Kūdikio kraitelis: ką tikrai būtina įsigyti prieš gimstant kūdikiui

Pirmasis vaikutis šeimoje visuomet laukiamas su didžiausiu nekantrumu ir baime – juk taip norisi tobulai pasiruošti. Tačiau iš didelio noro dažnai persistengiama – ypač ruošiant kūdikio kraitelį.

Paprastai būsimi tėvai stengiasi įsigyti viską, ko gali prireikti, tačiau vėliau nė pusės daiktų nepanaudoja. Kad būsimų tėvelių piniginės liktų storesnės, o namuose nereikalingi daiktai neužimtų vietos, sudarėme sąrašą, ko tikrai prireiks nuo pirmųjų dienų, ką galima įsigyti vėliau, o kam geriau neišlaidauti.

Vežimėlis ir lovelė. Jei svarstote, ką pirkti pirma, patikrintas pasirinkimas – kokybiškas ir patogus vežimas. Jame galima migdyti naujagimį ne tik lauke, bet ir kambaryje. Be to, labai dažnai mamos nori jausti savo mažylį visas 24 valandas ir migdo kartu lovoje. Tad skubėti įsigyti lovytę būtinai iki gimdymo nebūtina.

Šis pirkinys gali palaukti. Vaikiškų prekių parduotuvėje taip pat siūloma įsigyti pirmiausia ne lovytę, bet supamą lopšelį. Tačiau jį panaudosite tik kelis pirmuosius mėnesius, vėliau kūdikiui jis taps per mažas. Todėl jei nusprendėte migdyti iš karto lovelėje rinkitės praktišką variantą – su lingėmis, kurias galima nuimti.

Sauskelnės. Jų tikrai reikės ir reikės daug. Įsigykite bent kelias pakuotes, kad nereikėtų skubėti į parduotuvę jau kitą dieną po gimdymo. Naujagimiai tuštinasi dažnai, todėl sauskelnes reikėtų keisti bent kas dvi valandas.

Dažnai kartu su sauskelnėmis siūloma įsigyti ir maišelių panaudotoms sauskelnėms, tačiau tai galima laikyti nereikalingomis išlaidomis. Jei nesinori panaudotų sauskelnių mesti į bendras šiukšles, pastatykite nedidelę atskirą šiukšlinę su dangčiu.

Drabužiai. Vaikai auga greitai, o kūdikiai dar greičiau, todėl, kad ir kaip norėtųsi, neišlaidaukite drabužiams. Naujagimiams ar kūdikiams tikrai nereikia nei žavių sijonų ar madingų kelnių.

Svarbiausia, kad drabužių audiniai būtų natūralūs, leistų odai kvėpuoti ir nevaržytų judesių. Kiek labiau patyrusios mamos tikrai patartų nepirkti naujagimiams ir atskirų pirštinaičių - jas mažieji nusipurto beregint – geriau siaustinukai su užlenkiamais rankovių galais.

Taip pat verta įsigyti priekyje atsagstomus šliaužtinukus – juos bus itin patogu naudoti. Geriausi drabužiai naujagimiams tie – kuriuos itin paprasta nuvilkti ir apvilkti, yra iš natūralių medžiagų ir nevaržo judesių.

Vonelė. Ji būtina jau pirmomis dienomis, todėl geriau įsigyti iš anksto. Geriausia, nepagailėti šiek tiek pinigų ir išsirinkti ne pačią paprasčiausią, bet su išformuota vieta kūdikiui paguldyti. Taip bus mažiau streso ne tik jauniems tėveliams, bet ir saugiau naujagimiui.

Tik reiktų nepamiršti, kad kūdikio negalima palikti vandenyje neprilaikant nė vienai akimirkai. Be to, kad maudynės būtų malonios ir saugios reikėtų nepamiršti ir specialaus vandens termometro – jis tiksliai parodys ar vanduo nėra per karštas arba per šaltas.

Vystymo stalas. Jis užima vietą, o tai gali tapti tikra problema ne vienuose namuose. Tačiau tai išspręsti galima labai paprastai - dažnai pakanka tik vystymo lentos – ją patogu nusinešti ten, kur reikia ir neužima daug vietos.

Aliejai, kremai, šampūnai. Kūdikių oda jautri ir dirgli, todėl ją reikėtų itin saugoti. Maudynėms pakaks švaraus vandens ir tik retais atvejais kūdikiams skirto švelnaus prausiklio.

Muilas, šampūnas ar dušo želė sausina odą, todėl jais nereiktų piktnaudžiauti. Išsimaudžius švelnią odelę galima palepinti kūdikiams skirtu aliejumi ar kremų, geriausia – pirktais vaistinėje. Tačiau yra viena priemonė be kurios išsiverčia reta mama - tai kremas nuo iššutimų.

Pientraukis ir buteliukas. Iki gimdymo tikrai neverta pirkti nei buteliukų, nei pientraukio. Net jei paaiškėtų, kad pientraukio ir buteliukų dėl kažkokių priežasčių reikės, juos kuo puikiausiai galima įsigyti vėliau.

Taip pat neverta skubėti pirkti pieno buteliukų šildiklio. Jais labai dažnai nė nesinaudojama. Gerokai greičiau pieną ar pieno mišinį galima sušildyti iki reikiamos temperatūros įmerkus į karštą vandenį, o nuolat laikyti ir šildyti nepatartina – ilgai šildomas pienas ar pieno mišinys tampa nebetinkamu vartoti.

Nagų žirklutės, šukos. Kūdikiai dažniausiai neturi vešlių plaukų vos gimę, todėl ir šukuoti nebus ką. Visai kas kita – žirklutės suapvalintais kraštais. Jų prireiks jau pirmąjį mėnesį.

Mobili auklė. Jos gali prireikti, jei kūdikį migdysite kitame namo gale. Itin dažnai šio gana brangaus įrenginio nė neprireikia ir jis dažnai lieka nenaudojamas. Todėl geriau pataupyti ir įsigyti vėliau, tik tvirtai įsitikinus, kad jo tikrai reikės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis