Pratimai, kurie padeda nuraminti įsišėlusį vaiką

Kartais mūsų mažieji nenuoramos taip įsišėlsta, kad nebegali sustoti. Iš nuovargio tampa pikti ir suirzę. Kas, jei ne mama, geriausiai gali padėti savo pipirui? Kartu atlikite mankštą, kuri padės nusiraminti ir atsipalaiduoti.

1. Pažink savo kūną!

Paprašykite vaiko atsisėsti. Paimkite į rankas kamuoliuką ir ridenkite nuo kojų pirštukų, per blauzdas, keliukus, klubus, pilvuką, krūtinę, petukus, rankas, veidą, kaktą, skruostus, apie akis. Ridendama tam tikrą kūno dalį įvardykite. Paskui paprašykite, kad vaikas pakartotų šį pratimą jums. Šis pratimas padės mažiukui ne tik nusiraminti ir atsipalaiduoti, bet ir geriau pažinti savo kūną.

2. Ridename kamuoliuką

Paprašykite vaiko atsigulti, rankas ištiesti į šalis. Dabar mama gali švelniai ridenti kamuoliuką mažylio pilvuku, paskui išilgai kojyčių ir rankyčių. Kad labiau atsipalaiduotų, mažylis gali užsimerkti. Galima vaiką švelniai paglostyti.

3. Katinėlis laka pieną

Ar matėte, kaip rąžosi katinėlis? Vaikas atsistoja keturiom ir ištiesia rankytes į priekį, smakriuku siekia grindis. Paskui tegu pavaizduoja, kaip katinėlis laka pienuką. Kojytes pritraukia prie krūtinės, rankytėmis remiasi į grindis ir nuleidžia žemyn galvytę. Atsipalaiduoja.

4. Aš - medkirtys

Vaikas tegu pabus medkirtys, kuris kapoja malkas. Vaikas gali stovėti arba atsisėsti ant kėdės (taip paprasčiau), plačiai išsižergti, rankas su kamuoliuku ištiesti virš galvytės. Giliai įkvepiame ir lenkiamės žemyn - iškvepiame. Galvytė nuleista, vaikas atsipalaiduoja.

5. Pyrago tešla

Šiam pratimui reikia lengvos lazdelės. Paprašykite vaiko prisiminti, kaip kočiojama pyrago tešla. Jei neprisimins, parodykite. Vaikas atsisėda, kojytės per kelius sulenktos, lazdelė priglaudžiama prie kojų pirštukų. „Kočiodamas" lazda krūtinės link vaikas kojytes pamažu ištiesia - įkvepia. „Kočiodamas" žemyn - iškvepia.

6. Beždžionėlė

Tegu stovintis mažylis kojų pirštukais sugriebia nosinaitę. Kad ją paimtų, jis turi kulniuku atsiremti į grindis. Paskui su nosinaite pakelti kojytę aukštyn ir palaikyti. Pratimą pakartoti kita kojyte. Pratimas ne tik padeda atsipalaiduoti, bet ir lavina pusiausvyrą bei stiprina kojų raumenukus.

7. Žuvytė

Pasiūlykite vaikui įsivaizduoti, kad jis - žuvytė. Tegul atsigula ant pilvuko, rankas ištiesia į priekį ir „plaukia" jas tiesdamas į šalis link sėdmenų. Kai rankytės ištiestos - įkvėpti. Kai jas priglaudžia prie šonų - iškvėpti.

8. Mieganti gėlelė

Ar matėte, kaip vakarais suskleidžia žiedlapius gėlelė? Pabandykite ir jūs tai padaryti kartu su vaiku. Vaikas klūpi ant grindų, rankos į šalis. Paskui tegul krūtinę priglaudžia kaip galėdamas labiau prie kelių, rankas delniukais į viršų - prie kojyčių ir galvą padeda ant grindų. Atsipalaiduoja. Esant visiškai tylai galima išgirsti, kaip plaka vaiko ir mamos širdis.

9. Drugelis

Paprašykite, kad vaikas atsistotų , ištiestų rankas ir pamojuotų jomis taip, lyg dangumi skristų drugelis. Galite kartu paniūniuoti kokią lyrišką melodiją.

10. Atėjo naktis

Tegu vaikas užsideda ant akių rankas, tik ne per stipriai. Tegu sako, ką mato. Šviesu? Tamsu? Gal mato žvaigždes?

11. Svajoklis

Šis pratimas ypač padeda atsipalaiduoti. Jis labai tiks, jei vaikas labai daug ir linksmai bėgiojo. Taigi jis atsigula ant nugaros, rankos ištiestos. Paleiskite arba dainuokite lopšinę. Dainuokite vis tyliau, paskui tik niūniuokite. Paprašykite jo įkvėpti giliai giliai, paskui iškvėpti pro burną ar nosį. Galiausiai abu tyliai pagulėkite.

Svarbu:

- Nebūtina daryti visus pratimus, o tik tuos, kurie patiks jūsų mažyliui.

- Jei mažajam iš pirmo karto mankštelė nepavyks, nenusiminkite, tai gali būti mamos ir vaiko gerai praleistas laikas.

- Bet kokią mankštelę patariama atlikti mažiausiai dvi valandos prieš miegą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis