Kada saugiausia planuoti kitą vaiką po gimdymo?

Naujausi tyrimai rodo, kad pastojus nepraėjus pusantrų metų po gimdymo, didėja rizika priešlaikinio gimdymo rizika.

Kuo trumpesnis intervalas tarp gimdymų, tuo didesnė priešlaikinio gimdymo rizika, teigia Cincinačio (JAV) universiteto profesorė Emily DeFranco, vadovavusi tyrimui.

E. DeFranco išnagrinėjo 454 716-os moterų, gimdžiusių mažiausiai du kartus per dvejus metus, gimdymų duomenis. Ji padarė išvadą, kad po gimdymo praėjus metams pastojusioms moterims du kartus padidėjo priešlaikinio gimdymo riziką. Palaukus pusantrų metų po gimdymo ir tada pastojus rizika buvo mažesnė. E. DeFranco tyrimo duomenys buvo spausdinti leidinyje „International Journal of Obstetrics and Gynaecology".

Pagimdžius anksčiau, pirmas keturias savaites esanti kūdikio mirties rizika susijusi su mažesniu plaučių ir organų išsivystymu.

Vaisiui vystantis gimdoje svarbi kiekviena diena. Didelis skirtumas netgi tarp gimusio 38 savaičių ir 39 savaičių kūdikio.

Amerikoje kas aštuntas vaikas gimsta anksčiau, nei 37-ios nėštumo savaitės. Pasaulyje kasmet gimsta 15 mln. neišnešiotų naujagimių, deja, 1 mln jų miršta. Lietuvoje kasmet ankščiau laiko gimsta apie 2000 kūdikių.

Medikai įspėja, jog norinčios po buvusio gimdymo vėl pastoti moterys ir jų partneriai turi atsižvelgti į kelis veiksnius. Priešlaikinio gimdymo riziką didina ir būsimų tėvų rūkymas, ir vyresnis amžius.

TavoVaikas.lt portalas jau anksčiau yra rašęs apie kitą panašų tyrimą. Jame Kolumbijos universiteto (JAV) mokslininkai tvirtino, kad optimalus amžiaus skirtumas tarp dviejų gimdymų yra nuo 18 iki 60 mėnesių.

Atlikdami tyrimą, specialistai kreipė dėmesį į tokius faktorius kaip mamos amžius, šeimos socialinė ir ekonominė gerovė, buvo išanalizuoti atvejai, kai nėštumai baigėsi nesėkmingai, ir koks tada buvo laiko skirtumas tarp skirtingų nėštumų.

Jeigu kitas nėštumas užsimezgė anksčiau, negu praėjus pusantrų metų po pirmojo vaikučio gimimo, egzistuoja 60 proc. tikimybė, kad vaikelis gims mažesnio svorio ir net 40 proc. tikimybė, kad gimdymas bus priešlaikinis, nesulaukus 40 savaičių.

Šie duomenys ir tikimybės paskaičiuotos palyginus nėštumus su tais, kurie užsimezgė praėjus 18 - 60 mėnesių po pirmojo gimdymo.

Įdomu, kad mokslininkai nepataria delsti ilgiau kaip 60 mėnesių po pirmojo gimdymo, tai yra, penkerių metų. Manoma, kad šiuo atveju komplikacijos tikimybė taip pat padidėja.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis