Psichologės patarimai, kurie padės nebijoti gimdymo

Artėjant gimdymo dienai ne viena moteris ima jausti didelę baimę - o kaip viskas bus?

Skaitytojos laiškas:


„Laukiuosi jau 30 savaičių ir kuo arčiau terminas, tuo man darosi baisiau. Labai bijau gimdyti ir kartais atrodo, kad nebesugebu su ta baime susitvarkyti. Pradedu galvoti, kaip čia viskas bus, ar lengvai ir ar greit pagimdysiu, ar nepavėluosiu ir nepradėsiu gimdyti namie ar, dar baisiau, mašinoje, ar ištversiu gimdymo skausmą ir sugebėsiu pati pagimdyti... Kartais paskaitau mamyčių forumus, ko ten tik nėra atsitikę! Tai grubūs daktarai, tai neužjaučiančios akušerės. Vis pasikalbam su vyru apie jo buvimą kartu, tačiau jis dar neapsisprendęs, nori dalyvauti ar ne, o aš ir neperšu savo nuomonės, tegul renkasi pats. Visos tos mintys apie gimdymą kelia tiek daug streso, kad atrodo baigiu išprotėti nuo savo minčių ir baimių jau dabar, tai kas bus toliau? Kaip man nusiraminti ir tiesiog ramiai sulaukti termino pabaigos? Atrodo dar visa amžinybė iki tos nėštumo pabaigos... "


Atsako psichologė Karolina Gurskienė.Visiškai natūralu, kad kiekviena nėščioji jaudinasi dėl gimdymo ir jo bijo. Baimės jausmas yra reikalingas, nes jis priverčia būti atsargesniu, daugiau domėtis ir iš anksto ruoštis. Pats išankstinis ruošimasis gimdymui suteikia stiprybės, saugumo jausmą, nes taip atsiranda galimybė apsaugoti save nuo papildomo streso prieš papuolant į konkrečią nežinią.


Visų pirma, norint nugalėti gimdymo baimę reikėtų apsiginkluoti žiniomis. Ypač jeigu tai pirmasis gimdymas – skaitykite, studijuokite ir domėkites gimdymo eiga ir procesu, pasiskaitykite kitų mamų patyrimus, bandykite susikurti sau tam tikrą gimdymo planą. Nuodugniai išsiaiškinkite gimdymo etapus, galimas trukmes ir galimus pagalbos būdus sau – visą tai bandykite pritaikyti jau dabar. Įsivaizduokite geriausią savo gimdymo planą, tikėkite juo ir tikėkites būtent tokio. Nesiklausykite negatyvių istorijų – jos beprasmės jūsų padėtyje. Niekas negali jums garantuoti sklandaus gimdymo, lygiai taip pat kaip niekas nenumatys, kol realiai nepamatys, kad gimdymas gali būti komplikuotas. Stenkites skaityti tik teigiamas patirtis, nes jos įkvepia, nuteikia pozityviau ir suteikia stipresnį pasitikėjimo savimi jausmą.


Jeigu nusprendėte, kad gimdyme dalyvaus ir jūsų vyras – būtinai su juo viską aptarkite. Paaiškinkite, ko tikites iš jo būvimo šalia, kur jis turėtų stovėti, ką daryti ir ko nedaryti. Vyrų įsivaizdavimas apie gimdymą paprastai labai skiriasi nuo moterų, o palikti vyrą tiesiog kaip nors pačiam susitvarkyti su miglotomis pareigomis būtų neteisinga. Būtų labai naudinga, jeigu vyras kartu su jumis lankytų nėščiųjų kursus, tačiau jei tam galimybės nėra, galite tiesiog kartu pastudijuoti literatūrą ir išsiaiškinti kuo vyras gali padėti moteriai gimdymo metu. Ir būtinai pasakykite jam kokia jūsų pozicija vyro dalyvavimo gimdyme klausimu, o tada jau duokite rinktis. Vyrui bus lengviau pasirinkti, kai jis žinos ko norite jūs. Atviras pokalbis išlaisvina ir padeda lengviau apsispręsti.


Iš anksto pasidomėkite gimdymo namais, kuriuose planuojate gimdyti. Nuvykus jau su reguliariais sąrėmiais į gimdymo namus norisi patirti kuo mažiau papildomo streso ir nežinomybės, todėl tokie elementarūs dalykai, kaip žinojimas, kuri įeiti nakties metu, apžiūrėtos gimdyklos ir pogimdyvinės palatos jums padės jaustis saugiau. Atvykti į jau matytas patalpas ir naktį nebėgti aplink pastatą suriestai sąrėmio ieškant atidarytų durų – didelis privalumas.


Nusiteikite pozityviai. Pasitikėkite jus globojančiu personalu ir medikais – jie dirba kasdieninį savo darbą, todėl tinkamai pasirūpinti jumis yra jų pareiga. Susikoncentruokite ties savimi ir šventai tikėkite – jūsų tikslas kuo greičiau ir sklandžiau susitikti su savo mažyliu, visa kita – šįkart ne taip jau ir svarbu.


Nesijaudinkite ir neabejokite savo kūno galimybėmis. Jūsų kūnas – stebuklas. Apie 40 savaičių savyje brandino ir nešiojo naują gyvybę, todėl atėjus finišo tiesiajai – jis taip pat pasiruošęs, kaip ir jūs. Atsiplaiduokite ir leiskite įvykiams vykti sava eiga. Stengtis kuo labiau atsipalaiduoti reikėtų ir dėl sėkmingesnio ir fiziškai produktyvesnio gimdymo proceso – kai moteris labai įsitempusi ir susijaudinusi, įsitempia ir visi jos kūno raumenys, o tai daro neigiamą įtaką gimdymo procesui. Blaiviai mąstydamas jūsų protas duos teisingas komandas jūsų kūnui, o toks suderinamus reikš sėkmingesnę gimdymo eigą.


Ruoškites gimdymui, tačiau neperdekite - viskas savu laiku. Aptarkite viską ir ramiai laukite. Jūsų didysis susitikimas jau visai čia pat - tą jaučiate ir jūs, ir jūsų kūnas. Nuraminkite savo protą – nurims ir mintys. Kūnas 9 mėnesius ruošėsi gimdymui, atėjo metas egzaminui, kurį išlaikyti visų pirma prireiks tvirto susikaupimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis