Medicinos stebuklas: pagimdė moteris su persodinta gimda

Teksaso ligoninėje pirmą kartą gimė kūdikis, kurio motinai buvo atlikta gimdos transplantacija, informuoja Bayloro universiteto Dalase Medicinos centras.

Ligoninė nepranešė, kada tiksliai gimė berniukas ir apskritai pateikė nedaug informacijos apie kūdikio gimimą. Pacientė ir jos artimieji paprašė gerbti jų privatumą, informavo ligoninės atstovas spaudai.

Specialistams vadovavęs Giuliano Testa pavadino gimdos persodinimo operaciją ir vėliau įvykusį kūdikio gimimą labai svarbiu žingsniu ir gražia vilties bei meilės akimirka moteriai, kuri nebesitikėjo pati pagimdyti kūdikio, rašoma pranešime spaudai.

Gimdos persodinimas buvo klinikinio tyrimo dalis. Tyrėjai ieškojo naujų moterų nevaisingumo gydymo būdų moterims, kurios gimė, neturėdamos gimdos, kurioms gimda buvo išoperuota ar tiesiog nebefunkcionuoja.

Pirmą kartą persodintoje gimdoje išnešiotas kūdikis gimė 2014 m. Švedijoje, Gotenberge. 36 m. moteriai buvo persodinta 61 m. donorės (nesusijusios giminystės ryšiais) gimda ir ji sėkmingai susilaukė kūdikio.

Nuo tada iki dabar Švedijos ligoninėje pasaulį išvydo aštuoni kūdikiai, kurių motinoms buvo atliktos gimdos transplantacijos.

Bayloro medikai pasitelkė švedų tyrėjų duomenis ir atlieka klinikinį bandymą.

Pernai Bayloro tyrėjai pirmą kartą JAV istorijoje atliko gimdos persodinimo operaciją keturioms moterims. Trims pacientėms procedūra buvo nesėkminga, joms teko pašalinti gimdas.

2016 m. vasarį Klivlando klinikoje buvo atlikta gimdos persodinimo operacija, tačiau kilo komplikacijų ir pacientei gimdą teko pašalinti.

Kaip atliekama gimdos persodinimo operacija

Gimda persodinama keliais etapais, rašoma apie tyrimą Bayloro ligoninės interneto svetainėje.

Tyrimui turi būti parinktos sveikos moterys su funkcionuojančiomis kiaušidėmis. Prieš operaciją pacientei atliekamas pagalbinio apvaisinimo procedūros ir iš kiaušidžių paimama kiaušinėlių. Vėliau laboratorijoje kiaušinėliai apvaisinami sperma.

Paskui moteriai persodinama donorės gimda ir gimdos kaklelis.

Praėjus metams persodinimo operacijos medikai patikrina, kaip moters kūnas reaguoja į naują organą. Jei rezultatai būna geri, į gimdą įsodinamas embrionas, paskui nėščioji atidžiai stebima iki gimdymo, kuris vyksta, atliekant cezario pjūvį.

Gimda persodinama ne visam laikui. Moterys turi vartoti vaistus, kad organizmas neatmestų persodintos gimdos. Po pirmo ar po antro nėštumo persodinta gimda pašalinama.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis