Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Patiekalą pagaminsite greitai, tačiau turėsite nusiteikti beveik 2 valandas tų pietų palaukti.

Iškepus vištieną pirmą kartą tokiu būdu (stiklainyje orkaitėje) kilo vienintelis klausimas – kodėl šį gamybos būdą atradau tik dabar?

Iki tol teko apie jį girdėti, bet galbūt nedrįsau ar tiesiog neprisiruošiau išbandyti. O dabar tai mano vienas mėgstamiausių vištienos gaminimo būdų. Jei trumpai - LABAI GREITA ir dar labiau SKANU!

Pirmiausia norėtųsi pradėti nuo pagrindinių taisyklių. Jos labai paprastos, bet svarbios.

Pagrindinės vištienos kepimo stiklainyje taisyklės:

1) Nereikia jokių marinavimų, vištieną nuplaunam, nusausinam, supjaustom į dalis (kad tilptų į stiklainį), apibarstom druska, pipirais, kariu (jei mėgstam), išmaišom;

2) Į stiklainį vištieną dedam tokia tvarka: nuo liesiausios iki riebiausios dalies, nes riebaliukai nuo viršaus bėgs žemyn (krūtinėlė > šlaunelės > blauzdelės > nugaros dalis);

3) Vištienos nereikia užpilti jokiu skysčiu - ji puikiai išsitroškins savo sultyse;

4) Įdėję vištieną ant viršaus nepamirškit uždėti ir pjaustytų bulvių, galima ir morkų, svogūnų, paprikos, brokolių - bus puikus garnyras (tik geriau, kad minkštesnės daržovės nebūtų viršuje, nes per daug apskrus);

5) Naudojamas stiklainis turi būti niekur neįskilęs (patikrinkit dugną), kepti reikia pradėti neįkaitintoje orkaitėje, o iškepus pravėrus dureles dar palaikyti ~15 min, taip pat kepant neatidarinėti durelių - žodžiu, reikia vengti staigių temperatūros pokyčių.

Tad nieko nelaukę gaminam!

Sukaramele.blogspot.lt nuotr.

Reikės:

- vištienos mėgstamų dalių (geriau, kad būtų ir riebesnių, ne tik krūtinėlė);

- druskos, pipirų, kario;

- kelių česnako skiltelių, lauro lapų;

- bulvių, morkų, galima ir kitų daržovių;

- gabalėlio (~25 g) sviesto.

Vištieną nuplaunam, nusausinam, jei reikia, supjaustom į mažesnes dalis (šlauneles, blauzdeles ir pan). Apibarstom druska, pipirais, kariu (vienai jaunai vištai reiktų ~1.5 a.š.druskos, 0.5 a.š.pipirų, 0.5 a.š. kario), rankomis išmaišom, kad prieskoniai pasiskirstytų.

Paimam švarų, sausą stiklainį (litro ar trijų – kad vištiena tilptų, o stiklainis nebūtų visiškai sklidinas, užpildytas maždaug 3/4) ir dedam pirmiausia krūtinėlę, ant jos kelias nuluptas česnako skilteles ir lauro lapus, toliau dedam šlauneles, blauzdeles, nugaros dalį ir t.t.

Sukaramele.blogspot.lt nuotr.

Toliau – daržovės. Nulupam ir į 4 ar 6 dalis supjaustom bulves, didesniais gabaliukais supjaustom morkas, pabarstom druska, pipirais ir sumetam ant vištienos. Ant viršaus galima uždėti sviesto.

Stiklainį uždengiam paprastu arba vakavimui skirtu nepažeistu metaliniu dangteliu (užsukti nereikia) arba viršų uždengiam folija.

Paruoštą stiklainį dedam į šaltą orkaitę, įjungiam ir nustatom 180 C temperatūrą. Kepam 1,5 val. Pabaigus kepti atidarom dureles, leidžiam orkaitei atvėsti ir po 15 min ištraukiam.

Viskas – skanaujam su mėgstamom salotom.

Sukaramele.blogspot.lt nuotr.

Kepimo temperatūra: 180 C (pradedam nuo šaltos orkaitės)
Kepimo laikas: 1,5 val (nuo orkaitės įkaitimo) + 15 min, kol orkaitė pravės.

Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis