Vasaros galvosūkis tėvams – vaikų atostogos

Galvosūkis, neretai virstantis galvosopiu... Vaikų vasaros atostogos trunka kur kas ilgiau, nei dirbančių tėvų, tad klausimas, kaip užimti vaikus vasaros atostogų metu, vis dar labai aktualus.

Tikrai ne visus šioje situacijoje gali išgelbėti seneliai ar auklės. Tad tokioms atostogoms tenka pasiruošti iš anksto ir apgalvoti veiksmų planą.

Pamirškite naudą

Tėvai dažnai dar vis nori taip suorganizuoti vaiko atostogas, kad jos praeitų NAUDINGAI, kad išmoktų ko nors naujo, patobulintų užsienio kalbų žinias ir panašiai.

Dalį atostogų vaikas tikrai galėtų praleisti teminėse stovyklose ar užsiėmimuose, tačiau tėvams reikėtų nepamiršti, kad atostogos visų pirma – poilsis ir per jas būtina ir galima nieko neveikti.

Pagalvokite, ką jūs norėtumėte veikti per savąsias – nejaugi tobulinti profesinius įgūdžius? Tikriausiai ne, tad ir vaikų nereikėtų versti tęsti mokslų kitu formatu. Nebijokite „nieko neveikimo", leiskite vaikui patingėti.

Kaip rašė garsusis vaikų rašytojas Gendrutis Morkūnas savo knygoje „Vasara su Katšuniu": „...tingėti – vienas iš poilsio būdų. [...]. Žmonija gyva išliko todėl, kad nebijojo tingėti."

Tačiau jei vaikas pats nori laiką leisti naudingai ir turiningai – nestabdykite.

Dažnai paauglius vasaros atostogų metu vilioja galimybė užsidirbti savų pinigų. Tėvai galėtų leisti bei padėti susirasti tokios veiklos, nes taip padėsite vaikui ugdyti atsakomybę, pareigos jausmą, padidės paauglio savivertė. Ir nevertėtų baimintis, kad vaikas labai pervargs, patirtis rodo, kad nuo savanoriško darbo nepavargstama, tačiau kontroliuoti darbo ir poilsio režimą tėvams visgi vertėtų.

Planuokite kartu

Kiekvieno, net ir ikimokyklinuko reikėtų paklausti, ką jis norėtų veikti per savo vasaros atostogas. Svarbu įsiklausyti į jo norus bei svajones ir taip pat pristatyti bendrų atostogų laiką ir planus. Jei nuspręsite, kad dalį atostogų vaikas leis stovyklose, jas rinktis reikėtų leisti jam pačiam ir neversti stovyklauti ten, kur nenori.

Detaliau vertėtų planuoti vaiko laiką, jei dalį atostogų jam teks leisti namuose. Kad atostogos nevirstų nuobodžiu laiko stūmimu, kartu su vaikais sudarykite veiklų planą.

Pasiūlykite dalį laiko skirti, pavyzdžiui, loginių užduočių, galvosūkių ar kyžiažodžių sprendimui. Daugelį vaikų gelbsti ir įdomių knygų skaitymas. Jei jau taip nutiko, kad jūsų vaikas nemėgsta skaityti, sugalvokite prizą už perskaitytą knygą. Kartu nueikite į artimiausią biblioteką, galbūt įdomių veiklų vasaros metu vyksta ir ten.

Būtinai aptarkite, kiek laiko per dieną vaikas gali žiūrėti televizorių ar žaisti kompiuterinius žaidimus, kad tai nevirstų pagrindine atostogų pramoga.

O svarbiausias kriterijus planuojant dienotvarkę – KUO DAUGIAU BŪTI GRYNAME ORE. Pasivaikščiojimai, judrūs žaidimai, pasivažinėjimai dviračiais ar riedučiais – geriausias užsiėmimas po įtemptų mokslo metų.

Stovyklų pasirinkimas

Jei tik leidžia galimybės – poilsio, pramoginės, sportinės ir kitos teminės stovyklos yra puikus pasirinkimas visiems įdomių ir turiningų atostogų ištroškusiems vaikams. Tai naujos patirtys, naujos pažintys ir daug įtraukiančios veiklos.

Visada klausykite vaiko nuomonės ir leiskite stovyklą rinktis jam pačiam. Nesistenkite perauklėti vaiko ar bandyti išugdyti per vasarą kokį nors naują jo pomėgį, tikrai nereikėtų nesportiško vaiko „grūdinti" sporto stovykloje, o kūrybai abejingą versti kūrybiškumo mokytis dailės, teatro ar kitos meninės veiklos stovykloje.

Itin atidžiai stovyklą reikėtų parinkti vaikams, nejaukiai besijaučiantiems gausiame nepažįstamų bendraamžių būryje, sunkiau įsiliejantiems į naujus kolektyvus. Toks lyg į balą įmestas vaikas jausis nelaimingas ir kaip pastebi Lietuvos vaikų ir jaunimo centro stovyklų organizatorė Ina Skirsptaitė, vaikui greičiausiai įsijungs apsauginė reakcija ir jis užsidarys savyje, nedalyvaus veiklose ir nesimėgaus bendravimu su bendraamžiais.

Taip pat nevertėtų pirmą kartą stovyklauti susiruošusį vaiką išleisti į savaitinę stovyklą toliau nuo namų, kur teks nakvoti svetimoje vietoje. Jei visgi vaikas išvyks stovyklauti ilgesniam laikui, būkite pasirengę vaiko prašymams grįžti namo.

Tad svarbu tėvams tuo pat metu neišvykti atostogauti į užsienį, o būti pasiekiamiems. Vaiko tokiu atveju nebūtina skubėti pasiimti iš stovyklos, bet pabendrauti ir aplankyti rekomenduojama.

Tad pirmosios stovyklos, ypač pradinių klasių vaikams, turėtų būti trumpesnės, dienos stovyklos, kai vaikas vakaroti ir miegoti grįžta į namus.

Visi kiti pasirinkimai jūsų vaiko ir jūsų rankose. LVJC vasaros stovyklų organizatorė, pristatydama artėjančios vasaros stovyklas teigia, kad kaip ir kiekvienais metais populiariausios kūrybinės bei sporto stovyklos. Viena populiariausių veiklų išlieka plaukimo įgūdžių lavinimas baseine, taip pat meninio pobūdžio užsiėmimai – tetras, dailė. Kulinarija labai veržliai skinasi kelią į jaunųjų atradėjų ir kūrėjų širdis. Tiksliukams turėtų labai patikti „STEAM iššūkis", padėsiantis pamilti mokslą, technologijas, inžineriją, matematiką ir menus. Ir, žinoma, nieko nėra smagiau, kaip vasarą leisti tiesiog žaidžiant ir daug judant, o smagiausia tai, kad tokiose stovyklose nereikės pačiam galvoti, ką čia pažaidus – būrys tokių pat vaikų ir įdomiausių žaidimų kolekciją sukaupę stovyklų vadovai tikrai neleis nuobodžiauti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis