Jeigu į du klausimus atsakysite NE, jūsų vaikas per mažas pasilikti vienas namuose

(2)

Kada vaikas yra pakankamai subrendęs, kad galėtų pabūti namuose vienas? Nuo 2018 m. liepos 1 d. Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas numato, jog vaiko tėvai ar kiti vaiko atstovai pagal įstatymą pasirūpina, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.

Visada verta prisiminti „sveiko proto" principą, tai yra, tėvai turi patys nuspręsti, ar vyresnis kaip 6 metų vaikas pasirengęs nors trumpai pabūti vienas. Vaikas, kuris nuo mažens mokomas būti savarankiškas, negąsdinant supažindinamas su galimais pavojais ir būdais į juos reaguoti, paliktas vienas namuose, tikėtina, nesielgs netinkamai bei jausis saugus. Tačiau nevalia dažnai kartoti, kad jis jau didelis ir gali namie pabūti vienas, gėdinti, jeigu bijo. Toks spaudimas gali prišaukti nevisavertiškumo jausmą, nerimo priepuolius, neurozę. Nereikėtų ir nuolat liaupsinti vaiko, koks jis savarankiškas, koks drąsus, nes jam gali kilti noras dar kartą tai įrodyti ir elgtis pavojingiau bei neatsakingiau, rizikuoti. Tačiau vis dėlto būtų gerai, kad tėveliai kartais įvertintų vaiko drąsą, pagirtų.


Jūsų dėmesiui - testas, kuris padės suprasti, ar jūsų atžala jau yra subrendusi tokia žingsniui. Taigi, ar jūsų vaikas jau galėtų pabūti vienas?


Perskaitykite ir nuoširdžiai, nepagražindami atsakykite į šiuos klausimus:


- Ar jūsų vaikas neturi uždarų patalpų baimės, ir pažaidžia vienas savo kambaryje, net kai durys uždarytos?


- Ar jūsų vaikas supranta sąvokas, kas yra jam galima, o kas - neleistina?


- Ar vaikas yra kada nors savarankiškai žaidęs, be jūsų įsikišimo ir pagalbos, apie valandą laiko?


- Ar vaikas moka naudotis telefonu ir galėtų jums paskambinti?


- Ar vaikas žino jūsų telefono numerį, kaip jums paskambinti?


- Ar vaikas moka savarankiškai įsipilti ir išgerti vandens būdamas namuose?


- Ar vaikas pažįsta skaičius ir moka juos perskaityti parašytus ant popieriaus?


- Ar vaikas yra atsakingas, pavyzdžiui, ar pažaidęs susirenka žaislus pats, nukritusias šiukšles sudeda į šiukšlinę ir be jūsų paliepimo?


- Ar vaikas nori vienas pasilikti, mielai sutinka, ir tai nėra jam lyg bausmė?


- Ar vaikas žino savo dienos režimą, tai yra, kas po ko būna, pavyzdžiui, kada laikas valgyti, ir jums nereikia dėl to nuolat jo kontroliuoti?


- Ar jūs šimtu procentų neabejojate, kad jis žino saugumo reikalavimus: neatidarinėti langų, nežaisti su degtukais, nekišti pirštų ir kitų daiktų į rozetes ir panašiai?


- Ar vaikas gali realiai įvertinti savo poelgius, supranta, kada padaro gera, o kada - elgiasi blogai?


- Ar ko nors išsigandęs vaikas prisimins visas jūsų išsakytas instrukcijas? Pavyzdžiui, paskambins jums?


- Ar vaikas žino pagalbos telefoną 112?


Rezultatai:


Jeigu bent į du klausimus (ir daugiau) atsakėte neigiamai, arba abejojate, vadinasi, jūsų vaikui dar ne laikas pabūti vienam.


Patarimai tėvams, kurie pratina vaiką pabūti vieną namuose:


Įsitikinkite, kad vaikas tikrai nebijo likti namie vienas.


Aptarkite jo dienotvarkę, nes nuobodžiaudamas iš smalsumo gali papulti į pavojingą padėtį.


Matomoje vietoje palikite telefonų numerių sąrašą tų suaugusiųjų ar kaimynų, į kuriuos galėtų kreiptis, jeigu atsitiktų kas nors nenumatyta. Užrašykite ir pagalbos centro numerį 112.


Išmokykite vaiką pasakyti savo namų adresą.


Paaiškinkite, kad nevalia žaisti su degtukais, peiliu ir kitais aštriais daiktais, junginėti elektros prietaisus, lįsti prie viryklės, atidarinėti langus ir balkono duris.


Aptarkite, kaip elgtis, jeigu kas nors skambina į duris (nevalia jų atidaryti svetimam, o galbūt net jokiam žmogui ir pan.). Būtų gerai, jei duryse būtų „akutė“ ir vaikas ją pasiektų.


Pasakykite, ką jis turi daryti, jei kiltų gaisras ir pan.


Pamokykite, kad nepasakotų svetimiems žmonėms (tiek skambinantiems į duris, tiek telefonu), kada grįšite, kur saugote pinigus ir vertingus daiktus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis