp savęs ir vaiko. Juk jie buvo taip auklėti - būti tikrais vyrais, nerodyti jausmų, į viską žvelgti tik per logikos prizmę. Tačiau tokie berniukai jau užaugo ir tapo tėčiais. Todėl jiems neretai reikia įdėti pastangų, kad jie užmegztų ir išlaikytų gerą emocinį ryšį su savo vaikais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis