Nėštumo kalendorius. 17 savaitė

Verčiame dar vieną nėštumo kalendoriaus puslapį ir aptariame 17 nėštumo savaitę.

Vaisius dabar sveria daugiau nei placenta. Nors jo ausys dar nėra pilnai išsivysčiusios, jis jau gali girdėti garsus ir žiovauti. Tavo kūdikis ryja amniotinį skystį ir pradeda formuotis pirmosios išmatos, vadinamos mekonijumi. Vaisiaus kraujo apytaka jau pilnai išsivysčiusi, tavo kūdikio bambagyslė dabar stipri ir stora ir patenkina visus kūdikio poreikius. Septynioliktą savaitę po kūdikio oda pradeda kauptis riebalai. Jie svarbūs kūno temperatūros palaikymui.


Tikriausiai tavo svoris nuo nėštumo pradžios jau padidėjo maždaug 5 kilogramais. Nesijaudink, jei priaugai daugiau ar mažiau. Nėštumo metu iš viso priaugsi 10-15 kilogramų. Gali sustiprėti prakaitavimas, užgulti nosis, gali jausti didesnį poreikį būti gryname ore. Šiuos simptomus sukelia padidėjęs kraujo kiekis organizme ir jie pranyks po gimdymo.


Galbūt esi iš tų moterų, kurioms nėštumo metu atsiras strijų. Jei taip nutiko, žinok, kad po gimdymo jos žymiai sumažės ir bus beveik nematomos. Galbūt nepavyks išvengti strijų, bet gali pabandyti. Stenkis nepriaugti per daug svorio, maitinkis sveikai ir mankštinkis, tai išlaikys tavo odos elastingumą. Taip pat gali išbandyti kremus nuo strijų – nors nėra vieningos nuomonės, ar jie padeda. Kremai bent jau apmalšins niežulį pilvo srityje.


Jeigu kamuoja spazmai pilve, pabandyk miegoti ant kairio šono – tai pagerins kraujo apytaką. Jei tai nepadės ir pilvą skauda dažnai, informuok apie tai gydytoją.


Gali būti nepatogu užsisegti saugos diržą, bet vis tiek privalai tai padaryti – įsitikink, kad apatinis diržas būtų po tavo pilvu. Jeigu nori, gali įsigyti specialų saugos diržą, pritaikytą nėščioms moterims.


Tavo kūdikis dabar spardosi, miega, ryja ir jo kaulai stiprėja. Jo ausys yra beveik vietoje. Tavo vaiko kūnas turi du odos sluoksnius – odą ir poodį. Kraujagyslės matosi per ploną odą, nors ji yra padengta verniksu.


Jeigu laukiesi mergaitės, jos gimda ir kiaušintakiai jau išsivystę. Berniuko genitalijos matomos, bet gali būti pasislėpusios ir nesimatyti stebint ultragarsu.


Jei šis nėštumas tau ne pirmas, dabar tikriausiai pradėsi jausti kūdikio judesius, bet tai gali įvykti ir dar po kelių savaičių.


Tavo pilvas vis siaurės ir kai kurie vidaus organai susispaus tarpusavyje. Gali pasidaryti sunkiau kvėpuoti, nes kūdikis pradės spausti tavo plaučius.


Pastebėsi, kad dažniau vaikštai į tualetą dėl spaudimo, kurį patiria tavo šlapimo pūslė. Tavo organizmas gamina melaniną ir kūnas kai kuriose vietose gali pasidaryti tamsesnis.


Gali jaustis šiek tiek apsvaigusi dėl sumažėjusio kraujo spaudimo ir lėtėjančios kraujotakos. Tai normalu. Būk atsargi, jei šie simptomai pasireiškia dažnai ar netikėtai. Gali pajausti staigų svaigimo priepuolį, jeigu, pavyzdžiui, pasėdėjusi per greitai atsistosi. Norėdama to išvengti, venk staigių kūno padėties pakeitimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis