7 maisto produktai, kurie vaiko bacilas ir saugo nuo ligų

Maisto produktai, kurie padeda saugotis arba gydytis jau užklupus peršalimo ligoms.

Medus

Tai, turbūt, vienas iš skaniausių žinomų natūralių vaistų. Medus turi daug kalio, magnio, fosforo, geležies, kurie veikia medžiagų apykaitą, didina organizmo atsparumą ligoms.

Meduje esantys eteriniai aliejai medui suteikia specifinį aromatą, o antibakterinės medžiagos veikia prieš daugelį ligas sukeliančių mikrobų.

Medų tinka valgyti su vaisiais, daržovėmis, košėmis, jogurtu. Taip pat skanu gerti su pienu, tiesa, ne karštu, o šiltu.

Medus tinka ne visiems vaikams, kai kurie gali būti alergiški, nes jame daug įvairių žiedadulkių.

Česnakas

Liaudies medicinoje česnakas naudojamas peršalimo ligų profilaktikai, imuniteto stiprinimui, taip pat slogai, bronchitui, gripui gydyti. Česnakas dėl savo savybių vadinamas natūraliu antibiotiku. Česnakuose yra stiprių fitoncidų, sudarytų iš lakiųjų medžiagų. Česnakai efektyviai gydo ir didina organizmo atsparumą infekcinėms ligoms. Česnakai sužadina apetitą, gerina virškinimo sistemos darbą. Jau senovėje česnako duodavo valgyti sumažėjus apetitui, nuo pilvo skausmų ir kitų ligų.

Jei skauda gerklę, padės česnakų tyrė, paskaninta medumi bei citrina (viskas lygiomis dalimis). Ją užgerti šiltu vandeniu. Minėtą tyrę galima vartoti ir profilaktiškai. Jei namuose auginate mažų vaikų, siaučiant virusams, galite pasmulkinti česnakų skiltelių ir lėkštelių su jomis išdėlioti šalia miegančio vaiko lovos ar kitose vietose. Kas dieną ar dvi atnaujinkite česnakus.

Spanguolės

Spanguolės turi daug vitamino C, tai pat vitaminų B1, B2, E, P ir mineralų magnio, fosforo, kalcio, kalio, jodo, geležies, vario, mangano. Iš viso nustatyti 25 cheminiai elementai, įeinantys į spanguolių sudėtį. Lietuvių liaudies medicinoje žinoma daug receptų, kaip spanguolės naudojamos kuo įvairioms ligoms gydyti. Kadangi žmogaus organizmas gerai įsisavina spanguolėse esančias medžiagas, jas arba spanguolių ekstraktą naudinga vartoti nuolat. Kasdien pakanka suvalgyti vos vieną valgomąjį šaukštą termiškai neapdorotų spanguolių.

Geriausia, jei uogas malsite prieš pat valgant, cukrumi jų verčiau nesaldinti. Jei mažylis nemėgsta rūgštaus maisto, spanguoles galite sumaišyti su obuolių ar bananų tyre.

Svogūnas

Svogūnuose yra B grupės vitaminų, kalcio, kalio, natrio, magnio, fosforo. Kaip peršalimo ligų "vaistas" svogūnas garsėja dėl savo fitoncidų mikroorganizmus, bakterijas ir virusus naikinančių.

Jeigu į šeimą įsisuko virusai, tiesiog supjaustykite svogūną riekelėmis ir padėkite namuose, pavyzdžiui, prie vaiko lovelės, ant stalo. Taip pat galima padaryti ir su česnakais. Išdėlioti pjaustyti svogūnai ir česnakai skleidžia "bacilas" atbaidančias medžiagas.

Svogūnai padeda gydant slogą, kosulį, bronchitą, gerklės uždegimą. Kosulio gydymui: supjaustykite svogūną, sumaišykite su dviem valgomaisiais šaukštais medaus ir palikite kelioms valandoms. Susidariusį sirupą gerkite kamuojant kosuliui.

Aštrus maistas

Mes nesame dideli aštraus maisto gerbėjai, kaip Rytų ar Pietų šalių gyventojai, tačiau jei jūs nesibaidote čili pipiriukų, krienų ar kito aštraus maisto, tai irgi yra nebloga peršalimo ligų profilaktika.

Sultinys

Vištiena turi būti naminė, arba bent kaime auginta, iš patikimo pardavėjo. Joje yra amino rūgščių, kurios padeda pašalinti besikaupiančias gleives, kai sloguojam, peršti gerklę, kosėjam.

Be to, sultinys yra maistingas ir yra papildoma priemonė nuo dehitratacijos, kuri ypač pavojinga sergantiems mažiems vaikams.

Imbieras

Imbieras gelbsti nuo peršalimo ligų. Paprasčiausias būdas - supjausčius imbierą užpilti jį šiltu vandeniu (ne karštu). Papildomai galima įdėti medaus ir citrinos. Imbieras stimuliuoja imunitetą ir virškinimą, tarsi sušildo organizmą.

Šviežioje imbiero šaknyje yra kone visų nepakeičiamų aminorūgščių. Be to, imbiere netrūksta vitaminų C, B1, B2, A, magnio, fosforo, kalcio, taip pat - ir geležies, kalio, natrio ir cinko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis