Nuo kada vaikui geriau eiti į mokyklą – 6 ar 7 metų? Pedagogės komentaras

Vaikai, kurie gimė žiemą, į pirmą klasę gali pradėti eiti arba būdami šešerių su puse arba septynerių su puse metų. Koks amžius yra palankesnis? Teiraujamės pedagogės nuomonės.

Vaikų darželio „Šilagėlė“ pedagogė Zita Gaidelienė.

Dažnai tėvai auklėtojų teiraujasi, nuo kelių gi metų leisti savo vaiką į mokyklą? Mamos ir tėčiai svarsto: „Jeigu vesim į pirmą klasę 6,5 metų – ar nebus per anksti? O jeigu lauksim iki 7,5 metų - ar nebus per vėlu?“

Atsakyti į šį klausimą yra išties nelengva. Visų pirma, norėdami sužinoti atsakymą, tėvai turėtų sau užduoti tam tikrus klausimus, susijusius su vaiko gebėjimais. Pavyzdžiui, šiuos:

- Ar mano vaikas geba ilgiau sutelkti dėmesį?

- Ar jau yra pasirengęs pusė dienos išsėdėti suole?

- Ar jis yra pakankamai savarankiškas?

- Ar turi mokyklai itin reikalingus socialinius įgūdžius, ar moka bendrauti su bendraamžiais?

- Ar vaikas lengvai orientuojasi naujoje aplinkoje ir nebijo išeiti iš komforto zonos?

Tam, kad vaikas būtų pasiruošęs mokyklai, vien raides ir skaičius pažinti neužtenka, reikia turėti nemažai įvairių gebėjimų, kurie apsprendžia, ar vaikas jau yra pasiruošęs ir galėtų eiti į pirmąją klasę.

Ir kas kitas, jei ne vaiko priešmokyklinio ugdymo pedagogas, kuris praleidžia didžiąją dienos dalį darželyje su vaiku, stebi bei analizuoja jo pasiekimus, galėtų duoti tėvams naudingų patarimų.

Jeigu abejojate – palūkėkite

Vaikas, pradėsiantis lankyti pirmąją klasę, visų pirma turi būti pasiruošęs psichologiškai. Jis turėtų būti pakankamai drąsus, žingeidus, smalsus, atviras naujovėms, lengvai bendraujantis, turintis savo nuomonę ir pagaliau – norintis tapti mokiniu. Tai, kada vaikas yra pasiruošęs mokyklai, yra labai individualu. Jeigu abejojate, jog jūsų vaikui į mokyklą eiti per anksti, tuomet dar neleiskite jo. Galbūt kitais metais tuo neabejosite, tuomet ir bus tas tinkamiausias laikas.

Teko girdėti pasakojimą, kai pakankamai brandus šešiametis rudenį nuėjo į pirmąją klasę ir šiek tiek nusivylė, nors būdamas priešmokyklinuku svajojo būti pirmoku. Naujoji aplinka nepateisino jo lūkesčių, o ir pamokos nebuvo tokios įdomios, kaip įsivaizdavo vaikas. Mokykloje nebebuvo žaislų, įdomių ir smagių pokalbių prieš pietų miegą, artimo ir šilto tarpusavio bendravimo. To, ką šis vaikas turėjo savo darželyje. Jau po kelių pirmų mėnesių mokykloje jis dažnai prisimindavo savo darželį, į kurį norėjo sugrįžti.

Todėl leiskite savo vaikams pasidžiaugti nuostabia vaikyste, neskubinkite jų greičiau suaugti, pagalvokite, kiek dar metų vaikas praleis besimokydamas mokykloje.

Kaip padėti vaikui pasiruošti mokyklai?

Jau nuo vyresnio ikimokyklinio amžiaus reikėtų stengtis lavinti loginį mąstymą, plėsti vaiko žodyną, visokeriopai lavinti vaizduotę.

Leiskite šešiamečiui tenkinti savo smalsumą, pažinimą, kūrybiškumą, aktyvumą.

Stiprinkite vaiko pasitikėjimą savo jėgomis, nuolat jį skatinkite, pagirkite, motyvuokite.

Skatinkite vaiko motyvaciją mokytis.

Stenkitės, kad vaikas gebėtų išklausyti, mokėtų reikšti savo mintis bei nuomonę, domėtųsi knygomis bei aplinka. Stebėkite, ar vaikas domisi knygomis ir bando skaityti, ką jis piešia savo piešiniuose ir kaip vaizdžiai moka apie piešinius papasakoti, ar domisi loginėmis užduotimis ir žaidimais, kaip bendrauja su bendraamžiais ir suaugusiais, ar supranta savo poelgius ir t.t.

Labai svarbu sukurti vaikui palankią ir įdomią aplinką, kurioje jis galėtų nuolat tobulinti savo gebėjimus. Nepamirškite, jog vaikas visokeriopai ugdosi ir žaisdamas įvairius žaidimus.

Žaidimai, kurie lavina vaiką

Norėčiau pasiūlyti kelis žaidimus, kurie vaikui padės įgyti tam tikrų gebėjimų, kurie bus reikalingi ruošiantis į mokyklą. Nepamirškite, kad vaikas maždaug iki septynerių metų nesuvokia atvirkštinio vaizdo, tad kai esate priešais jį, jūsų dešinė ranka jam atrodo kaip kairė, o kairė - kaip dešinė.

A)Pasiteiraukite vaiko, kur yra šalto vandens čiaupas, dešinėje ar kairėje pusėje? Užduokite tą patį klausimą apie karšto vandens čiaupą.

B) Kai vaikas padeda padengti jums stalą, šakutę paprašykite padėti kairėje lėkštės pusėje, o peilį - dešinėje.

C) Pasiūlykite vaikui dešine ranka, koja, alkūne ar keliu paliesti sieną. Paskui visa tai lai daro kaire kūno puse.

Apibendrinant noriu pasakyti, kad pirmiausia tėvai turėtų suteikti savo vaikui kuo įvairesnį patyrimą skirtingose situacijose. Tai turėtu vykti kasdien šeimoje, išnaudojant visas su patyrimu susijusias priemones: eiti kartu su vaiku į kiną, teatrą, muziejų, pasivaikščioti parke. Stengtis, jog mokymas būtų smagus ir vyktų natūraliai.

Jeigu vis dėlto norėsite savo vaiką leisti anksčiau į mokyklą, reikės būtinai atlikti brandumo mokyklai testą, kad galutinai įsitikintumėte, ar vaikas išties pasiruošęs eiti į pirmąją klasę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis