Nemokamas dantų silantavimas: ką svarbu žinoti

Artėjant naujiems mokslo metams Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena tėveliams, kad dabar tinkamas metas pasirūpinti vaikų dantų sveikata ir, jei yra būtina, atžalų dantis padengti specialia apsauga nuo ėduonies - silantinėmis medžiagomis. Ši moderni technologija leidžia išsaugoti sveikus dantis augantiems vaikams ir yra kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Nemokama paslauga

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėjos Daivos Berūkštienės teigimu, to nežinodami dažnai tėveliai už šią paslaugą, kuri kainuoja nepigiai, moka iš savo kišenės.

„Todėl raginame tėvelius neskubėti savo lėšomis mokėti patiems, o aktyviai naudotis nemokamai teikiama paslauga, kurią pilnai apmoka teritorinės ligonių kasos (TLK). Norint gauti šią paslaugą nemokamai, reikia kreiptis gydytoją odontologą arba burnos higienistą, kuris dirba gydymo įstaigoje, sudariusioje sutartį su TLK dėl šių paslaugų teikimo, ir užsiregistruoti pas jį vizitui", - teigia D. Berūkštienė.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ar vaikui seksis mokykloje, priklauso ir nuo jo tėvų
Populiarėjantis socialinis projektas kviečia moteris... pamilti savo strijas

Be to, D. Berūkštienė primena, kad nuo praėjusių metų specialiame Vaiko sveikatos pažymėjime, kurį kasmet reikia pristatyti į mokyklą, turi būti ir odontologo įrašas apie vaiko dantų būklę. Tad tai puiki proga pasinaudoti efektyvia ir nieko nekainuojančia vaikų dantų silantavimo programa, prasidedant naujiems mokslo metams.

Silantavimas apsaugo nuo karieso

D. Berūkštienė atkreipia dėmesį, kad specialistai teigia, jog laiku ir tinkamai padengus vaikų dantis silantais, karieso atsiradimo tikimybė sumažėja 80-90 procentų. Kita vertus, tai daug pigiau nei jau sugedusių dantų gydymas bei plombavimas. Skandinavijos šalių patirtis parodė, kad dantų ligų profilaktika yra 50 kartų pigesnė, nei jų gydymas.

Tuo tarpu VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Oksana Burokienė primena, kad vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programa yra skirta vaikams nuo 6 iki 14 metų.

„Silantinėmis medžiagomis gali būti dengiami tik nesugedę nuolatiniai dantys, o  padengti galima nuo 1 iki 4 dantų. Silantai - tai skysta plombinė medžiaga, kuria užpildomos nuolatinių krūminių dantų vagelės. Taip dantys yra apsaugomi nuo dantų ėduonies (karieso) ir juos lengviau valyti", - tvirtina O. Burokienė.

O. Burokienės teigimu, svarbu nepamiršti, kad laikas, tinkamas dantų dengimui silantais, yra gana trumpas. Geriausia dengti ką tik išdygusius dantukus, nes pirmuosius dvejus metus po išdygimo dantukai yra ypač jautrūs kariesui. Dančiui išaugus, jo vagelės greitai apsineša, atsiranda pirminių ėduonies požymių, o tada silantuoti gali būti jau per vėlu. Žinoma, gydytojas odontologas kiekvieną situaciją įvertins ir patars, kaip geriausia elgtis konkrečiu atveju.

Greita ir neskausminga procedūra

„Pati silantavimo procedūra yra neskausminga, ji trunka keliolika minučių. Dantuko paviršius yra nuvalomas, apdorojamas poliravimo pasta ir iš karto dengiamas silantu, naudojant labai mažą šepetėlį ar specialų švirkštą. Po to silantas sukietinamas, panaudojant specialią šviesą. Krūminis dantukas formuojasi maždaug metus ir silante esantis fluoras jį taip sustiprina, kad jis „nebebijo" ėduonies. Padengus dantukus silantais pirmą kartą, po 3 mėnesių reikia apsilankyti pas gydytoją odontologą, kad šis įvertintų būklę, o vėliau - pasitikrinti kiekvieno profilaktinio tikrinimosi metu. Jei silantas iškrenta, krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis procedūra kartojama", - pasakojo O. Burokienė. 

VLK primena, kad vaikų dantų silantavimo programa Lietuvoje vykdoma jau 9 metus. Per šį laikotarpį beveik 200 tūkstančių vaikų dantys buvo nemokamai padengti silantais, o už vaikučiams suteiktas paslaugas sumokėta daugiau kaip 14 mln. litų. Vien tik 2013 m. beveik 40 tūkst. vaikų dantys padengti silantais, o už šias paslaugas sumokėta daugiau kaip 1,6 mln. litų. 2014 m. dantų silantavimo programai skirta beveik 1,8 mln. litų, o per pirmąjį šių metų pusmetį jau sumokėta 810 tūkst. litų už vaikams suteiktas paslaugas.

„Tavo vaikas" dovana mokyklinukams! Atsiųskite specialų Gustavo nuotykių pamokų tvarkaraštį ir pradžiuginkite savo vaiką.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis