Pagalbinis apvaisinimas: pasiduoti negalima bandyti

Kablelį žodžių junginyje „pasiduoti negalima bandyti“ galima rašyti dvejopai. Jeigu esate iš tų, kurie pasiduoti nežada ir nori bandyti, siūlome svarbiausius atsakymus į jums rūpimus klausimus apie apvaisinimą mėgintuvėlyje (IVF).

Už pasiekimus – Nobelio premija

Šių metų pavasarį po ilgos ligos, sulaukęs 87 –erių, mirė apvaisinimo mėgintuvėlyje pradininkas britų mokslininkas Robertas Edvardsas (Robert Edwards). Už savo išradimą, laikomą labai svarbiu šiuolaikinės medicinos laimėjimu, 2010 metais jis buvo apdovanotas medicinos Nobelio premija. Milijonai tėvų dėkingi britų mokslininkui už savo šeimyninę laimę.

Pirmoji „mėgintuvėlio mergaitė“ – jau mama!

1978-aisiais Didžiojoje Britanijoje gimė Luiza Braun (Louise Brown), pirmasis mėgintuvėlyje pradėtas kūdikis. Šios moters gyvenimas iki šiol yra stebimas it pro padidinamąjį stiklą, ypač pagalbinio apvaisinimo priešininkų, kurių nusivylimui, Luiza 2006 –aisiais metais pati tapo sūnaus Kamerono mama. Beje, pastojo natūraliai! Nuo to laiko, kai gimė Luiza, pagalbinis apvaisinimas padėjo susilaukti atžalų milijonams moterų visame pasaulyje.

Kaip tiksliai vyksta pagalbinis apvaisinimas?

Iš tikrųjų tai, kas vadinama dirbtiniu apvaisinimu, nėra tikrai dirbtina, todėl tinkamesnis terminas šiai procedūrai – pagalbinis apvaisinimas. In-vitro fertilizacija (IVF) vyksta kaip natūralus apvaisinimas – tik mėgintuvėlyje. Tačiau spermatozoidas ir kiaušinėlis jame susijungia lygiai taip pat, kaip kiaušintakyje.

5 apvaisinimo mėgintuvėlyje (IVF) žingsniai:

1. Ištiriami spermatozoidai. Nustatomas jų skaičius, judrumas, forma ir galimos infekcijos. Vadinamoji spermograma parodo, ar spermijai pajėgūs apvaisinti kiaušinėlį, ir kiek pajėgūs.

2. Vyksta moters stimuliacija hormonais. Iš pradžių medikamentais blokuojama natūrali kiaušidžių veikla, tada moteriai skiriama kasdieninė hormonų dozė, leidžianti vienu metu subręsti didesniam skaičiui folikulų. Maždaug po dviejų savaičių kiaušinėliai, taip pat padedant hormonams, ruošiami ovuliacijai.

3. Atliekama kiaušinėlių punkcija. Gydytojas iš moters kūno paima kiaušinėlių, kurie patalpinami į maitinamąją terpę.

4. Apvaisinimas. Vyro spermatozoidai specialiai paruošiami ir mėgintuvėlyje sujungiami su kiaušinėliais.

5. Embrionų perkėlimas. Po 2-3 dienų iš kiaušialąsčių yra susiformavę aštuonių ląstelių embrionai. Jie per zondą perkeliami į gimdą – praėjus maždaug 48 valandoms po punkcijos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis